Як зробити власний домашній соус чімічурі

Відкрийте для себе цікаве походження цього аргентинського соусу разом зі смачним і справжнім рецептом, яким ви можете насолоджуватися вдома. А ви знаєте, як приготувати соус чімічурі?
Як зробити власний домашній соус чімічурі

Останнє оновлення: 23 січня, 2019

Соус чімічурі – це смачна приправа, яку споживають у всій Південній Америці, в основному з барбекю, головним чином в Аргентині.

Соус чімічурі теж гармонійно поєднується з емпанадами, фаршированим тістом, печеним або смаженим. Крім того, його можна додавати до салатів, що є поширеним в цьому регіоні. Вони, як правило, містять нарізані трави та спеції, змішані з олією та оцтом.

Основними складовими приправи є петрушка, оливкова олія та чилі. Тим не менш, ви можете використовувати інгредієнти, яким ви віддаєте перевагу, щоб приготувати власний чімічурі.

Навіть якщо ви трохи змінюєте оригінальний рецепт, треба дотримуватися оригінальних пропорцій рецепту, щоб відчути його традиційний смак. Якщо ви досягнете традиційного аромату, ваш рецепт ідеально відповідатиме будь-якій їжі.

Цей соус настільки популярний, його можна знайти у багатьох супермаркетах. Однак ви повинні зробити його з нуля зі свіжими інгредієнтами і так, щоб вам подобалось.

Нижче ви можете подивитися на рецепт смачного домашнього чімічурі, у якому всі інгредієнти рівномірно розподіляються згідно зі справжнім чімічурі. Крім того, ви дізнаєтесь ще чотири інших варіанти.

Походження назви “чімічурі

походження назви "чімічурі"

У гастрономії є три можливі історії, які могли б пояснити походження цієї назви; справжня легенда ще не визначена.

Згідно з першою легендою Джеймс МакКуррі (Jimmy) – у народі називають Джиммі – створив цей соус і продавав його в 19 столітті. Як розповідають, він спочатку зробив чімічурі як замінник вустерширського соусу. Вимова, що походить не з англійської, зрештою стала “Йімі Чурі”.

Ще одна версія про британських солдатів XIX століття, які були захоплені іспанською мовою в південноамериканських колоніях. В’язні просили приготування їжі, запитуючи “дай-мені-каррі” або “чім-мі-каррі”, що пізніше перетворилося на “чімічурі”.

Остання теорія походить від баскського терміна, який поширився в Південній Америці “tximitxurri”. Термін означає “змішування” або “перемішування”, і це стосується соусу, для якого використовують однакові інгредієнти та методи для всіх видів страв.

Традиційний рецепт чімічурі, який ви можете зробити вдома

рецепт чімічурі

Для цього рецепту використовують оригінальні інгредієнти та пропорції. Його вистачає приблизно на 6 порцій. Якщо ви хочете зробити більше порцій, рівномірно збільште кількість всіх інгредієнтів.

Інгредієнти

  • 3 лаврових листки
  • 1 вижатий лайм (100 мл).
  • ½ чайної ложки солі (2 г).
  • 1 склянка оливкової олії (200 мл).
  • ½ склянка червоного або білого винного оцту (100 мл).
  • ½ чайної ложки чорного перцю (2 г).
  • 1 чайна ложка сушеного чебрецю (5 г).
  • 3 зубчики дрібно нарізаного часнику (15 г).
  • 1 щедра ложка орегано (10 г).
  • 5 столові ложки нарізаної петрушки (40 г).
  • ½ дрібно нарізаної червоної цибулі (20 г).
  • 1 чайна ложка порошку солодкого чилі (5 г).

Приготування

  • Потовчіть орегано, петрушку, часник і лавровий лист в ступі.
  • Додайте в миску цибулю і решту спецій (чебрець, чорний перець і порошок солодкого чилі).
  • Підготуйте основу соусу, змішавши олію, оцет та сіль.
  • Додайте основу до попередньої суміші та все перемішайте.
  • Перелийте у скляну банку з кришкою.
  • Поставте соус в найменш прохолодне місце холодильника на декілька днів.

Після того, як ви починаєте використовувати соус, його можна зберігати 3 місяці у холодильнику.

Соус чімічурі: варіації

соус чімічурі: варіанти

Ви можете зробити кілька варіантів чімічурі крім цього оригінального рецепта, додавши різні інгредієнти до суміші або замінивши якісь. Наприклад, якщо ви заміните червону цибулю на трохи більше часнику, ви можете зробити часниковий соус чімічурі.

Ви можете зробити помідоровий чімічурі, додавши 200 грамів сухих помідорів до оригінального рецепта. Обов’язково дайте томатам достатньо часу для повторного зволоження.

Для чімічурі з коріандром можна замінити петрушку на коріандр, використовуючи ту ж саму кількість. Ви отримаєте надзвичайно ароматний соус, який ідеально підходить для різних страв.

Тепер, коли у вас є цей легкий домашній рецепт чімічурі, вам не потрібно купувати його. Скористайтеся високоякісними свіжими та натуральними компонентами, які збільшать термін зберігання соусу.



  • Raichlen S. (2010). Planet Barbecue!. Workman Publishing Company.
  • Blumer B. (2017). Steak Gaucho-Style with Argentinian Chimichurri Sauce. Food Network.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.