8 причин їсти більше яєць

Окрім того, що яйце є дуже корисним та дієтичним продуктом, воно має здатність збільшувати рівень хорошого холестерину в організмі та запобігати утворенню катаракти і дегенерації жовтої плями.
8 причин їсти більше яєць

Останнє оновлення: 02 січня, 2019

Чудовий спосіб розпочати ранок – поснідати яєчнею або омлетом. Яйце є потужним джерелом білків та поживних речовин, проте навіть попри чисельні корисні властивості цього продукту, багато людей відмовляються від яєць, вважаючи, що вони збільшують рівень холестерину в організмі та мають негативний вплив на здоров’я при регулярному вживанні.

Проте це не зовсім так. Яйця є надзвичайно корисним продуктом та невіддільною частиною сучасної харчової піраміди. Вони містять величезну кількість корисних речовин, тому вживати яйця слід регулярно, але помірно.

Сьогодні ми хочемо поділитися з вами декількома цікавими фактами про яйця та їхній вплив на організм людини.

Їжте більше яєць!

1. Яйця є корисними для організму

У яйцях і справді міститься холестерин, проте він не несе ніякої шкоди організму. Для того, щоб остаточно розвіяти ваші сумніви, хочемо нагадати, що і ваш організм, зокрема печінка, також виробляє холестерин, адже ця речовина є необхідною для виконання декількох важливих функцій.

Єдине, на що слід звернути особливу увагу – це те, що рівень холестерину завжди потрібно підтримувати в межах норми. Кількість холестерину, що міститься у яйцях, жодної шкоди здоровому організму не завдає, адже яйця не піднімають рівень шкідливого холестерину в організмі.

Крім того, яйця не містять насичених жирів, які негативно впливають на організм людини.

2. Яйця є джерелом корисного холестерину

яйце

Якщо ви вживаєте яйця регулярно, то маєте змогу отримувати з них ліпопротеїни високої щільності, більше відомі як “хороший холестерин”.

Високий рівень хорошого холестерину захищає організм від захворювань серцево-судинної системи та покращує загальне самопочуття людини.

3. Яйця є джерелом важливого корисного елементу – холіну

Вам щось відомо про холін? Звісно, він не є настільки поширеним, тому ви могли про нього не знати досі, проте насправді холін – це дуже важливий поживний елемент, який позитивно впливає на стан здоров’я та загальне самопочуття людини.

Холін є одним з вітамінів групи В, він відомий своєю здатністю відновлювати клітинні мембрани та інші важливі молекули, які необхідні для правильної роботи мозку.

Згідно з медичним дослідженням, проведеним у Сполучених Штатах Америки, близько 90% світового населення страждає через нестачу цього елемента. Проте цю проблему можна легко вирішити за допомогою регулярного споживання яєць та дотримання принципів правильного харчування.

4. Яйце є поживним продуктом

Як ми вже згадували раніше, чудовим початком дня стане варене яйце або омлет на сніданок.

Якщо ви оберете цей продукт як основну складову своєї ранкової трапези, то зможете насолодитися такими корисними властивостями яєць:

  • Вітамін А: 6% від рекомендованої добової норми (РДН)
  • Сіль фолієвої кислоти: 5% від РДН
  • Вітамін В5: 7% від РДН
  • Вітамін В12: 9% від РДН
  • Вітамін В2: 15% від РДН
  • Фосфор: 9% від РДН
  • Селен: 22% від РДН
  • 6 г білків та 5 г корисних жирів

5. Яйця корисно впливають на зір

око

З віком якість зору починає падати. Цей дегенеративний процес можна сповільнити, якщо включити у свій щоденний раціон певні вітаміни. У цьому вам також допоможуть яйця, адже в них міститься два дуже важливі корисні елементи: лютеїн та зеаксантин.

Ці два потужні антиоксиданти позитивно впливають на сітківку ока, запобігають появі катаракти та дегенерації жовтої плями. Якщо ви хочете вберегтися від захворювань ока, радимо вам споживати не менше 6 яєць на тиждень.

6. Найкраще купувати органічні яйця – у них менше тригліцеридів

Ви повинні запам’ятати: найкраще купувати саме органічні яйця і при цьому брати до уваги і життєвий цикл курки, і відсутність гормонів.

Чи відомо вам про корисні властивості яєць без додавання домішок?

  • У них міститься вищий рівень жирних кислот омега-3.
  • Вони мають здатність знижувати рівень тригліцеридів в організмі.
  • Вживаючи такі яйця, ви відчуєте помітне покращення загального самопочуття.

7. Яйце є корисними для мозку

Попри те, що ще недавно яйця мали погану репутацію серед лікарів та дієтологів, сьогодні ми розвіємо декілька таких міфів.

  • Яйця не збільшують рівень холестерину в організмі, вони не підвищують ризик появи серцево-судинних захворювань, а ще яйця запобігають розвитку розладів мозкової діяльності.
  • У масштабному дослідженні, яке тривало понад 10 років та залучило близько 300 000 учасників, було виявлено, що ті, хто споживали 5-6 яєць на тиждень, пізніше не страждали від жодних розладів мозку.
  • У випадку з діабетиками, дослідники дійшли висновку, що їм не варто споживати понад 2-3 яйця на тиждень.

8. Яйця дають відчуття ситості та сприяють схудненню

замір талії

Зауважте, що лише вживання яєць не допоможе вам схуднути. Проте яйця забезпечать вас довготривалим відчуттям ситості, тим самим вони вбережуть вас від переїдання та зайвих перекусів.

Яйця містить багато білків та макроелементів. Ось чому ідеальним вибором на сніданок буде омлет зі шпинатом, трохи яблук на гарнір та чашка білого чаю. Такий сніданок допоможе вам залишатися ситими аж до обіду.

Яйця є одним із найситніших продуктів у всьому світі, саме завдяки цьому ви не будете відчувати голод і не перевищуватимете добову норму калорій.

 



  • Zeisel SH. Choline: critical role during fetal development and dietary requirements in adults. Annu Rev Nutr2006;26:229–250.
    • Lisa M. Sanders et al. “Choline. Dietary Requirements and Role in Brain Development”, Nutr Today. 2007; 42(4): 181–186.
    • Fernandez ML, “Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations”, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2006 Jan;9(1):8-12.
    • Handelman GJ et al. “Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk”, Am J Clin Nutr. 1999 Aug;70(2):247-51.
    • Paddon-Jones D et al. “Protein, weight management, and satiety”, Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.