Їсти яйця - це добре чи погано для вашого здоров’я?

Існує багато міфів про те чи варто їсти яйця. Ми дослідили чи варто їх вживати та як цей продукт впливає на наше здоров'я.
Їсти яйця - це добре чи погано для вашого здоров’я?

Останнє оновлення: 13 грудня, 2018

Деякі люди кажуть, що споживання яєць є корисним, а інші проти їх споживання. Дехто стверджує, що ця їжа має багато корисних властивостей для організму, а інші, що це шкідливо для здоров’я. Їсти яйця – це добре чи погано для здоров’я? Відповідь на питання ви знайдете у цій статті.

Харчова цінність яєць

Яйця сповнені поживних речовин і це легко виявити. Їх використовують як інгредієнт у багатьох рецептах. Тим не менш, багато людей кажуть, що це не корисно для здоров’я через те, що яйце підвищує рівень холестерину і жирів в організмі, що може призвести до серцево-судинних захворювань.

Яйце не тільки дає вам білки, але і жири (мононенасичені, а також поліненасичені), вітаміни і холестерин. Це важливо знати, оскільки потрібно слідкувати за збалансованим рівнем холестерину.

три смажених яйця

Є дослідження, які показують, що часте вживання яєць має позитивний вплив на наше здоров’я. Але є й інші, які стверджують протилежне. Але немає реальних доказів, що підтверджують теорію, що їсти яйця погано для вашого здоров’я.

Яйці самі по собі не можуть приносити шкоди здоров’ю, хіба що в поєднанні з іншими факторами: стресом, тютюном, малорухливим способом життя, алкоголем, жирами та рафінованими продуктами.

Також має значення, в якому вигляді ви споживаєте яйці. Щоденне споживання смажених яєць погано для здоров’я, тоді як варені яйця корисні. Лікарі рекомендують споживати не більше, ніж чотири або п’ять яєць на тиждень, залежно від віку людини та її генетичної схильності або звичок.

Міфи і правда про яйця

Вживання яєць підвищує рівень холестерину в крові: це помилкове твердження.

Як ми вже говорили вище, яйця не в змозі підняти свій рівень холестерину самі по собі. Це є наслідком вживання тваринних жирів, які містяться у м’ясі або ковбасі.

Ви повинні уникати вживання сирих яєць: це твердження є правдивим.

яйця в коробці

Ризик отруєння бактерією Сальмонела (Salmonella) зменшується і навіть повністю усувається при варінні яєць. Тому ви повинні готувати їх при температурі мінімум 60 °С.

Ви повинні мити їх, перш ніж покласти їх в холодильник: це твердження є помилковим.

В оболонці яєць є захисна плівка, що міститься всередині. Таким чином, коли ви миєте їх, ви пошкоджуєте її, через це можуть з’являться та поширюватися мікроорганізми у зморшкуватій текстурі. Тим не менш, ми рекомендуємо їх мити, коли ви готуєте яйця за допомогою води.

Кольорові яйця кращі, ніж білі: це твердження є помилковим.

Поживні властивості яєць не мають нічого спільного з кольором шкаралупи. Колір змінюється залежно від виду курки, тому є білі і коричневі яйця. Ви можете їсти і ті, і ті.

Діти і вагітні жінки не повинні їсти яйця: це твердження є помилковим.

Навпаки, через яйця можна отримати велику кількість вітамінів і білків. Це сприяє росту плоду і дитини раннього віку, особливо це пов’язано з нервовою системою та ліквідацією харчових алергій, які проявляються протягом перших років життя. Ви повинні знати єдине застереження, що новонародженим не можна їсти яйця, поки їм не виповниться 8 місяців.

сире яйце в тарілці

Дорослі не повинні їсти яйця: це твердження є помилковим.

Цій групі рекомендовано їсти три яйця в тиждень, щоб збільшити або запобігти втраті м’язової маси. Ця їжа також містить велику кількість антиоксидантів, які допомагають запобігти дегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера або атеросклероз.

Яйця мають багато калорій: це твердження є помилковим.

Яйце містить тільки 80 калорій і 6 грамів білка, якщо ви їсте їх вареними, а не смажені. Воно також має суттєві поживні речовини, як цинк і залізо. Його незамінні амінокислоти мають чудові властивості.

На курей впливають, щоб збільшити кількість яєць: це твердження є правдивим.

Але це не означає що це на 100% правда. Галузі, які продають величезну кількість яєць, використовують певні механізми, які не завжди добре впливають на здоров’я. Наприклад, маніпулювання світлом таким чином, що овуляція курчат прискорюється. У результаті, вони можуть виробляти більше яєць.

Щоб уникнути цього, купуйте яйця на невеликих фермах або сімейних магазинах, де ви можете бути впевненими, що виробництво не шкодить курці або якості яйця.

розбите яйце

Що краще споживати: жовток чи білок?

Більшість поживних речовин міститься у жовтку. Слід пам’ятати, що жовток – це яйцеклітина яйця, де формується курча, якщо воно було запліднене з і інкубоване. Саме тому він містить багато вітамінів і білків.

Але ми не кажемо, що тільки жовток корисний, ви можете споживати також білок, щоб отримати багато амінокислот, які допоможуть вам розвинути м’язи, наприклад, якщо ви тренуєтеся. Він не містить багато жиру, тому ми пропонуємо його для людей, які хочуть схуднути. Якщо ваш рівень тригліцеридів високий, вам потрібно їсти яєчний білок, тому що він не містить багато холестерину.



  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.