Як визначити свіжість яєць
Як визначити свіжість яєць за зовнішніми ознаками?
Зверніть увагу, що за умови зберігання при високій температурі не лише яйця, а й інші харчові продукти псуються значно швидше.
Якщо ви хочете дізнатися, чи придатні до вживання ті яйця, які вже не перший день лежать на полиці у вашому холодильнику, скористайтеся нашими простими, але водночас неймовірно ефективними порадами.
Яйця належать до тих продуктів, свіжість яких є дуже важливою, адже споживання зіпсованих яєць може призвести до серйозних негативних наслідків.
Перед тим, як приготувати собі яєшню, неодмінно переконайтеся, що яйце не протухло і не перестало бути придатним до вживання.
Як визначити свіжість яєць?
Є кілька простих способів, завдяки яким ви зможете визначити, чи можна вживати яйця, чи краще одразу викинути їх у смітник. Наприклад, якщо ви потрясете яйце і почуєте, як жовток б’ється об внутрішню стінку шкаралупи, це означає, що яйце ще придатне до вживання.
Втім, це не єдиний метод визначення свіжості яєць. Ми пропонуємо вам ще кілька ефективних тестів, які ви зможете провести у домашніх умовах.
1. Вкиньте яйця у воду
Для цього методу перевірки яєць вам знадобиться прозорий контейнер або банка, адже так вам буде простіше роздивитися результати експерименту. Налийте чисту воду у прозору посудину та вкиньте до неї яйця.
- Якщо яйце швидко йде на дно та залишається там лежати у горизонтальному положенні, його можна вважати свіжим і спокійно їсти.
- У випадку, якщо яйце тоне повільно й опиняється на дні у діагональному положенні, тобто дивиться одним кінцем вгору, воно є несвіжим.
Ви можете помилково вважати, що чим більшим є кут між одним кінцем яйця та дном, тим старішим є продукт. Часто так воно і є, проте такі яйця не є небезпечними для здоров’я, і їх можна вживати у їжу.
- Якщо яйце не тоне, а залишається посередині між поверхнею води та дном посудини, це є ознакою того, що яйце вже зіпсувалося, і їсти його не можна.
- У разі, якщо яйце взагалі не опускається під воду, а плаває на її поверхні, можна зробити висновок, що яйце повністю протухло, і споживати його небезпечно.
Зіпсовані яйця тримаються на поверхні води через високий вміст газів, які будь-яка органічна сполука виділяє при розпаді. Такі яйця не лише не є свіжими, їх можна вважати отруйними. Звісно, вживання тухлих яєць призведе до харчового отруєння, тому їх краще одразу викинути у смітник.
2. Зваріть яйця
- Зваріть яйце та розріжте його навпіл. Якщо жовток розташований точнісінько посередині, і у ньому є лише маленький отвір, наповнений повітрям, яйце можна вживати у їжу.
- Якщо жовток зміщений ближче до шкаралупи, і отвір з повітрям у ньому досить великий, яйце вже зіпсувалося. Їсти такі яйця не варто.
3. Розбийте яйця
Ще один чудовий спосіб визначити свіжість яєць – розбити їх у сирому вигляді на тарілку (по одному).
- Якщо яйце майже не розтікається по тарілці, і жовток залишається цілим, його можна вважати свіжим.
- У випадку, якщо білок із жовтком змішуються та сильно розтікаються по поверхні тарілки, яйце уже зіпсувалося.
4. Подивіться на кінцеву дату споживання – вона допоможе визначити свіжість яєць
Необхідно також враховувати час, коли курка знесла яйце. Його заведено називати “тиждень 0”. Починаючи з “тижня 3”, яйця вважають несвіжими, і вживати їх не рекомендують.
Зазвичай виробники вказують кінцеву дату споживання яєць як “тиждень 4”. Після закінчення четвертого тижня з дати появи яєць на світ їх вживати не варто, адже це може мати серйозні негативні наслідки.
Причин бути обережними з недостатньо свіжими яйцями чимало. Після завершення “тижня 4” яйця втрачають свої органолептичні властивості, тобто стає значно складніше визначити їхню свіжість. Якщо ви вирішите споживати яйця терміном від 4 до 6 тижнів, ви сильно ризикуєте своїм здоров’ям.
Більшість виробників стверджують, що подовжити свіжість яєць можна за умови зберігання продукту в його оригінальному картонному упакуванні у сухому та прохолодному місці.
Так вони залишатимуться свіжими та придатними до вживання впродовж трьох тижнів.
Варені яйця потрібно зберігати лише у холодильнику, помістивши їх у герметичний контейнер. Утім, навіть за таких умов їх можна зберігати не більше ніж 3-4 днів. Перед тим, як з’їсти яйця, радимо спершу переконатися, що вони не мають неприємного запаху і не змінили колір.
Не забувайте, що у теплому приміщенні термін придатності продуктів скорочується. За таких умов радимо зберігати яйця на відкритому повітрі не більше ніж два дні.
- Carbajal, A. (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Uribe, C., & Suárez, M. C. (2006). Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia Medica.
- Fálder, Á. (2004). Enciclopedia de los Alimentos. Distribución y Consumo.
- Sayar, R. (1988). Nutrientes del huevo, composición química, buenas prácticas.
- Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2013). Las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos: lo que Necesitan Saber los Consumidores. Servicio de Inocuidad e Inspección de Los Alimentos. https://doi.org/10.1016/j.optcom.2005.04.082