Їстівне насіння та його неймовірні властивості

Легко зрозуміти, чому їстівне насіння було одними із перших продуктів, вирощених людиною. У сирому вигляді воно містить високі концентрації вітамінів, білків, мінералів, ферментів і ефірних олій.
Їстівне насіння та його неймовірні властивості

Останнє оновлення: 20 лютого, 2019

Їстівне насіння є джерелом поживних речовин. Зрештою, це жива рослина, яка може вирости та відновитися. Насіння можна зберігати живим навіть у коморі. Всередині є елементи для збереження майбутньої рослини на перших етапах.

Типи їстівного насіння

що таке їстівне насіння
Є різні види та їстівного насіння:

Бобові культури

Здебільшого, це їстівне насіння, яке сушать та чистять від лузги. Наприклад, зелені або оброблені боби, сочевиця та ін.

Вони є повноцінними продуктами, які містять майже всі поживні речовини. Зазвичай вони забезпечують близько 350ккал/100г. Вони також містять:

  • 16-19% щоденної рекомендовано дози білка
  • вуглеводи, які повільно перетравлюються
  • розчинні волокна
  • поліненасичені жирні кислоти (омега 3 і 6) і мононенасичені жирні кислоти (омега 9)

Крім того, бобові можуть навіть допомогти контролювати рівень холестерину і цукру в крові. Вони також допомагають знизити ризик серцевих захворювань і навіть деяких видів раку. Тому бобові культури є важливим джерелом рослинного білка для людини.

Горіхи

їстівне насіння і горіхи
Горіхи мають тверду оболонку і насіння всередині. Серед них каштани, фундук, волоські горіхи та жолуді. Цей тип насіння багатий на здорові жири. Крім того, вони мають високий вміст антиоксидантів, вітаміну Е і мінералів.

Горіхи також знижують ризик серцево-судинних захворювань та проблем з кровообігом. Крім того, вони можуть забезпечити поліпшення передачі нервових імпульсів. Горіхи також можуть сприяти зміцненню скелетної, м’язової та нервової систем.

Олійне насіння

Олійне насіння – це їстівне насіння, з якого можна отримати олію. Серед прикладів – насіння кунжуту, соняшнику і гарбуза. Так само його можна їсти окремо завдяки високому вмісту білків і здорових жирів.

Їстівне насіння та його властивості

Далі ми детальніше розглянемо 5 типів їстівного насіння, які мають неймовірні властивості.

1. Насіння соняшнику

насіння соняшнику
Соняшникове насіння містить близько 36% олії та 23% білка. Воно є джерелом вітамінів Е, В1, В2 і В3. Крім того, воно також містить такі мінерали, як калій, залізо, магній і фосфор.

Насіння соняшника дає омега-6 жирні кислоти, які важливі для клітинного метаболізму і для зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Крім того, воно також містять розчинні та нерозчинні волокна, що сприяють правильній роботі кишківника.

2. Насіння гарбуза

Гарбузове насіння є прекрасним джерелом білка. Всього 100 г забезпечують близько 54% ​​наших добових потреб!

Воно також містить незамінні жирні кислоти (омега-3 та омега-6), які допомагають знизити рівень холестерину і покращують кровообіг.

Завдяки вітамінам групи В, вітаміну Е, фолієвій кислоті, фосфору, магнію і залізу воно також корисне, якщо у вашому організмі є дефіцит будь-якого з цих елементів.

Нарешті, воно також містить кукурбітацин, який допомагає позбутися від кишкових паразитів.

3. Насіння льону

які переваги має їстівне насіння
Лляне насіння особливо відоме своїм багатим вмістом альфа-ліноленової кислоти (частини омега-3). Крім того, воно також відомі тим, що забезпечує різноманітні поживні речовини, такі як вуглеводи, клітковину, білки, вітаміни В і Е, кальцій, магній, фосфор і калій.

Разом ці поживні речовини функціонують як антиоксиданти, протизапальні засоби та антикоагулянти.

Воно також дуже корисне, якщо ви страждаєте від закрепів або запалення кишківника.

4. Насіння чіа

Насіння чіа відоме як найкраще рослинне джерело омега-3. Воно багате на вітаміни (зокрема вітаміни групи В) і мінерали (кальцій, магній, фосфор, цинк і калій).

Крім того, воно може допомогти зменшити біль у суглобах, сприяти схудненню і поліпшити роботу кишкового тракту. Вони навіть допомагає запобігти серцево-судинним проблемам і діабету, а також не містить глютену.

Однак важливо відзначити, що насіння чіа містить дуже багато калорій: 100 г містить 500 ккал, тому ви повинні їсти його в міру. Крім того, краще споживати його після замочування у воді протягом принаймні 2 годин, що допоможе вам краще перетравити його та краще скористатися його вмістом.

5. Арахіс

арахіс
Цей горіх містить високий відсоток мононенасичених жирних кислот (близько 75%). Це сприяє зниженню ризику смертності, пов’язаної з серцевими захворюваннями.

Крім того, він також містить альбуміни, вуглеводи, мінерали (залізо, кальцій і фосфор) і вітаміни (А і В1).

Арахіс дуже поживний і містить більше білка, ніж бобові і навіть м’ясо, що надає вам енергію.

Згідно з дослідженнями, арахіс може допомогти знизити ризик раку молочної залози. Крім того, арахіс може допомогти зменшити ризик розвитку інших видів раку.

Рекомендації

  • Їжте сирі горіхи. Споживання горіхів, які піддавалися високій температурі, знижує їхню харчову цінність і змінює властивості вітамінів і мінералів.
  • Уникайте насіння, які покрите цукром або підсмажене в солі.

Як бачите, збалансоване споживання їстівного насіння дуже корисне для вашого здоров’я і для вашого тіла. Наступного разу, коли ви підете до продуктового магазину, не забудьте включити до списку покупок їстівне насіння!



  • Venkatachalan, M., & Sathe, S. K. (2006). Chemical composition of selected edible nut seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0606959
  • Contreras-Calderón, J., Calderón-Jaimes, L., Guerra-Hernández, E., & García-Villanova, B. (2011). Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.003
  • Yang, J., Liu, R. H., & Halim, L. (2009). Antioxidant and antiproliferative activities of common edible nut seeds. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.07.007

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.