Як вимити пестициди з фруктів і овочів
Якщо ви не маєте городу біля будинку або не купуєте всі продукти в спеціальних органічних магазинах, на жаль, вам доводиться контактувати з різноманітними хімічними речовинами, які містяться у фруктах та овочах. Пестициди, у поєднанні з восками та поліролями, можуть надати навіть свіжим продуктам майже штучного вигляду.
У сьогоднішній статті ми розповімо вам, як вимити ці сполуки з фруктів та овочів, перш ніж їсти їх.
Що таке пестициди та який їхній вплив?
Перед тим, як ви навчитеся мити та дезінфікувати продукти, спочатку маєте зрозуміти, чому важливо так робити. Пестициди – це хімічні або біологічні продукти, які використовують, щоб захистити фрукти й овочі від комах, бур’янів і хвороб.
Хоча це може здаватися необхідним, варто ще раз нагадати, що багато цих продуктів містять складники, які є дуже токсичними для людини, наприклад, поширені в США органофосфати.
Читайте також про 5 продуктів, які не варто їсти більше ніколи
Пестициди використовують для певних видів зерна, як-от: для пшениці, рису і ріпаку, а також для квітів і бавовни.
Найчастіше люди зазнають їхнього впливу, коли їдять продукти, які обробляли пестицидами. На другому місці – споживання м’яса тварин, у кормі яких були ці сполуки, а третя найчастіша причина – це проживання або робота на фермах, де використовують хімічні добавки.
Через те, що кількість пестицидів, яка врешті дістається до споживача, дуже низька, безпосередні наслідки їхнього впливу достеменно невідомі. Однак симптоми отруєння пестицидами досить очевидні:
- нудота
- біль у животі
- діарея
- запаморочення
- непритомність
- збентеженість
- порушення пам’яті
- проблеми з диханням
- шкірні захворювання
- викидні
- рак
- хвороба Паркінсона
- вроджені дефекти
- синдром гіперактивності з дефіцитом уваги в дітей
До категорії людей, які найбільше вразливі до негативних ефектів пестицидів належать:
- ненароджені діти
- грудні діти
- діти
- підлітки
- вагітні або жінки, які годують груддю
- жінки дітородного віку
“Брудна дюжина” продуктів із найбільший вмістом пестицидів
Відповідно до вказівок щодо використання пестицидів для рослинних продуктів, існує список поширених фруктів, у яких міститься більше цих токсичних сполук. Робоча група з охорони навколишнього середовища (яка провела це дослідження) радить не їсти певних продуктів, якщо вони не вирощені органічно:
- яблука
- селера
- перець
- персики
- нектарини
- полуниця
- виноград
- шпинат
- огірок
- чорниця
- картопля
Крім цього, також рекомендовано зменшити споживання неорганічних бобів, зелених бобів і капусти. На щастя, є й інші продукти, для яких використовують менше пестицидів, тому їсти їх безпечніше:
- цибуля
- солодка кукурудза
- ананас
- авокадо
- горох
- спаржа
- манго
- баклажан
- ківі
- канталупа
- грейпфрут
- кавун
- гриби
Як видалити пестициди та інсектициди з фруктів та овочів?
Можливо, ви бачили “спеціальні” мила або ополіскувачі для дезінфекції овочів на ринках або в магазинах. Однак більшість із них виявилися не надто ефективними. Коли справа доходить до видалення шкідників і бруду з фруктів та овочів, найкращий друг – просто чиста вода.
Помити їх під протічною водою значно ефективніше, ніж просто замочити. Тверда щітка також може стати в нагоді, якщо на продуктах є захисний віск. Утім навіть цей інструмент не завжди допомагає.
Не забувайте, що такі сполуки, як парафін, додають на фрукти, зокрема помідори та яблука, щоб покращити їхній вигляд. Самі по собі вони не є пестицидами, однак ця речовина шкідлива для людини. Навіть коли ви намагаєтеся її змити, вона залишається на поверхні, й в результаті потрапляє в шлунок.
Ніколи не використовуйте рідину для миття посуду, щоб дезінфікувати фрукти й овочі. Також не варто брати відбілювач. Натомість, багато людей використовують засоби, про які ми розповімо далі.
Оцет, харчова сода та лимон
Щойно ви прийшли додому з магазину, візьміть і помийте продукти, перш ніж класти їх у холодильник. Це простий і ефективний спосіб.
Інгредієнти:
- 1/4 склянки яблучного оцту або білого оцту (62 мл)
- 1 склянка води (250 мл)
- Сік одного лимона
- 2 столові ложки харчової соди (20 г)
Приготування:
- Додайте оцет і воду в пляшечку з розпилювачем.
- Насипте туди харчової соди та свіжовичавленого соку лимона.
- Закрийте кришкою та ретельно перемішайте.
- Для використання просто розпиліть суміш на фрукти й овочі та потріть їх щіткою.
Грейпфрут, харчова сода й оцет
Це ще один дієвий варіант, якщо ви хочете помити овочі після того, як прийшли додому з магазину.
Інгредієнти:
- 20 грамів ефірної олії грейпфрута
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка харчової соди (10 г)
- 1 склянка білого оцту (250 мл)
Приготування:
- Налийте воду й оцет в пляшку з розпилювачем.
- Додайте туди харчову соду, а потім ефірну олію грейпфрута (її можна купити в аптеках або спеціальних магазинах).
- Закрийте кришку та добряче потрусіть пляшкою, щоб суміш була готова до використання.
Перегляньте статтю: “7 властивостей харчової соди”
Лимон та оцет
У цьому рецепті менше інгредієнтів, ніж у попередніх, але він не менш ефективний. Засіб із лимоном й оцтом ідеально підходить, щоб помити овочі та фрукти, коли вам бракує часу.
Інгредієнти:
- 1 склянка оцту (250 мл)
- 1 столова ложка лимонного соку (10 мл)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування:
- Змішайте воду й оцет в пляшці з розпилювачем.
- Додайте лимонний сік.
- Потрясіть, щоб перемішати. Зберігайте засіб у холодильнику та використовуйте, коли знадобиться.