10 порад, як очистити печінку

10 порад, як очистити печінку
10 порад, як очистити печінку

Останнє оновлення: 28 жовтня, 2018

Печінка є одним з найважливіших органів в організмі, оскільки вона здійснює багато функцій, які необхідні для здоров’я людини. Цей життєво важливий орган виконує роль фільтра в організмі, який усуває токсини, що накопичуються, і так забезпечує правильну роботу всіх інших органів. У цій статті ми розповімо вам як природно очистити печінку!

Проходячи через печінку, кров очищається і йде до інших органів. Після такої фільтрації крові, всі шкідливі речовини залишаються в печінці. З часом ці речовини накопичуються і можуть утворювати камені в жовчному міхурі або в жовчовивідних протоках.

У самій печінці камені не можуть утворитися, але може виникнути запалення печінки через застій жовчі. Очистити печінку в домашніх умовах рекомендують для профілактики захворювань печінки.

Навіть незважаючи на те, що основне завдання печінки очищати організм, рано чи пізно прийде той час, коли потрібно очистити саму печінку, щоб вона дальше могла працювати і виконувати свої функції належним чином.

Надмірне споживання рафінованих харчових продуктів, що містять хімічні компоненти, які походять з алкоголю або забрудненого навколишнього середовища, а також багато інших факторів можуть перевантажувати печінку і  можуть зашкодити її правильному функціонуванню.

Лимонний сік допомагає очистити печінку

Лимон допомагає в детоксикації печінки в основному через антиоксиданти,які активізують ферменти в печінці та сприяють детоксикації. Крім того, велика кількість вітаміну C в лимоні допомагає печінці виробляти більше ферментів, які сприяють травленню.

Лимон підвищує також поглинання мінеральних речовин у печінці. Склянка теплої води з лимонним соком кожен день допоможе не тільки очистити вашу печінку, а й поліпшить травлення.

Щоб позбутися токсичних речовин, які накопичилися в печінці, поліпшити обмін речовин, сприяти здоровому травленню і запобігти запорам слід випивати одну склянку теплої води з лимонним соком на порожній шлунок щоранку.

Авокадо

плоди авокадо

Авокадо відомий у всьому світі як корисний продукт як для краси, так і для здоров’я. Його вважають одним з найкращих овочів, багатих на рослинні здорові жири, і це також допомагає захистити печінку.

Японські вчені, після численних досліджень, запропонували боротися з токсинами в печінці за допомогою смачного і корисного фрукта – авокадо. Згідно з цими дослідженнями, авокадо захищає печінку від токсинів.

Авокадо допомагає знизити негативний вплив багатьох токсичних речовин, у тому числі і потужних отруйних речовин. Позитивні властивості авокадо пояснюють високим вмістом вітамінів, мікроелементів, харчової клітковини. Авокадо також прискорює метаболізм.

Куркума

Печінка дуже любить східну приправу – куркуму. Якщо її додавати до страв, вона активно оздоровлює печінку і стимулює виділення і відтік жовчі. Куркума – це спеція, що служить як протизапальний засіб, який не тільки запобігає появі ракових захворювань, але і покращує стан печінки. Ця пряність також підвищує метаболізм в організмі та очищує печінку природнім способом.

Пийте більше води

Один з найкращих способів, щоб очистити вашу печінку є вживання від 6 до 8 склянок мінеральної води в день. Вода також допомагає очистити нирки і може допомогти вам втратити вагу. Вам слід уникнути зневоднення і найкращий спосіб зробити це – пити багато рідини. Питна вода має багато корисних властивостей і основним засобом для тих, хто хоче очистити печінку.

Уникайте рафінованих продуктів

Вам слід уникати рафінованого борошна, цукру та інших рафінованих продуктів оскільки печінка перетворює ці продукти в жир і холестерин. Жир може накопичуватись в області живота, сідниць, стегон, спини та інших місцях. Високі рівні тригліцеридів збільшують ризик появи серцево-судинних захворювань.

Корінь кульбаби

чай з кореня кульбаби, щоб очистити печінку

Одна з багатьох цілющих використань кореня кульбаби – очищення печінки. Насправді, протягом всієї історії корінь кульбаби був терапевтичним рішенням для проблем з печінкою. Найкраще всього готувати з нього чай.

Часник

Один маленький зубчик часнику має безмежну кількість лікувальних  властивостей  для зміцнення імунної системи і захисту організму від вірусів і бактерій. Часник  містить сірку, яка активізує вироблення печінкових ферментів, завдяки чому відбувається очищення печінки.

