Як за 3 секунди дізнатися, чи яйце свіже
Немає нічого кращого, ніж їсти свіже яйце на сніданок чи вечерю. Це дуже корисна їжа, яку потрібно часто додавати до свого раціону харчування, адже вона має численні переваги.
Хоча яйця можуть лежати в холодильнику довго, найкраще купувати їх свіжими та їсти одразу ж, адже так користь буде максимальною.
Найсвіжіші, найякісніші яйця, без сумніву, можна купити на фермі або в бабусь на базарі. Хоча знайти їх у магазині дуже просто, зазвичай, вони вже не такі свіжі. На комерційному виробництві яйця проходять через певні етапи, розроблені для того, щоб зберігати їх свіжими якомога довше та збільшити термін придатності.
Наприклад, деякі яйця частково заморожують і тижнями тримають у холодному місці перш, ніж доставити в магазини та супермаркети.
Хоча їх можна їсти, такі яйця більше не мають доброго смаку свіжості, а при приготуванні іноді страва виходить не такою, як вам хотілося б. Однак як дізнатися свіже яйце чи ні?
Юліанська дата
Виробники яєць по всьому світу повинні вказувати на картонних упакуваннях яєць друковану послідовність чисел від 000 до 365. Цей номер відомий як юліанська дата. Він вказує коли яйця очистили та запакували. Наприклад, якщо на упакуванні зазначено 000, яйця запакували 1 січня. А от число 213 відповідає 2 серпня.
Поруч із цією датою є ще одна, яка означає термін придатності продажу коробки споживачу. Наприклад, якщо на коробці надруковано номер 015 і дата 28.02, яйця були запаковані 15 січня, а продавати їх можна до 28 лютого (ще 1,5 місяці з дати упакування).
А хто захоче купувати яйця, яким понад півтора місяця, якщо можна придбати свіжі? Звісно ж, ніхто.
Читайте: 7 вагомих причин їсти яйця.
Тест на плавучість, щоб перевірити, чи свіже яйце
Не завжди під рукою лежить коробка, щоб перевірити термін придатності, тому є альтернативний метод, який покаже наскільки свіже яйце, яке ви плануєте їсти.
Потрібно просто обережно покласти яйце в склянку води. Якщо воно свіже, то потоне й залишиться на дні посудини.
Чим старіше яйце, тим більше воно спливатиме нагору. Причина в тому, що з часом яйце втрачає рідину через пори в шкаралупі, як результат, його вага зменшується, а повітря всередині стає більше.
Чому настільки важливо їсти яйця свіжими?
Як і у випадку будь-якого іншого продукту, свіжість – це кращий смак і більше поживних речовин. Коли люди купують яйця, то більшість із них не може визначити їх свіжість із першого погляду. Адже на вигляд вони можуть бути свіжими завдяки процесам зберігання, зокрема впливу холодних температур.
Результати стають очевидними, коли ви готуєте старі яйця вдома та помічаєте, що в них інший колір і смак, ніж у свіжих. Свіжі яйця завжди мають приємніший смак, темніший жовток і білок легше відділяється від жовтка, а не перетворюється на суміш.
У яйцях міститься розчинена вугільна кислота, і в жовтку, і в білку. З часом вона виділяється через пори шкаралупи, тому рівень pH підвищується та спричиняє такі наслідки:
- втрата однорідності;
- жовток більше не розташований в центрі;
- білок стає менш прозорим і поступово втрачає колір.
Чи треба мити яйця?
Мити яйця – не надто хороша ідея, адже це може послабити або пошкодити шкаралупу, яка є захисним бар’єром від мікроорганізмів. Під впливом води послаблюється кутикула, приєднана до шкаралупи частинка, що запобігає потраплянню бактерій всередину яйця. Якщо ви помиєте яйця, ризик підчепити інфекцію збільшиться.
- Gole, V. C., Chousalkar, K. K., Roberts, J. R., Sexton, M., May, D., Tan, J., & Kiermeier, A. (2014). Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PloS one, 9(3), e90987. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951326/
- Arias, J. L. M., & Fernández, M. S. M. (1998). ¿ Qué se entiende por un huevo fresco?. TecnoVet, 4(3). https://revistas.uchile.cl/index.php/RT/article/view/10464/10520
- de las Moras, M. C. R. (2008). Alteraciones de la cáscara, clara y yema de huevo. Ganadería, 52, 56-57. https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/biblioteca/revistas/pdf_Ganad/Ganad_2008_52_56_57.pdf