Вплив алкоголю на печінку: 5 способів його уникнути
Вплив алкоголю на печінку має різні наслідки. Вони проявляються не тільки в процесі травлення та метаболізму.
Токсичні сполуки в спирті всмоктуються під час травлення, а потім фільтруються печінкою, щоб не впливати на якість крові.
Хоча цей орган призначений для метаболізму 90% алкоголю завдяки ферменту, який називається дегідрогеназа, його функція може бути скомпрометована надлишком токсинів.
Тривалий вплив цих видів речовин може змінити клітинну структуру печінки та викликати проблеми під час перетравлення жиру.
Водночас це пошкодження клітин спричиняє погіршення, яке з плином часу може призвести до серйозних захворювань та вплинути на якість життя.
Навіть якщо печінці приділяють мало уваги, цей орган несе відповідальність за життєві функції, такі як детоксикація та розкладання жиру і білка, а також підтримка рівня деяких гормонів.
Добре те, що є звички та рекомендації, які допомагають захистити печінку від негативних наслідків алкогольних напоїв та інших джерел токсинів.
Дізнаймося про них.
1. Слідкуйте за вибором їжі
Збалансована дієта з низьким споживанням жирів дуже важливою, щоб запобігти пошкодженню печінки.
Дієта відіграє головну роль у процесі детоксикації та може піти на користь функціям печінки або навпаки.
Щоденна дієта, багата на воду, антиоксиданти та вітаміни, стимулює виведення токсинів і запобігає погіршенню клітин.
Деякі рекомендовані продукти:
- Червоні фрукти
- Яблука
- Зелені овочі
- Кавун
- Цитрусові фрукти
- Дині
Також важливим є споживання меншої кількості оброблених харчових продуктів, тваринних білків та червоного м’яса.
Хоча іноді ці продукти можна їсти, буде краще утриматися від них кілька тижнів, щоб зменшити навантаження, яке цей орган повинен утримувати за надмірної кількості токсинів.
2. Пийте більше води
Споживання 6-8 склянок води на день є необхідною кількістю для здорової детоксикації та видалення рідин.
Як і інші органи, печінка потребує великої кількості цієї рідини для оптимальних умов праці.
Це також найкраща альтернатива колі та іншим солодким напоям, які, як здається, втамовують спрагу, але насправді є ще одним джерелом токсинів.
3. Уникайте гідрогенних жирів
Гідрогенні олії та надлишки насичених жирів є поганими для здоров’я печінки та призводять до порушення, відомого як жирова печінка.
Регулярне споживання послаблює її функції і робить вразливою до вживання алкоголю та токсинів.
Вони містяться в маргарині та деяких оліях, таких як:
- Кукурудзяна олія
- Соєва олія
- Олія каноли
- Сафлорова олія
4. Вживайте кокосову олію
Споживання однієї ложки кокосової олії кожного дня захищає печінку від токсинів і бактеріальних інфекцій.
Вона містить 92 середніх ланцюгів тригліцеридів, 6% мононенасичених жирів та 2% поліненасичених жирів, які приносять користь цьому органу.
Вона також має протизапальні та антибіотичні властивості, які мінімізують вплив алкоголю на печінку, а також сигарет та екологічних токсинів.
5. Лікування лимоном та оливковою олією
Лимон та оливкова олія – традиційний засіб, який допомагає зменшити вплив алкоголю на печінку та жовчний міхур.
Він на 100% органічний та завдяки високому вмісту антиоксидантів, він сприяє ліквідації відходів та запобігає пошкодженням печінки, спричиненим алкоголем.
Ви повинні споживати це щодня перед сніданком та дотримуватися низькокалорійної здорової дієти.
Інгредієнти
- 1 ложка оливкової олії (16 г)
- Сік 1/4 лимона
Приготування
- Вичавіть сік з чверті лимона, додати ложку оливкової олії і одразу випийте.
- Через півгодини випийте склянку теплої води та з’їсти сніданок.
- Повторюйте щодня впродовж трьох тижнів.
- Можна додати перемелений зубчик часнику, щоб зміцнити напій.
Застосування цих рекомендацій на практиці може звести до мінімуму пошкодження печінки від алкоголю після великої кількості випитого вночі.
Звичайно, переваги будуть виправданими лише у тому випадку, якщо ви будете намагатися уникати алкогольних напоїв і вести здоровий спосіб життя.