Як шоколад впливає на організм
Чорний шоколад – це один із найпопулярніших продуктів у світі. І це не лише завдяки приємному аромату та смаку, а й тому, що він вже давно визнаний дуже корисним для фізичного та емоційного здоров’я людини. Іноді люди, які не знають про корисні властивості шоколаду, звинувачують себе у надмірному його споживанні, адже вони досі вірять у міф, що від нього можна погладшати.
Втім, ніхто не повинен картати себе за невеличкі порції чорного шоколаду, спожиті протягом дня. Адже замість того, щоб додавати людям зайвих кілограмів, насправді шоколад має дуже багато переваг для їхнього здоров’я.
Що відбувається в організмі, коли ви їсте чорний шоколад?
Завдяки високому вмісту антиоксидантів, чорний шоколад – це продукт, який чи не найкраще запобігає накопиченню вільних радикалів та передчасному старінню клітин. Це дуже важливо, адже тоді токсичні сполуки, які можуть шкодити вашому здоров’ю, не накопичуються в організмі.
Водночас, шоколад сприяє утворенню нових клітин,тому його часто використовують, як засіб для догляду за шкірою. За деякий час після споживання шоколаду у вас побільшає енергії, а це дасть вам змогу краще зосередитись на ваших щоденних справах.
Якщо їсти невелику кількість шоколаду щодня, завдяки високому вмісту антиоксидантів, зменшується ризик серцевого нападу або інших серцево-судинних захворювань.
З’їжте трошки чорного шоколаду, і незабаром ви помітите, що ваш настрій покращився, а думки вже не такі депресивні. Причина в тому, що у цьому продукті міститься хімічна речовина, відома як анандамід, а вона сприяє виникненню відчуття радості та задоволеності власним життям.
Інші важливі причини їсти шоколад
Крім всіх корисних властивостей, які ми вже згадали, вживання чорного шоколаду в розумних порціях має ще й такі позитивні характеристики:
- Допомагає зменшити або зовсім знімає втому;
- Дарує вам відчуття ситості, тому, якщо ваш організм цього насправді не потребує, ви не захочете їсти ще;
- Високий вміст магнію допомагає відновлювати ДНК, будувати нову клітковину та розслабляє м’язи;
- Стимулює хороший кровообіг, запобігає виникненню захворювань серця та утворенню варикозу;
- У шоколаді міститься кальцій, який не лише корисний для нігтів та зубів, а й запобігає остеопорозу;
- Завдяки вмісту цинку запобігає виникненню або сприяє лікуванню анемії;
- Допомагає підтримувати здоров’я суглобів та сухожиль, адже має високий вміст фосфору, кальцію та натуральних антибіотиків;
- Може допомогти запобігти виникненню раку товстої кишки, захворювань, що виникають через підвищений рівень холестерину, та інших хронічних розладів;
- Забезпечує організм корисними жирами, а це покращує діяльність нервової системи та запобігає виникненню проблем зі здоров’ям через високий рівень тригліцеридів;
- Теобромін, що міститься в чорному шоколаді, може притупити діяльність нервів горла, які викликають кашель.
Як споживати чорний шоколад, щоб він приносив користь?
Для того, щоб по максимуму скористатися поживними властивостями чорного шоколаду, важливо правильно його вибрати та їсти шоколад з найвищим вмістом какао. Він може бути дещо гіркішим та смакувати не так добре, як молочний, але користі в чорному шоколаді набагато більше.
А втім можете зробити вибір на користь золотої середини – шоколаду середньої солодкості. Він буде не таким гірким, але й не матиме настільки високого вмісту цукру, як у молочному шоколаді.
Споживайте шоколад з розумом і завжди купуйте чорний. Сьогодні у магазині можна знайти безліч різновидів шоколаду, які хоч і добре смакують, не мають таких переваг, як чорний шоколад. Крім того, вони можуть ще й містити шкідливі для організму інгредієнти.
Ті, хто хизується добрим здоров’ям, можуть дозволити собі до двох порцій чорного шоколаду на день, залежно від раціону харчування та фізичної активності.
У особливих випадках, як-от для людей з діабетом чи надмірною вагою, краще обговорити це з лікарем і, вже з урахуванням його рекомендацій, вирішувати, чи варто їсти шоколад і в яких кількостях.