Вплив синдрому подразненого кишківника на раціон
Якщо вам діагностували синдром подразненого кишківника, у вас може виникнути певний дискомфорт та порушення щоденного режиму. На щастя, з допомогою кількох простих змін у меню можна запобігти появі шлункових розладів, нівелювати негативний вплив синдрому подразненого кишківника, а також уникнути раптових нападів хвороби та болю.
Саме тому в цій статті ми детальніше розповімо, які саме продукти потрібно вживати, щоб зменшити вплив синдрому подразненого кишківника до мінімуму.
Що таке синдром подразненого кишківника?
У медицині синдром подразненого кишківника визначають як хронічний функціональний розлад шлунково-кишкового тракту. Головними симптомами цієї хвороби є біль або дискомфорт у шлунку, набрякання живота, а також порушення в роботі кишківника (закреп або діарея).
Цей синдром належить до найбільш розповсюджених захворювань шлунково-кишкового тракту, а також другою за популярністю причиною відсутності на робочому місці (згідно зі статистикою, синдром роздратованого кишківника йде одразу після звичайної застуди). Близько 10-20% всього населення на певному етапі свого життя хоча б раз страждають на синдром роздратованого кишківника. Утім, лише 15% всіх хворих звертаються з цього приводу до лікаря.
Раціон, який допоможе зменшити негативний вплив синдрому роздратованого кишківника
Вірте чи ні, але ви можете взяти контроль над симптомами цього харчового розладу, якщо будете правильно підбирати продукти до щоденного раціону.
Безумовно, планувати меню для хворих на синдром роздратованого кишківника потрібно з урахуванням особистих потреб та особливостей кожної окремої людини. Утім, є кілька загальних правил, яких мають дотримуватися усі хворі на цей розлад:
- Обмежте кількість нерозчинної клітковини у раціоні для того, щоб уникнути дисбалансу під час процесу перетравлення їжі. Найпопулярнішими джерелами нерозчинної клітковини є квасоля, цільне пшеничне зерно та висівки, зелений горошок, картопля, цвітна капуста та горіхи.
- Почніть вживати продукти з високим вмістом розчинної клітковини. Для прикладу, регулярно вживайте свіжі овочі, адже вони сприяють травленню. Іншими незамінними джерелами розчинної клітковини є вівсянка та толокно, бобові (зокрема горошок, квасоля та сочевиця), ячмінь, свіжі овочі та фрукти, а саме апельсини, яблука та морква.
- Зменште кількість жирних продуктів у раціоні.
- Намагайтеся споживати менше фруктози, тобто завжди обирайте фрукти з невисоким вмістом цукру та великою кількістю пектину у складі, зокрема яблука. Ми також рекомендуємо зменшити кількість фруктових соків у щоденному меню.
- Рекомендуємо відмовитися від вживання штучних підсолоджувачів, гострих страв, газованих солодких напоїв, кави та чаю.
- Намагайтеся пити до 8 склянок чистої води на день. Особливо важливо підтримувати водний баланс у випадку діареї. Також можна пити натуральний чай з липи та вербени (Verbena bonariensis). Варто зауважити, що ці напої не мають проносної дії. Водночас достатня кількість рідини допоможе зменшити ризики розвитку закрепів до мінімуму.
Синдром подразненого кишківника та дієта FODMAP
Дієту FODMAP винайшли дослідники з університету Монаша в Австралії. FODMAP – це абревіатура, котра розшифровується як “ферментовані оліго-, ді-, моносахариди та поліоли”. Ці речовини належать до вуглеводів, що об’єднуються в короткі ланцюжки.
Варто зауважити, що меню дієти FODMAP передбачає часткову або цілковиту відмову від фруктози, лактози, полімерів фруктози та галактози, а також поліолів. Ці речовини містяться в таких продуктах:
- Фрукти, зокрема солодкі яблука та груші
- Овочі, а саме цибуля, спаржа та часник
- Бобові (горох, соєві боби та сочевиця)
- Крупи, зокрема пшениця та вироби з неї, а також жито та ячмінь
- Горіхи
- Молочні продукти, зокрема молоко, сир, морозиво та йогурти. Безумовно, вам потрібно спершу оцінити здатність свого організму засвоювати ці продукти.
- Штучні підсолоджувачі. Зазвичай у магазинних продуктах містяться такі підсолоджувачі: сорбітол (Е420), манітол (Е421), ізомальт (Е953), мальтітол (Е965), ксилітол (Е967), тощо.
Взаємозв’язок між синдромом подразненого кишківника та дієтою FODMAP
З допомогою абревіатури FODMAP простіше запам’ятати, яких саме продуктів потрібно вживати менше або уникати при синдромі подразненого кишківника.
Варто зауважити, що в деяких людей тонка кишка не здатна повністю засвоювати олігосахариди, дісахариди, ферментовані моносахариди та поліоли. В результаті молекули, які так і не були поглинуті, потрапляють до товстої кишки, де вони стають поживою для бактерій, тим самим сприяючи зростанню кількості їхньої популяції.
Відбувається процес ферментації всіх речовин, що складають абревіатуру FODMAP, і це може спровокувати цілу низку неприємних симптомів, зокрема біль та спазми, закрепи або діарею, розлади травлення, порушення в роботі кишківника, здуття живота та важкість у шлунку, несприйняття певних продуктів, втому та розлади сну, надмірну нервозність та депресію.
Саме тому раціон з низьким вмістом оліго-, ді-, моносахаридів та поліолів здатний зменшити неприємні симптоми, якими супроводжується синдром подразненого кишківника, а також полегшити перебіг таких захворювань, як запальні процеси у кишківнику (зокрема виразковий коліт) та хвороба Крона.
Що говорять вчені про вплив синдрому подразненого кишківника на організм людини?
З часів першого дослідження на цю тему, яке провели ще у 2005 році, було проведено ще цілу низку експериментів для того, щоб детально вивчити взаємозв’язок між синдромом подразненого кишківника та дієтою FODMAP.
Варто зауважити, що деякі дослідження довели, що такий раціон справді має позитивний вплив на хворих із синдромом подразненого кишківника. Саме тому цю дієту можна вважати одним з видів терапії для пацієнтів із цим харчовим розладом. Утім, деякі вчені, які проводили власні наукові ескперименти, стверджують, що дієта FODMAP не має жодного взаємозв’язку із синдромом подразненого кишківника, а тому вони вважають її неефективним методом лікування будь-яких розладів травлення.
Основні суперечки щодо цієї дієти виникають через недостатню кількість доказів її ефективності. До того ж на сьогодні вчені досить обмежені у своїх можливостях проводити всі необхідні дослідження.
Для того, щоб правильно скласти щоденний раціон відповідно до ваших потреб та вподобань, рекомендуємо звернутися за порадою до кваліфікованого нутриціолога.
- El-Salhy M., Ystad SO., Mazzawi T., Gundersen D., Dietary fiber in irritable bowel syndrome. Int J Mol Med, 2017. 40 (3): 607-613.
- Altobelli E., Del Negro V., Angeletti PM., Latella G., Low FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta analysis. Nutrients, 2017.
- Hill P., Muir JG., Gibson PR., Controversies and recent developments of the low FODMAP diet. Gastroenterol Hepatol, 2017.