13 секретів нарізання цибулі без сліз
Майже кожен знає неприємне відчуття печіння, яке виникає в очах під час нарізання цибулі для якоїсь страви. Якщо хтось зайде на кухню в такий момент, то може навіть подумати, що ви переживаєте особисту драму. Досвід не з приємних. Хоча справа, звісно, не в емоціях, утім цибуля змушує вас багато плакати, а це може викликати навіть роздратування.
Чому ми плачемо під час нарізання цибулі?
Коли ви нарізаєте цибулю, вона виділяє сполуку, яка називається аллііназа. А ця сполука, у свою чергу, призводить до викиду молекули-подразника пропантіоли, що призводить до подразнення очей та сліз. Пропантіол – ефірна олія з вмістом сірки, яка легко потрапляє в ніс та подразнює його слизову оболонку. Коли ви її вдихаєте, подразнювальна дія призводить до виділення сліз та відчуття печіння в очах. Плакати не любить ніхто, особливо, якщо доводиться навіть вийти з кухні, щоб знову прийти в норму.
Зважаючи на те, що під час нарізання цибулі плачуть майже всі, сьогодні ми хочемо поділитися з вами секретами, як робити це без сліз. Ці поради допоможуть уникнути або зменшити виділення летючої речовини, а також мінімізувати її вплив.
Супер-поради для нарізання цибулі без сліз
- Перша порада така: перед нарізанням цибулі натріть кухонну дошку шматком лимона. Після цього ви зможете без проблем нарізати цибулю без неприємного дискомфортного відчуття в очах. Також цей метод допоможе захистити кухонну дошку від проникнення в неї стійкого запаху цибулі.
- Якщо вам треба нарізати цибулю для приготування якоїсь страви, спробуйте покласти ніж у морозильну камеру на 15 хвилин, а вже потім його використовувати. Він повинен бути досить холодним.
- Ніж для нарізання цибулі повинен бути хорошим (із гладким та гострим лезом).
- Також дуже добре перед тим ввімкнути витяжку.
- Крім того, завжди важливо нарізати цибулю в добре вентильованому приміщенні, адже так кислоти, які виділяються, будуть розсіюватися. А саме вони і є причиною сліз.
- Ще один хороший варіант: покласти цибулю в морозильник за годину до нарізання. Якщо вона буде холодною, ви зможете уникнути докучливих сліз і відчуття печіння.
Більше порад
- Перед нарізанням цибулі занурте ніж у холодну воду або оцет декілька разів. Це дуже просто. Єдиний мінус у тому, що такий метод тільки трохи зменшить неприємні відчуття.
- Не використовуйте для нарізання ніж із зубчиками, адже він призведе до виділення більшої кількості ферментів, які спричиняють сльози. Крім того ви набагато довше плакатимете.
- Вода може допомогти позбутися газу, який виділяє цибуля під час нарізання (саме він призводить до виникнення відчуття печіння та сліз). Найкраще наповнити ємність водою і поставити її біля поверхні, де ви нарізатимете цибулю.
- Також можна поставити киплячу воду там, де будете готувати, щоб пара розсіювала гази, які виділяє цибуля під час нарізання.
- Це може здаватися смішним, але сонячні або прості окуляри також врятують від сліз. Ви уникнете докучливого відчуття печіння, не будете плакати і зможете без проблем різати цибулю. В Інтернеті навіть продають спеціальні окуляри для нарізання цибулі.
- Наступний спосіб: спочатку наріжте цибулю великими шматками, а потім дайте їй настоятися в киплячій воді протягом декількох хвилин. Після цього можна різати її меншими шматками.
- Якщо жоден із цих методів не спрацював, спробуйте використовувати зелену цибулю замість звичайної, хоча, звісно, смак їжі буде трохи відрізнятися.
- Vågen, I. M., & Slimestad, R. (2014). Worth crying for: A search for mild and health-boosting onions for very long day conditions. In Acta Horticulturae. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2014.1040.46
-
Block, E. (2010). The Chemistry of Garlic and Onions. