Замінники цукру, про які вам буде цікаво дізнатися
Дедалі більше людей обирають натуральні замінники цукру. Зрештою, споживання великої кількості рафінованого цукру є одним із чинників, пов’язаних із розвитком метаболічних та коронарних розладів.
Харчова промисловість намагалася приховати ці наслідки протягом багатьох десятиліть, однак поточні дослідження показують, наскільки небезпечно це може бути для всього тіла.
Хоча це смачна й неодмінна частина раціону, наявність цукру в організмі може спричинити серйозні дисбаланси.
Найбільш тривожним є те, що це викликає звичку. Крім того, він наявний у широкому асортименті продуктів, які ви їсте щодня.
Однак дедалі більше людей стурбовані негативними наслідками, які пов’язані зі споживанням цукру. Через це вони вживають заходів, щоб максимально усунути його з раціону.
Хорошою новиною є те, що для цього інгредієнта є певні природні замінники, які підходять для багатьох страв.
Хочете дізнатися більше?
1. Кокосовий цукор
Кокосовий цукор – це натуральний продукт, який використовують як натуральний підсолоджувач у традиційній азійській кухні.Проте західні країни лише нещодавно дізналися про цей інгредієнт. Загалом, це більш здоровий варіант ніж оброблені цукри.
Його глікемічний індекс становить усього 35. Крім того, він надає значну кількість необхідних мінералів, які покращують здоров’я.
Насправді, його рівні вітаміну С теж досить високі. Вони також сприяють одержанню рекомендованої кількості, якої потребує ваш організм.
Ба більше, це один із найбільш екологічно доцільних підсолоджувачів у світі. Кокосовий цукор виробляють із дерева, що є корисним для навколишнього середовища. Кокосові пальми відновлюють землю, вони не потребують багато води та дають більше цукру ніж цукрова тростина.
Дізнатись більше: 6 дивовижних переваг кокосової олії
2. Сироп Якона
Сироп Якона – це природний підсолоджувач, який вирізняється завдяки своєму низькому гликемічному індексу і високому вмісту необхідних мінералів та поживних речовин.
Його споживання не перешкоджає рівню цукру в крові. Це також не впливає на обмін речовин. Усе це відбувається тому, що він містить мало калорій.
На відміну від звичайного цукру, цей сироп сприяє зниженню ваги та нормалізації руху кишківника.
Він має солодкий аромат і тоншу консистенцію ніж мед. Це також дуже ефективний пребіотик.
3. Мед
Органічний мед – один із найвідоміших і найпоширеніших в світі замінників цукру.Він відомий завдяки своїй високій енергетичній цінності. Крім того, він містить необхідні поживні речовини та антибіотичні сполуки.
Попри те, що він досить калорійний, це один із найкращих варіантів підсолодження страв. Причиною цього є те, що мед не впливає на ваші метаболічні функції.
Він навіть має сотні медичних застосувань, якими ви можете скористатися. Мед лікує багато хвороб і запобігає їм.
Важливо перевірити його якість та походження, тому що деякі компанії змішують його зі звичайним цукром.
Читайте також: 7 причин пити перед сном молоко з медом
4. Стевія
Стевія не є найпопулярнішим альтернативним підсолоджувачем на ринку, але це один із найприємніших і найцікавіших варіантів.
Її здатність підсолоджувати значно перевершує традиційний цукор, однак це не дає вам так багато калорій і це не підвищує рівень цукру в крові.
У природному стані вона може бути настільки солодкою, що багато людей змішують її з порошком целюлози або іншими речовинами, які полегшують використання.
5. Сироп агави
Цей натуральний продукт поширений у Центральній Америці. Насправді, це один із найпопулярніших варіантів заміни рафінованого цукру, адже його глікемічний індекс складає лише 30, а це вдвічі менше за традиційний цукор.Це означає, що ваш організм буде перетравлювати його повільніше. Завдяки цьому сироп агави не змусить вас втратити контроль над цукром у крові й не викличе різкі зміни.
Натомість ви отримаєте значне джерело енергії для досягнення хорошої психічної та фізичної працездатності.
Ви можете знайти два різновиди цього сиропу, однак найкраще вибрати темний, оскільки він менш рафінований ніж світлий.
Сироп агави на 25% солодший ніж цукор, і його використовують так само, як і мед.
Вибирайте здорові замінники цукру
Хоча вони не дуже добре відомі, ці замінники цукру є найкращим варіантом підсолодити їжу без ризику для здоров’я.
Однак варто пам’ятати, що завжди можна натрапити на низькоякісні продукти. Їх змішують із цукром, кукурудзяним сиропом та іншими хімічними речовинами, які впливають на їхні властивості. Завжди обирайте 100% органічні замінники цукру, навіть якщо вони коштують трохи більше.
- Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
- Gardner, E. (2017). Coconut sugar. British Dental Journal. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2017.1012
- Lachman, J., Fernández, E. C., & Orsák, M. (2003). Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use – A review. Plant, Soil and Environment. https://doi.org/10.17221/4126-PSE
- Crane, E., & Kirk Visscher, P. (2009). Honey. In Encyclopedia of Insects. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374144-8.00130-2
- Gupta, E., Purwar, S., Sundaram, S. & Rai, G. K. (2013). Nutritional and therapeutic values of Stevia rebaudiana: a review. AcademicJournals. https://doi.org/10.5897/JMPR2013.5276
- Sidana, J., Singh, B., & Sharma, O. P. (2016). Saponins of Agave: Chemistry and bioactivity. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2016.06.010