Як впливає на організм дієта з артишоками
Дієта з артишоками не тільки полегшує схуднення. Лише споживання одного вареного артишоку на день разом з водою в цій щотижневій дієті може принести дивовижні переваги.
З іншого боку, варто підкреслити, що ця дієта не ґрунтується винятково на споживанні цього овоча протягом певного періоду часу.
Секрет в тому, щоб підтримувати різноманітну і збалансовану дієту, максимально природну, вільну від насичених жирів та рафінованого борошна. Артишоки мають бути в щоденному раціоні, приготовані різними способами.
Далі ми пояснимо, якою є дієта з артишоками і які великі зміни ви помітите лише за кілька днів.
Ми впевнені, що ця інформація стане вам в пригоді.
Що таке дієта з артишоками
Варіанти сніданку
- Білий чай, тост з авокадо та помідором, половина папаї.
- Кава, миска папаї, простий йогурт з горіхами.
- Грейпфрутовий сік, яєчня зі шпинатом і горіхами.
Варіанти обіду
- Артишоки з коричневим рисом. Одне яблуко.
- Суп з артишоками та індичкою. Одне манго.
- Салат зі шпинатом, руколою та полуницею. Артишок з оцтом та лаймом.
- Артишок, листя салату, гранат, нежирний сир, родзинки та лайм.
Варіанти вечері
У будь-якому варіанті, перш за все треба відварити один артишок зі склянкою води і дрібкою лайма.
Потім можна вибрати одну з таких альтернатив:
- Лосось та спаржа. Запечене яблуко.
- Запечені баклажани. Грушеве варення.
- Суп з цукіні, салат із селери з зеленим яблуком та горіхами.
- Смажена куряча грудка з брюссельською капустою.
Що ви помітите наприкінці одного тижня
Посилена імунна система
Артишоки відомі як суперпродукт. Вони містять декілька фітонутрієнтів і антиоксидантів, які так само потужні, як ті, що наявні в темному шоколаді, журавлині та червоному вині.
Анттоціани, зокрема кверцетини, які містить цей овоч, можуть значно зміцнити імунну систему.
Краще травлення
Через два дні після початку дієти з артишоками ви помітите, як покращиться травлення.
- Артишоки є хорошим засобом боротьби з розладами травленням і шлунка.
- Крім того, одним із найкращих відомих компонентів є цинарин, який збільшує вироблення жовчі. Це допомагає стимулювати рух харчових продуктів та їхніх залишків крізь кишківник і зменшує відчуття здуття. Це просто наймовірно.
- З іншого боку, чудовим компонентом є іннулін – тип клітковини, який діє як пребіотик. Він ідеально підходить для збільшення кількості “здорових бактерій” в кишківнику.
Крім того, варто згадати велику кількість антиоксидантів, очисні та протизапальні властивості, тому зрозуміло, чому цей овоч настільки корисний для нашої печінки.
Два найсильніші фітонутрієнти в артишоках – ценарин та силімарин.
Ці два елементи зазвичай залишаються у воді після варіння артишоків, тому необхідно споживати достатню і воду під час цієї здорової дієти.
Регулюють артеріальний тиск
Продукти, багаті на калій, такі як банани, селера та артишоки, допомагають підтримувати здоровий баланс електролітів у нашому організмі.
Крім того, артишоки також багаті на магній – важливий мінерал для зменшення шкідливого впливу надлишку натрію, що є життєво важливим для зниження артеріального тиску.
Здорове схуднення
Варто пам’ятати, що немає чарівної їжі, яка допоможе у цьому процесі.
- Проте є продукти, які підтримують системи організму та можуть допомогти під час втрати ваги.
- Артишоки мають життєво важливе значення, тому що вони поліпшують травлення та допомагають зламати найбільш стійкий жир.
- У результаті вони захищають печінку, мають сечогінну дію, містять поживні речовини, дають відчуття ситості й регулюють рівень цукру в крові.
Захист мозку
Цей факт, без сумніву, дуже цікавий: артишоки багаті на вітамін К – дуже важливий компонент для цереброваскулярного та когнітивного здоров’я.
Завдяки вітаміну К ми можемо захиститися від пошкодження і дегенерації нейронів, а також мінімізувати можливість розвитку таких хвороб, як деменція, хвороби Паркінсона та Альцгеймера.
Отже, як бачите, всі ці переваги є дивовижними та цікавими.
Однак пам’ятайте: дієта з артишоками завжди повинна супроводжуватися збалансованим раціоном, вільним від насичених жирів та рафінованого борошна.
Ви спробуєте її сьогодні?
Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
Ernst, E. (2010). Mosby’s Handbook of Herbs and Supplements and their Therapeutic Uses. Focus on Alternative and Complementary Therapies. https://doi.org/10.1111/j.2042-7166.2003.tb03767.x
Öngel, K. . b. (2006). Vitamin E: An antioxidant vitamine [Antioksidan bir vitamin: E vitamini]. SENDROM.
Roghani-Dehkordi, F., & Kamkhah, A. F. (2009). Artichoke leaf juice contains antihypertensive effect in patients with mild hypertension. Journal of Dietary Supplements. https://doi.org/10.3109/19390210903280207