Смузі з папаєю, вівсянкою та яблуком для покращення травлення
Люди, які регулярно страждають на розлади травлення, повинні неодмінно взяти на озброєння рецепт цього смачного та неймовірно корисного смузі. Попри те, що готують цей напій на основі лише трьох продуктів, він володіє здатністю прискорювати процес травлення та покращувати роботу всіх органів травної системи. Дізнайтесь рецепт смузі з папайї, вівсянкою та яблуком для покращення травлення.
У цій статті ми детально розповімо про всі неймовірні властивості смачного фруктово-злакового смузі, яке не лише захистить вас від розладів травлення, але й забезпечить усіма необхідними поживними елементами.
Збалансований раціон для покращення травлення
Зазвичай причиною розладів травлення є регулярне вживання шкідливих продуктів та незбалансований раціон. Утім, важливий вплив на процес травлення також мають інші фізичні та емоційні фактори, які можуть призвести до погіршення роботи шлунка, печінки та кишківника.
Зверніть увагу, що при розладах травлення необхідно ретельно підбирати продукти, а від деяких взагалі на якийсь час відмовитися. Іноді навіть корисні продукти організм не може засвоїти та перетравити, тому ми радимо завжди складати меню з особливою обережністю.
Якщо ви хочете завжди бути здоровими та добре почуватися, ваш раціон має бути збалансованим та різноманітним. Неодмінно додайте до свого меню продукти, які покращують самопочуття. Таким методом спроб і помилок ви зможете вибудувати власне меню на кожен день.
Корисні продукти
Є ціла низка корисних продуктів для покращення травлення, стимуляції роботи органів травної системи та профілактики різноманітних розладів травлення. У цій статті ми розповімо про три неймовірні продукти з потужними лікувальними властивостями. Їх можна вживати як поодинці, так і готувати на їхній основі поживне смузі.
Папайя
Папайя – це смачний тропічний фрукт з високим вмістом цукру та клітковини. Своїм яскравим помаранчевим кольором папайя завдячує великій кількості бета-каротинів у своєму складі.
До того ж папайя багата на вміст вітамінів А, В та С. Завдяки ферменту папаїну та іншим поживним елементам папаю часто використовують під час приготування натуральних засобів для покращення травлення. Ось кілька основних переваг регулярного вживання папаї:
- Папайя володіє протизапальними властивостями, тобто вона має здатність знімати біль та зменшувати ознаки запалення в органах травної системи.
- Завдяки високому вмісту протеїну папайя не поступається за користю м’ясу та рибі. Саме тому вона чудово підходить для профілактики розладів травлення.
- Цей фрукт має здатність зменшувати кількість кислоти у шлунку.
- Папайя стимулює роботу кишківника, не подразнюючи при цьому його внутрішні стінки.
- Розчавлене насіння папаї можна використовувати для боротьби з кишковими паразитами.
Яблука
Цей фрукт є широко поширеним і популярним у всьому світі. На жаль, ми часто недооцінюємо яблука через те, що вони є доступними впродовж цілого року. Утім, не варто забувати давню міжнародну приказку: “Одне яблуко на день – і лікар вам більше не знадобиться”.
- Завдяки вмісту незамінної амінокислоти під назвою “гістидин” яблука стимулюють виділення шлункових соків. Цей процес є особливо важливим при виразках та гастриті.
- Пектин, що міститься у яблуках, стимулює роботу кишківника. Завдяки цьому ви забудете про такі розлади травлення, як закреп та діарея. З цих міркувань яблука необхідно вживати для профілактики синдрому роздратованого кишківника.
- Яблучна кислота покращує роботу печінки та жовчного міхура. Саме тому яблука необхідно вживати, якщо ви бажаєте позбутися зайвих кілограмів, адже вони допомагають швидше перетравлювати їжу та спалювати жири.
- Розчинна клітковина, що входить до складу яблук, сповільнює засвоєння глюкози під час процесу перетравлення харчових продуктів.
- Яблука роблять внутрішнє середовище організму людини більш лужним.
- За допомогою яблук можна позбутися неприємного запаху з рота.
Зверніть увагу, що при купівлі яблук неодмінно потрібно звертати увагу на їхнє органічне походження, адже недобросовісні фермери часто обробляють ці фрукти великою кількістю пестицидів.
Вівсянка
Вівсянка є однією з найкорисніших злакових культур, адже завдяки високому вмісту поживних речовин її можна вважати повноцінною стравою. До того ж вівсяна крупа характеризується високим вмістом вітамінів, мінералів, клітковини та рослинної клейковини.
Серед інших корисних властивостей вівсянки варто виділити такі:
- Вона містить клейковину, яку можна легко помітити при замочуванні вівсянки. Рослинна клейковина – це розчинна речовина, яка зволожує та зміцнює внутрішні стінки органів шлунково-кишкового тракту.
- Вівсяна крупа покращує роботу печінки та стимулює вироблення лецитину.
- Вівсяна каша забезпечує довготривале відчуття ситості.
- Вона зменшує кількість жовчної кислоти в організмі людини.
- Страви на основі вівсянки допомагають боротися із закрепами.
- Вівсянку можна використовувати не лише для приготування натуральних засобів для покращення травлення, але й для регуляції роботи нервової системи. Це особливо актуально для тих, хто відчуває “метеликів у животі” під час хвилювання.
Смузі для покращення травлення з вівсянкою, яблуком та папаєю
Сьогодні ми навчимо вас готувати смачне та натуральне смузі на основі трьох складників – яблука, вівсяної крупи та папаї. Рецепт цього напою є неймовірно простим!
Інгредієнти:
- 1 кільце ананасу
- 1 яблуко
- 2 столові ложки вівсяної крупи
- 1 склянка води
- стевія (за смаком)
Спосіб приготування:
- Залийте вівсянку склянкою води та залиште замочуватися на ніч.
- Наступного ранку збийте суміш вівсянки та води з яблуком та папаєю. Якщо фрукти органічні, то чистити від шкірки їх не потрібно.
- На бажанням можна додати трохи насіння папаї. Утім, не забувайте, що з цим продуктом потрібно поводитися обережно, тому ми не радимо додавати понад 10 насінин на одну порцію смузі.
- Якщо отримана суміш вийде занадто густою, можна додати трохи води та збити її знову.
- На бажання можна підсолодити готовий напій невеликою кількістю стевії.
- Muss, C., Mosgoeller, W., & Endler, T. (2013). Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinology Letters.
- Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
- Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x