Симптоми непереносимості глютену та як лікувати її
Цей розлад може суттєво погіршити здоров’я кишківника.
Що таке непереносимість глютену та як вона розвивається?
Непереносимість глютену – це аномальна фізіологічна реакція, що виникає через погане травлення білків, які містяться в зернових культурах. Вона спричиняє різноманітні порушення травлення.
У деяких випадках глютен руйнує ворсинки на стінках слизової оболонки тонкої кишки. Як наслідок, організм не може нормально перетравлювати їжу. Це спричиняє хронічне запалення кишківника, яке перешкоджає належному засвоєнню поживних речовин.
Як діагностується непереносимість?
Існують такі способи виявлення непереносимості глютену:
- аналіз крові (перед ним нічого не можна їсти);
- біопсія кишківника. Під час цього аналізу береться зразок тканини з верхньої частини тонкої кишки.
Які основні симптоми непереносимості глютену?
- Розлади травлення, як-от діарея, запалення, гази чи закреп.
- Волосяний (фолікулярний) кератоз на задній частині рук. Розвивається через нестачу жирних кислот і вітаміну A.
- Відчуття втоми після споживання продуктів із вмістом глютену.
- Розвиток автоімунних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, коліт або вовчак.
- Неврологічні проблеми, такі як запаморочення та порушена рівновага.
- Нестабільний рівень гормонів.
- Часті мігрені.
- Біль і набряк у суглобах.
- Раптові зміни настрою – від тривоги та депресії до ейфорії.
- Проблеми з концентрацією.
Як лікують непереносимість глютену?
Щоб уникнути вказаних вище симптомів або взяти їх під контроль, важливо повністю виключити глютен зі свого раціону. Непереносимість глютену не лікується за допомогою медикаментів, потрібно використовувати інші методи. Після того, як ви відмовитеся від продуктів із вмістом клейковини, симптоми непереносимості глютену зникнуть, і тонка кишка зможе відновитися.
Ось ще одна корисна стаття: 10 ознак того, що у вас непереносимість глютену
Ви далі почуватиметеся добре, лише якщо не будете їсти продути з глютеном.
Ми також хочемо зазначити, що споживання невеликої кількості глютену може ускладнити симптоми. Якщо не підтримувати безглютенову дієту на 100%, непереносимість або целіакія стануть хронічні.
Через два тижні після того, як ви почали правильно харчуватися, симптоми почнуть слабшати. Нормалізація серологічних показників може тривати від 6 до 12 місяців, тоді як ворсинки на слизовій оболонці товстої кишки відновляться лише через два роки після початку лікування.
Утім у випадку немовлят результати проявляються повільніше. В основному лікування полягає у відмові від чотирьох зернових: пшениці, вівса, ячменю та жита, а також їх похідних продуктів.
У яких продуктах міститься глютен?
Пшениця та борошно досить поширені в нашому раціоні. Відповідно, є низка продуктів із вмістом глютену, від яких варто відмовитися.
Якщо у вас виникли симптоми непереносимості глютену, перестаньте споживати:
- пиво;
- злаки;
- хліб і торти;
- смажену їжу;
- заправки до салатів;
- пасту;
- замінники м’яса та морепродуктів;
- соєвий соус;
- супи.
У яких продуктах немає глютену?
- Молоко та похідні продукти, такі як домашній і твердий сир, вершки та йогурт
- Усі види м’яса
- Свіжа риба та морепродукти
- Яйця
- Зелень, овочі та коренеплоди
- Фрукти
- Рис і кукурудза
- Бобові культури
- Цукор і мед
- Олія та масло
- Кава
- Газовані напої з апельсином і лимоном
- Вино
- Горіхи
- Сіль
- Натуральні спеції
- Оливки
- І багато іншого!
Вас неодмінно зацікавить стаття: Хитрощі правильного харчування, які допоможуть бути ситими довше
Чи потрібно споживати вітаміни при непереносимості глютену?
Так, вітамінні добавки надзвичайно важливі, якщо у вас непереносимість глютену. Річ у тім, що цей розлад суттєво пошкоджує слизову оболонку кишківника. Як наслідок, погіршується засвоєння заліза, кальцію й інших вітамінів.
Крім того, багато продуктів із глютеном, від яких вам доведеться відмовитися, містять вітаміни та мінерали. Якщо виключити їх зі свого раціону, у ньому не вистачатиме різних елементів. Щоб вирішити цю проблему, зверніться до спеціаліста, який порадить вам безглютенові альтернативи з такими ж корисними властивостями.
Насамкінець, важливо зазначити, що непереносимість глютену – це не так, страшно, як здається на перший погляд. Вам потрібно буде просто трохи змінити свій раціон і стиль життя. Тим не менш, цей розлад не означає, що ви мусите перестати їсти в ресторанах або ізолюватися.
Доки ви дотримуєтеся рекомендацій фахівців, вам не варто хвилюватися. Почніть піклуватися про здоров’я свого шлунка сьогодні, щоб насолоджуватися життям і хорошим самопочуттям у майбутньому.
- Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
- Balakireva, A. V., & Zamyatnin, A. A. (2016). Properties of gluten intolerance: Gluten structure, evolution, pathogenicity and detoxification capabilities. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8100644
- Lichtenstein, G. R. (2018). Gluten-Free diet. Gastroenterology and Hepatology. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(75)90081-1
- Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.011