Часник містить дві натуральні сполуки: алліцин і селен, які полегшують процес очищення печінки і захищають печінку від пошкоджень. Крім того, часник знижує рівень холестерину і тригліцеридів, які перевантажують печінку і ускладнюють її роботу.

Звичайно, слід використовувати свіжий, сирий, часник, замість обробленого або порошку. Добре з’їдати 2-3 зубчики часнику в день. Варто додавати його в приготовані страви так часто, як тільки це можливо.

Брюссельська капуста

Навіть якщо брюссельська капуста не є вашою улюбленою рослинною стравою, вам слід додати її у свій раціон без жодного сумніву. Вона має безліч корисних властивостей для вашого організму, якими вам слід скористатися.

Однією з найважливіших переваг її, є вміст глюкосинолатів – це складова сірки, яка захищає вас і допомагає очистити організм від шкідливих хімічних речовин і токсинів.

Зелений чай

зелений чай

Завдяки щоденному вживанню зеленого чаю, ми можемо допомогти нашому організму позбавитися від токсинів і жирових відкладень. Було доведено, що вживання зеленого чаю допомагає природно очистити печінку, а також захищає її від ушкодження алкоголем, попереджає появу пухлин і розвиток гепатиту.

Зелений чай багатий на катехін, завдяки якому він є природним антиканцерогенним засобом, він також допомагає усунути надлишки жирів, які накопичилися в печінці. Регулярно вживаючи корисний напій, ви зможете ефективно очистити печінку і поліпшити її роботу.

Смузі для очищення печінки

Коли в печінці накопичується занадто багато токсинів і жирів, то дійсно дуже важливо, допомогти печінці позбутися їх, і таким чином уникнути проблем зі здоров’ям. Ми хочемо поділитися з вами рецептом чудового коктейлю, який ідеально підходить для очищення печінки, поліпшення травлення і втрати ваги.

Інгредієнти

  • 2 листки алое вера
  • лимонний сік
  • 1 гілочка м’яти
  • 1 чайна ложка куркуми
  • 1/2 літра холодної води

Спосіб приготування

Візьміть м’якоть з двох листків алое вера і змішайте її в блендері з усіма іншими інгредієнтами. Усі інгредієнти слід ретельно перемішати. Найкраще пити цей коктейль натщесерце.

Оскільки печінка виконує багато життєво важливих функцій, вам необхідно споживати продукти, які допоможуть очистити і підтримувати здоров’я печінки. Сподіваємося, що наші поради стануть вам у пригоді.

It might interest you...
6 корисних продуктів для природного очищення печінки
Моє здоров'яНаписав та перевірив Моє здоров'я
6 корисних продуктів для природного очищення печінки

Споживати натуральні продукти надзвичайно важливо, щоб отримувати поживні речовини, необхідні для очищення печінки та товстої кишки.



