Страви з насінням чіа, які вам точно сподобаються
Не таємниця, що насіння чіа є напрочуд смачним, поживним та корисним. Якщо ви приготуєте страви з насінням чіа з цієї статті, то не лише здивуєте гостей та членів родини їхнім неймовірним смаком, але й легко створите своїми руками десерти та закуски з вишуканою презентацією.
Безумовно, насіння чіа володіє цілою низкою переваг для організму людини, зокрема воно допомагає зменшувати рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові. До того ж страви з насінням чіа стимулюють травлення та регулюють апетит.
Мабуть, вас здивує цей факт, проте чіа належить до родини м’ятних. Цей продукт є одним з найкращих природних джерел жирних кислот Омега-3 та незамінних амінокислот. Ба більше, чіа також регулює процес згортання крові та стимулює процес відновлення клітин. За умови регулярного вживання страв з насінням чіа можна зміцнити імунну систему, поповнити запаси енергії в організмі, покращити увагу та розвинути рухливість суглобів.
Чого ви досі чекаєте? Неодмінно спробуйте ці корисні та смачні страви з насінням чіа!
Домашні страви з насінням чіа, які обов’язково потрібно приготувати вдома
1. Кекси з насінням чіа
Інгредієнти:
- 4 склянки смаженого насіння чіа
- 3/4 склянки цукру
- 1 столова ложка сухих дріжджів
- 1 столова ложка оливкової олії
- цукрова пудра для декору
Спосіб приготування:
- Перш за все змастіть деко кулінарним жиром та розігрійте духовку до 180°С.
- Збийте яйця у глибокій посудині разом з цукром, насінням чіа, олією та дріжджами, допоки не отримаєте густе однорідне тісто.
- Зробіть з тіста кульки розміром з волоський горіх та викладіть їх на гладку поверхню, попередньо притрушену цукровою пудрою. Злегка приплюсніть.
- Коли заготовки будуть зроблені, викладіть їх на деко (цукрова пудра має бути зверху).
- Запікайте кекси близько 20 хвилин.
- Зачекайте, доки кекси охолонуть, після чого можете подавати їх до столу.
2. Пудинг із шоколадом та насінням чіа
Інгредієнти:
- 2 склянки мигдального або кокосового молока
- 6 фініків
- 1 склянка насіння чіа
- 1/3 склянки какао-порошку
- 1/4 склянки вершкового масла
- 1 столова ложка натурального ванільного екстракту
- 1 столова ложка натурального меду (на бажання)
Спосіб приготування:
- Перш за все залийте насіння чіа молоком.
- Додайте розтоплене вершкове масло, фініки, какао, ванільний екстракт та мед. Ретельно перемішайте суміш.
- Залиште основу для пудингу в холодильнику на кілька годин.
- Перед подачею краще збити пудинг для того, щоб отримати гладеньку кремову консистенцію.
3. Тунець з насінням чіа та соєвим соусом
Інгредієнти:
- 1/2 кг філе тунця
- 2 столові ложки соєвого соусу
- 1 склянка насіння чіа
- сік 1 апельсина
- 2 столові ложки свіжого лимонного соку
- 1 яєчний жовток
- 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму для маринування тунця
- 4 столові ложки меленого чорного перцю
- 1/2 склянки води
- оливкова олія для смаження
Спосіб приготування:
- Перш за все замаринуйте тунець на 20 хвилин у суміші соєвого соусу, оливкової олії, а також лимонного та апельсинового соків.
- Яєчний жовток збийте разом з водою.
- В окремій посудині змішайте чорний перець з насінням чіа.
- Вмочіть тунець у збите яйце, після чого обкатайте його в суміші меленого чорного перцю та насіння чіа.
- Розігрійте на сковорідці невелику кількість оливкової олії та підсмажте тунець на середньому вогні до золотавої скоринки з обох боків. Смачного!
4. Фруктовий джем з насінням чіа
Інгредієнти:
- 2 склянки свіжих фруктів на вибір
- 1 столова ложка насіння чіа
- 5 столових ложок нерафінованого коричневого цукру (або будь-якого іншого натурального підсолоджувача)
- вода
Спосіб приготування:
- Перш за все наріжте фрукти кубиками та помістіть їх у невелику каструлю. Залийте фрукти водою так, щоб повністю їх покрити. Варіть на малому вогні упродовж 10 хвилин.
- Готові фрукти перекладіть у посудину та потовчіть їх виделкою.
- Додайте насіння чіа та цукор. Перелийте джем назад у каструлю та варіть його ще дві хвилини. На бажання ви можете додати до джему ще трохи цукру, якщо його смак здається вам надто кислим.
- Якщо джем вийде надто густим, можете додати до нього трохи води.
5. Курча, фаршироване насінням чіа та грибами
Інгредієнти:
- 4 курячі філе
- 1/2 склянки нарізаних печериць
- 1 склянка насіння чіа
- 3 столові ложки вершків або сметани
- 1/2 склянки тертої цибулі
- 20 мелених крекерів
- 2 столові ложки маргарину
- сіль та перець за смаком
Спосіб приготування:
- Перш за все злегка відбийте куряче філе, посипте м’ясо сіллю та меленим чорним перцем.
- Змішайте нарізані печериці з вершками або сметаною у глибокій посудині. Додайте насіння чіа, терту цибулю та половину подрібнених крекерів.
- Кожен шматочок філе потрібно розрізати таким чином, щоб утворилася “кишеня”. Наповніть м’ясо грибною начинкою та закріпіть шматочки філе зубочистками.
- Помістіть заготовки у попередньо змащену форму для запікання, посипте залишками подрібнених крекерів та полийте розтопленим маргарином.
- Помістіть страву в духовку та запікайте при 180ºС впродовж 30 хвилин.
- Подавати запечене курча з грибами та насінням чіа потрібно гарячим.
- Food Data Central. U. S. Department of Agriculture. (28 de octubre de 2022). Potatoes, gold, without skin, raw. Consultado el 18 de julio de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346403/nutrients
- Robertson, T. M., Alzaabi, A. Z., Robertson, M. D., & Fielding, B. A. (2018). Starchy Carbohydrates in a Healthy Diet: The Role of the Humble Potato. Nutrients. 10 (11): 1764. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267054/