Що треба їсти, якщо у вас печія
Печію можна назвати хворобою сучасної людини. Ми даємо таку назву не через те, що вона з’явилася недавно, а тому, що з кожним днем ця проблема виникає все частіше.
У цій статті ми хочемо поділитися списком продуктів, які варто їсти під час печії.
Які чинники спричиняють кислотність шлунка?
Печія – це відчуття печіння або болю в стравоході. У першу чергу, вона виникає в нижній частині шлунка. Цей розлад починається через регургітацію шлункової кислоти.
Неприємне відчуття печіння спершу з’являється в грудній клітці. В окремих випадках воно може поширюватися на шию, щелепу або язик.
Ось основні причини підвищеної кислотності шлунка:
- стрес, хвилювання або швидкий ритм життя
- раціон харчування з високим вмістом насичених жирів
- споживання надмірної кількості оброблених або рафінованих вуглеводів
- занадто швидкі прийоми їжі (людина погано пережовує)
- пропуск прийомів їжі (це змінює травний ритм)
- вживання надмірної кількості алкоголю
- куріння
- сидячий спосіб життя
- нестача сну
- бактерії Helicobacter Pylori
Як бачите, багато з цих причин пов’язані з нашим способом життя.
Печії можна зарадити й навіть запобігти появі значно серйозніших розладів, як-от виразка чи гастрит. Для цього потрібно просто змінити деякі звички.
Продукти, які допомагають заспокоїти печію
Підвищена кислотність шлунка іноді завдає багато клопотів. Наприклад, вона може заважати нормально виконувати щоденні справи.
До того ж, нам не завжди хочеться їсти під час печії. Утім існує низка продуктів, які можуть полегшити її симптоми.
Вівсянка
Цю крупу зазвичай їдять на сніданок. Вона дарує відчуття ситості й у той же час знімає печіння, спричинене кислотністю.
Хороша новина в тому, що її можна їсти і протягом дня, щоб втамувати голод. Радимо додавати у вівсянку родзинки.
Не хвилюйтеся через можливі реакції – вівсянка поглинає кислоту, яка міститься в родзинках.
Імбир
Імбир завжди варто їсти в міру, адже він має сильний смак. Тим не менш, це один із найкращих засобів для боротьби з кислотністю. Він діє як протизапальний засіб проти розладів шлунково-кишкового тракту.
Просто натріть невеликий шматок імбиру та приготуйте чай. Або додавайте його в страви та смузі. Імбир надає їжі цитрусового присмаку.
Алое
Це один із найкращих натуральних засобів для загоєння ран. Під час печії стінки стравоходу пошкоджуються. Саме тоді в нагоді стає алое.
Дехто безпосередньо їсть гель, який міститься в листках рослини. Його можна споживати окремо або у вигляді соку. Інші люди надають перевагу магазинним продуктам, зробленим із алое.
Овочевий салат
Дуже важливо їсти зелені листові овочі, як-от рукола або салат-латук. Вони мають здатність заспокоювати відчуття печіння та біль, спричинений підвищеною кислотністю.
Радимо не додавати в салати цибулю, помідори, сир або різні заправки.
Найкраще приправити овочі дрібкою солі та невеликою кількістю оливкової олії.
Часник – це інгредієнт, який завжди потрібно додавати в салати. У ньому міститься багато води, до того ж, цей овоч є чудовим джерелом клітковини. Ба більше, часник втамовує апетит.
Банан
Банани особливо корисно їсти зранку або в обід. Рівень pH бананів – 5,6. Це означає, що вони полегшують симптоми підвищеної кислотності шлунку. Однак варто зазначити, що в деяких людей після бананів печія лише погіршується.
Саме тому потрібно подивитися, як цей фрукт впливає на ваш організм, і вже тоді вирішувати, їсти його чи ні.
Кавун
Так само як і банан, кавун корисно їсти, якщо у вас печія. Так, кавуни й справді майже повністю складаються з води. Однак вони мають здатність регулювати рівень кислоти в шлунку.
Можна з’їсти скибочку кавуна після обіду або вечері. Після цього зверніть увагу на свої відчуття, як і у випадку з бананом.
Фенхель
Ця лікувальна рослина просто дивовижна. У фенхелі не лише міститься багато поживних речовин, він також дуже добре сприяє травленню. У нього приємний неяскравий смак і хрумка текстура. Фенхель можна додавати в салати, супи, вегетаріанські пироги або соуси.
Наріжте його кільцями, а потім змішайте з руколою або шпинатом. Заправте оливковою олією. Смачного!
Курятина або індичка
Якщо у вас підвищена кислотність, бажано їсти біле м’ясо. Запікайте його або готуйте на грилі. У жодному разі не їжте смажене м’ясо або м’ясо зі шкіркою, адже в ньому міститься багато жирів.
Риба та морепродукти
Якщо вам кортить з’їсти морепродукти, дотримуйтеся того самого правила, що й із куркою. Серед найкращих варіантів креветки та лосось. Також бажано, щоб вони були вирощені в природному середовищі, а не на фермі.
Приготовані овочі
Окрім того, що овочі варто їсти в салатах, їх також можна готувати. Наприклад, спробуйте капусту, спаржу та броколі.
Рекомендуємо їсти коренеплоди, як-от моркву та буряк. Їх завжди потрібно готувати.
Рис
До цієї групи можна віднести кускус, пшеницю булгур або манну кашу. Що стосується рису, то бажано обирати коричневий. Усі ці продукти чудово підійдуть, якщо ви страждаєте через підвищену кислотність шлунка.
Не забувайте, що можна з’їсти склянку рису з приготованими овочами.