  • Mayo Clinic Health System [Published 2020 Feb 21]. Liver disease: symptoms. Available from: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/basics/symptoms/con-20025300
  • Gupta, V., Mah, X. J., Garcia, M. C., Antonypillai, C., & van der Poorten, D. (2015). Oily fish, coffee and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease. World journal of gastroenterology, 21(37), 10621–10635. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i37.10621
  • de Moura, C. F., Ribeiro, F. A., Handan, B. A., Aguiar, O., Oshima, C. T., & Ribeiro, D. A. (2016). Grape Juice Concentrate Protects Rat Liver Against Cadmium Intoxication: Histopathology, Cytochrome C and Metalloproteinases Expression. Drug research, 66(7), 339–344. https://doi.org/10.1055/s-0035-1569452
  • Khoshbaten, M., Aliasgarzadeh, A., Masnadi, K., Farhang, S., Tarzamani, M. K., Babaei, H., Kiani, J., Zaare, M., & Najafipoor, F. (2010). Grape seed extract to improve liver function in patients with nonalcoholic fatty liver change. Saudi journal of gastroenterology : official journal of the Saudi Gastroenterology Association, 16(3), 194–197. https://doi.org/10.4103/1319-3767.65197
  • Gupta, S. C., Patchva, S., Koh, W., & Aggarwal, B. B. (2012). Discovery of curcumin, a component of golden spice, and its miraculous biological activities. Clinical and experimental pharmacology & physiology, 39(3), 283–299. https://doi.org/10.1111/j.1440-1681.2011.05648.x
  • Gupta, S.C., Sung, B., Kim, J.H., Prasad, S., Li, S. and Aggarwal, B.B. (2013), Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Molecular nutrition & food research, 57: 1510-1528. https://doi.org/10.1002/mnfr.201100741
  • Lee, H. Y., Kim, S. W., Lee, G. H., Choi, M. K., Jung, H. W., Kim, Y. J., Kwon, H. J., & Chae, H. J. (2016). Turmeric extract and its active compound, curcumin, protect against chronic CCl4-induced liver damage by enhancing antioxidation. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 316. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1307-6
  • Lee, H. Y., Kim, S. W., Lee, G. H., Choi, M. K., Jung, H. W., Kim, Y. J., Kwon, H. J., & Chae, H. J. (2016). Turmeric extract and its active compound, curcumin, protect against chronic CCl4-induced liver damage by enhancing antioxidation. BMC complementary and alternative medicine, 16(1), 316. https://doi.org/10.1186/s12906-016-1307-6
  • Zhang, S., Gu, Y., Wang, L., Zhang, Q., Liu, L., Lu, M., Meng, G., Yao, Z., Wu, H., Xia, Y., Bao, X., Wang, H., Shi, H., Sun, S., Wang, X., Zhou, M., Jia, Q., Song, K., Xiang, H., & Niu, K. (2019). Association between dietary raw garlic intake and newly diagnosed nonalcoholic fatty liver disease: a population-based study. European journal of endocrinology, 181(6), 591–602. https://doi.org/10.1530/EJE-19-0179
  • Liu, X., Baecker, A., Wu, M., Zhou, J. Y., Yang, J., Han, R. Q., Wang, P. H., Liu, A. M., Gu, X., Zhang, X. F., Wang, X. S., Su, M., Hu, X., Sun, Z., Li, G., Jin, Z. Y., Jung, S. Y., Mu, L., He, N., Lu, Q. Y., … Zhang, Z. F. (2019). Raw Garlic Consumption and Risk of Liver Cancer: A Population-Based Case-Control Study in Eastern China. Nutrients, 11(9), 2038. https://doi.org/10.3390/nu11092038
  • Chen, S., Teoh, N. C., Chitturi, S., & Farrell, G. C. (2014). Coffee and non-alcoholic fatty liver disease: brewing evidence for hepatoprotection?. Journal of gastroenterology and hepatology, 29(3), 435–441. https://doi.org/10.1111/jgh.12422
  • Morisco, F., Lembo, V., Mazzone, G., Camera, S., & Caporaso, N. (2014). Coffee and liver health. Journal of clinical gastroenterology, 48 Suppl 1, S87–S90. https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000000240
  • Wadhawan, M., & Anand, A. C. (2016). Coffee and Liver Disease. Journal of clinical and experimental hepatology, 6(1), 40–46. https://doi.org/10.1016/j.jceh.2016.02.003
  • Robbins, M. G., Hauder, J., Somoza, V., Eshelman, B. D., Barnes, D. M., & Hanlon, P. R. (2010). Induction of detoxification enzymes by feeding unblanched Brussels sprouts containing active myrosinase to mice for 2 wk. Journal of food science, 75(6), H190–H199. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2010.01713.x
  • Chen, Y. J., Wallig, M. A., & Jeffery, E. H. (2016). Dietary Broccoli Lessens Development of Fatty Liver and Liver Cancer in Mice Given Diethylnitrosamine and Fed a Western or Control Diet. The Journal of nutrition, 146(3), 542–550. https://doi.org/10.3945/jn.115.228148
  • Imai, K., & Nakachi, K. (1995). Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseases. BMJ (Clinical research ed.), 310(6981), 693–696. https://doi.org/10.1136/bmj.310.6981.693
  • Sakata, R., Nakamura, T., Torimura, T., Ueno, T., & Sata, M. (2013). Green tea with high-density catechins improves liver function and fat infiltration in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) patients: a double-blind placebo-controlled study. International journal of molecular medicine, 32(5), 989–994. https://doi.org/10.3892/ijmm.2013.1503
  • Ni, C. X., Gong, H., Liu, Y., Qi, Y., Jiang, C. L., & Zhang, J. P. (2017). Green Tea Consumption and the Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis. Nutrition and cancer, 69(2), 211–220. https://doi.org/10.1080/01635581.2017.1263754
  • Cai, L., Wan, D., Yi, F., & Luan, L. (2017). Purification, Preliminary Characterization and Hepatoprotective Effects of Polysaccharides from Dandelion Root. Molecules (Basel, Switzerland), 22(9), 1409. https://doi.org/10.3390/molecules22091409
  • Abenavoli, L., Izzo, A. A., Milić, N., Cicala, C., Santini, A., & Capasso, R. (2018). Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytotherapy research : PTR, 32(11), 2202–2213. https://doi.org/10.1002/ptr.6171