Що потрібно знати про сир Фета

Ви чули про сир Фета? Цей молочний продукт із Греції може мати велику користь для споживачів. Дізнайтеся про його переваги в цій статті!
Що потрібно знати про сир Фета

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Сир Фета – це молочний продукт грецької культури, який поступово поширився в багатьох інших країнах завдяки своїм універсальним властивостям. Він продається у розсолі, і це збільшує термін його зберігання.

Цей продукт виготовляють з овечого молока, хоча також можна придбати сорти, основним інгредієнтом яких є кобиляче молоко. Він має характерний кислий смак і високий відсоток жиру відносно загальної кількості калорій. Зазвичай його продають у дерев’яних ящиках та в олов’яних або алюмінієвих контейнерах, що зберігають його смак, запах та консистенцію.

Які поживні властивості має сир Фета

Як зазначає сучасна наукова література, як і будь-який інший молочний продукт, сир Фета виділяється вмістом білків. Це поживні речовини з високою біологічною цінністю, які містять усі необхідні амінокислоти, а також є легкозасвоюваними.

Білок має дуже важливе значення для профілактики захворювань та розладів, пов’язаних зі старінням та дегенерацією м’язової тканини. Огляд, опублікований у журналі «Nutrients», показує, що споживання білка допомагає затримати руйнування нежирної тканини та втрату її функціональності.

Ба більше, сир Фета містить у своєму складі високу частку насичених жирних кислот. Донедавна це сприймалося як дещо погане, однак нещодавно наука змінила свою точку зору на цей аспект.

Насичені ліпіди вже не вважають шкідливими. Сьогодні вчені визнають їх переваги, оскільки є достатньо доказів того, що ці жирні кислоти сприяють зменшенню ризику серцево-судинних захворювань, а також інших складних хвороб.

які поживні властивості має сир Фета

Мікроелементи у сирі Фета

Вміст макроелементів у сирі Фета важливий, але він також містить корисні для здоров’я мінерали та вітаміни. Одним з прикладів є кальцій.

Науковці довели, що споживання молочних продуктів допомагає зменшити ризик остеопорозу завдяки вмісту кальцію. Сир Фета не є винятком.

Окрім цього, він містить значну кількість вітаміну D у своєму складі. Ця поживна речовина є ключовою для збереження здоров’я, а також для профілактики складних серцево-судинних та метаболічних захворювань. Деякі типи раку навіть мають кращий прогноз, коли організм має достатній рівень вітаміну D. Також є дані, що це може допомогти захистити від раку шкіри.

Як це не парадоксально, але людям зазвичай бракує цієї поживної речовини. Щоб гарантувати її щоденне споживання, корисно споживати молочні продукти (наприклад, сир Фета), синю рибу та яйця. Фахівці також рекомендують часте безпечне перебування на сонячному світлі, щоб стимулювати його синтез в організмі.

Як приготувати сир Фета

Далі ми дамо вам два простих рецепти з сиром Фета, щоб ви могли додати цей продукт до свого раціону.

В духовці

Сир Фета можна приготувати в духовці, подібно до італійського сиру Проволоне. З простим поєднанням спецій, таких як орегано, чебрець і перець, та заправкою з оливкової олії у вас вийде дуже смачна страва!

Єдине, що потрібно зробити, – це поставити його в духовку на 8 хвилин при температурі 200о, при нагріванні зверху та знизу. Коли дістанете сир, ми рекомендуємо його знову заправити оливковою олією.

Салат

Салати – чудовий привід поїсти сир Фета. Просто наріжте сир невеликими кубиками та додайте його до улюбленої комбінації інгредієнтів салату.

Після цього заправте оливковою олією та оцтом, щоб вийшов смачний та поживний салат. Якщо ви хочете ще збільшити вміст його білка, додайте трохи консервованого тунця.

сир Фета в салаті

Переваги сиру фета

Як ви вже переконалися, сир Фета є дуже корисним молочним продуктом для нашого здоров’я при регулярному його споживанні. Вміст білків, жирів та мікроелементів робить його харчовим продуктом, здатним покрити наші щоденні харчові потреби та допомогти запобігти різним захворюванням.

Це дуже універсальний продукт, який можна приготувати різними способами. З одного боку, ви можете зробити його основним інгредієнтом. Як варіант, ви можете використовувати його, щоб додати кислинку іншим стравам.

Хай там як, відтепер обов’язково зробіть його частиною свого раціону. Ви не пошкодуєте!



  • Tessier AJ., Chevalier S., An update on protein, leucine, omega 3 fatty acids, and vitamin D in the prevention and treatment of sarcopenia and fucntional decline. Nutrients, 2018.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance os systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Thorning TK., Raben A., Tholstrup T., Soedamah Muthu SS., et al., Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res, 2016.
  • Anagnostopoulos AK., Tsangaris G., Feta cheese proteins: manifesting the identity of Greece’s national treasure. Data Brief, 2018. 19: 2037-2040.
  • Gilaberte, Y., et al. “La vitamina D: evidencias y controversias.” Actas dermo-sifiliográficas 102.8 (2011): 572-588.
  • Álvarez, A. Alonso, V. Martínez Suárez, and J. Dalmau Serra. “Profilaxis con vitamina D.” Acta Pediátrica Española 69.3 (2011).

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.