Страви з насінням чіа, які вам точно сподобаються

З кожним роком страви з насінням чіа стають популярнішими серед прихильників здорового харчування. Цей продукт містить велику кількість жирних кислот Омега-3, які зміцнюють організм та поповнюють запаси енергії.
Страви з насінням чіа, які вам точно сподобаються

Останнє оновлення: 16 вересня, 2019

Не таємниця, що насіння чіа є напрочуд смачним, поживним та корисним. Якщо ви приготуєте страви з насінням чіа з цієї статті, то не лише здивуєте гостей та членів родини їхнім неймовірним смаком, але й легко створите своїми руками десерти та закуски з вишуканою презентацією.

Безумовно, насіння чіа володіє цілою низкою переваг для організму людини, зокрема воно допомагає зменшувати рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові. До того ж страви з насінням чіа стимулюють травлення та регулюють апетит.

Мабуть, вас здивує цей факт, проте чіа належить до родини м’ятних. Цей продукт є одним з найкращих природних джерел жирних кислот Омега-3 та незамінних амінокислот. Ба більше, чіа також регулює процес згортання крові та стимулює процес відновлення клітин. За умови регулярного вживання страв з насінням чіа можна зміцнити імунну систему, поповнити запаси енергії в організмі, покращити увагу та розвинути рухливість суглобів.

Чого ви досі чекаєте? Неодмінно спробуйте ці корисні та смачні страви з насінням чіа!

Домашні страви з насінням чіа, які обов’язково потрібно приготувати вдома

1. Кекси з насінням чіа

кекси з насінням чіа

Інгредієнти:

  • 4 склянки смаженого насіння чіа
  • 3/4 склянки цукру
  • 1 столова ложка сухих дріжджів
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • цукрова пудра для декору

Спосіб приготування:

  • Перш за все змастіть деко кулінарним жиром та розігрійте духовку до 180°С.
  • Збийте яйця у глибокій посудині разом з цукром, насінням чіа, олією та дріжджами, допоки не отримаєте густе однорідне тісто.
  • Зробіть з тіста кульки розміром з волоський горіх та викладіть їх на гладку поверхню, попередньо притрушену цукровою пудрою. Злегка приплюсніть.
  • Коли заготовки будуть зроблені, викладіть їх на деко (цукрова пудра має бути зверху).
  • Запікайте кекси близько 20 хвилин.
  • Зачекайте, доки кекси охолонуть, після чого можете подавати їх до столу.

2. Пудинг із шоколадом та насінням чіа

Інгредієнти:

  • 2 склянки мигдального або кокосового молока
  • 6 фініків
  • 1 склянка насіння чіа
  • 1/3 склянки какао-порошку
  • 1/4 склянки вершкового масла
  • 1 столова ложка натурального ванільного екстракту
  • 1 столова ложка натурального меду (на бажання)

Спосіб приготування:

  • Перш за все залийте насіння чіа молоком.
  • Додайте розтоплене вершкове масло, фініки, какао, ванільний екстракт та мед. Ретельно перемішайте суміш.
  • Залиште основу для пудингу в холодильнику на кілька годин.
  • Перед подачею краще збити пудинг для того, щоб отримати гладеньку кремову консистенцію.

3. Тунець з насінням чіа та соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 1/2 кг філе тунця
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • 1 склянка насіння чіа
  • сік 1 апельсина
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку
  • 1 яєчний жовток
  • 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму для маринування тунця
  • 4 столові ложки меленого чорного перцю
  • 1/2 склянки води
  • оливкова олія для смаження

Спосіб приготування:

  • Перш за все замаринуйте тунець на 20 хвилин у суміші соєвого соусу, оливкової олії, а також лимонного та апельсинового соків.
  • Яєчний жовток збийте разом з водою.
  • В окремій посудині змішайте чорний перець з насінням чіа.
  • Вмочіть тунець у збите яйце, після чого обкатайте його в суміші меленого чорного перцю та насіння чіа.
  • Розігрійте на сковорідці невелику кількість оливкової олії та підсмажте тунець на середньому вогні до золотавої скоринки з обох боків. Смачного!

4. Фруктовий джем з насінням чіа

Інгредієнти:

  • 2 склянки свіжих фруктів на вибір
  • 1 столова ложка насіння чіа
  • 5 столових ложок нерафінованого коричневого цукру (або будь-якого іншого натурального підсолоджувача)
  • вода

Спосіб приготування:

  • Перш за все наріжте фрукти кубиками та помістіть їх у невелику каструлю. Залийте фрукти водою так, щоб повністю їх покрити. Варіть на малому вогні упродовж 10 хвилин.
  • Готові фрукти перекладіть у посудину та потовчіть їх виделкою.
  • Додайте насіння чіа та цукор. Перелийте джем назад у каструлю та варіть його ще дві хвилини. На бажання ви можете додати до джему ще трохи цукру, якщо його смак здається вам надто кислим.
  • Якщо джем вийде надто густим, можете додати до нього трохи води.

5. Курча, фаршироване насінням чіа та грибами

Інгредієнти:

  • 4 курячі філе
  • 1/2 склянки нарізаних печериць
  • 1 склянка насіння чіа
  • 3 столові ложки вершків або сметани
  • 1/2 склянки тертої цибулі
  • 20 мелених крекерів
  • 2 столові ложки маргарину
  • сіль та перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Перш за все злегка відбийте куряче філе, посипте м’ясо сіллю та меленим чорним перцем.
  • Змішайте нарізані печериці з вершками або сметаною у глибокій посудині. Додайте насіння чіа, терту цибулю та половину подрібнених крекерів.
  • Кожен шматочок філе потрібно розрізати таким чином, щоб утворилася “кишеня”. Наповніть м’ясо грибною начинкою та закріпіть шматочки філе зубочистками.
  • Помістіть заготовки у попередньо змащену форму для запікання, посипте залишками подрібнених крекерів та полийте розтопленим маргарином.
  • Помістіть страву в духовку та запікайте при 180ºС впродовж 30 хвилин.
  • Подавати запечене курча з грибами та насінням чіа потрібно гарячим.
Це може вас зацікавити ...
Неймовірна користь насіння чіа для організму
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Неймовірна користь насіння чіа для організму

Користь насіння чіа відома завдяки високому вмісту антиоксидантів і клітковини, які допомагають нам усунути зайві токсини та підтримувати здоров’я.



  • Robertson TM, Alzaabi AZ, Robertson MD, Fielding BA. Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients. 2018;10(11):1764. Published 2018 Nov 14. doi:10.3390/nu10111764
  • Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition (pp. 685–704). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00023-6
  • Ezekiel, R., Singh, N., Sharma, S., & Kaur, A. (2013). Beneficial phytochemicals in potato – a review. Food Research International50(2), 487–496. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.04.025