Страви з насінням чіа, які вам точно сподобаються

Вересень 20, 2019
З кожним роком страви з насінням чіа стають популярнішими серед прихильників здорового харчування. Цей продукт містить велику кількість жирних кислот Омега-3, які зміцнюють організм та поповнюють запаси енергії.

Не таємниця, що насіння чіа є напрочуд смачним, поживним та корисним. Якщо ви приготуєте страви з насінням чіа з цієї статті, то не лише здивуєте гостей та членів родини їхнім неймовірним смаком, але й легко створите своїми руками десерти та закуски з вишуканою презентацією.

Безумовно, насіння чіа володіє цілою низкою переваг для організму людини, зокрема воно допомагає зменшувати рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові. До того ж страви з насінням чіа стимулюють травлення та регулюють апетит.

Мабуть, вас здивує цей факт, проте чіа належить до родини м’ятних. Цей продукт є одним з найкращих природних джерел жирних кислот Омега-3 та незамінних амінокислот. Ба більше, чіа також регулює процес згортання крові та стимулює процес відновлення клітин. За умови регулярного вживання страв з насінням чіа можна зміцнити імунну систему, поповнити запаси енергії в організмі, покращити увагу та розвинути рухливість суглобів.

Чого ви досі чекаєте? Неодмінно спробуйте ці корисні та смачні страви з насінням чіа!

Домашні страви з насінням чіа, які обов’язково потрібно приготувати вдома

1. Кекси з насінням чіа

кекси з насінням чіа

Інгредієнти:

  • 4 склянки смаженого насіння чіа
  • 3/4 склянки цукру
  • 1 столова ложка сухих дріжджів
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • цукрова пудра для декору

Спосіб приготування:

  • Перш за все змастіть деко кулінарним жиром та розігрійте духовку до 180°С.
  • Збийте яйця у глибокій посудині разом з цукром, насінням чіа, олією та дріжджами, допоки не отримаєте густе однорідне тісто.
  • Зробіть з тіста кульки розміром з волоський горіх та викладіть їх на гладку поверхню, попередньо притрушену цукровою пудрою. Злегка приплюсніть.
  • Коли заготовки будуть зроблені, викладіть їх на деко (цукрова пудра має бути зверху).
  • Запікайте кекси близько 20 хвилин.
  • Зачекайте, доки кекси охолонуть, після чого можете подавати їх до столу.

2. Пудинг із шоколадом та насінням чіа

Інгредієнти:

  • 2 склянки мигдального або кокосового молока
  • 6 фініків
  • 1 склянка насіння чіа
  • 1/3 склянки какао-порошку
  • 1/4 склянки вершкового масла
  • 1 столова ложка натурального ванільного екстракту
  • 1 столова ложка натурального меду (на бажання)

Спосіб приготування:

  • Перш за все залийте насіння чіа молоком.
  • Додайте розтоплене вершкове масло, фініки, какао, ванільний екстракт та мед. Ретельно перемішайте суміш.
  • Залиште основу для пудингу в холодильнику на кілька годин.
  • Перед подачею краще збити пудинг для того, щоб отримати гладеньку кремову консистенцію.

3. Тунець з насінням чіа та соєвим соусом

Інгредієнти:

  • 1/2 кг філе тунця
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • 1 склянка насіння чіа
  • сік 1 апельсина
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку
  • 1 яєчний жовток
  • 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму для маринування тунця
  • 4 столові ложки меленого чорного перцю
  • 1/2 склянки води
  • оливкова олія для смаження

Спосіб приготування:

  • Перш за все замаринуйте тунець на 20 хвилин у суміші соєвого соусу, оливкової олії, а також лимонного та апельсинового соків.
  • Яєчний жовток збийте разом з водою.
  • В окремій посудині змішайте чорний перець з насінням чіа.
  • Вмочіть тунець у збите яйце, після чого обкатайте його в суміші меленого чорного перцю та насіння чіа.
  • Розігрійте на сковорідці невелику кількість оливкової олії та підсмажте тунець на середньому вогні до золотавої скоринки з обох боків. Смачного!

4. Фруктовий джем з насінням чіа

Інгредієнти:

  • 2 склянки свіжих фруктів на вибір
  • 1 столова ложка насіння чіа
  • 5 столових ложок нерафінованого коричневого цукру (або будь-якого іншого натурального підсолоджувача)
  • вода

Спосіб приготування:

  • Перш за все наріжте фрукти кубиками та помістіть їх у невелику каструлю. Залийте фрукти водою так, щоб повністю їх покрити. Варіть на малому вогні упродовж 10 хвилин.
  • Готові фрукти перекладіть у посудину та потовчіть їх виделкою.
  • Додайте насіння чіа та цукор. Перелийте джем назад у каструлю та варіть його ще дві хвилини. На бажання ви можете додати до джему ще трохи цукру, якщо його смак здається вам надто кислим.
  • Якщо джем вийде надто густим, можете додати до нього трохи води.

5. Курча, фаршироване насінням чіа та грибами

Інгредієнти:

  • 4 курячі філе
  • 1/2 склянки нарізаних печериць
  • 1 склянка насіння чіа
  • 3 столові ложки вершків або сметани
  • 1/2 склянки тертої цибулі
  • 20 мелених крекерів
  • 2 столові ложки маргарину
  • сіль та перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Перш за все злегка відбийте куряче філе, посипте м’ясо сіллю та меленим чорним перцем.
  • Змішайте нарізані печериці з вершками або сметаною у глибокій посудині. Додайте насіння чіа, терту цибулю та половину подрібнених крекерів.
  • Кожен шматочок філе потрібно розрізати таким чином, щоб утворилася “кишеня”. Наповніть м’ясо грибною начинкою та закріпіть шматочки філе зубочистками.
  • Помістіть заготовки у попередньо змащену форму для запікання, посипте залишками подрібнених крекерів та полийте розтопленим маргарином.
  • Помістіть страву в духовку та запікайте при 180ºС впродовж 30 хвилин.
  • Подавати запечене курча з грибами та насінням чіа потрібно гарячим.
  • Robertson TM, Alzaabi AZ, Robertson MD, Fielding BA. Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients. 2018;10(11):1764. Published 2018 Nov 14. doi:10.3390/nu10111764
  • Camire, M. E. (2016). Potatoes and Human Health. In Advances in Potato Chemistry and Technology: Second Edition (pp. 685–704). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800002-1.00023-6
  • Ezekiel, R., Singh, N., Sharma, S., & Kaur, A. (2013). Beneficial phytochemicals in potato – a review. Food Research International50(2), 487–496. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.04.025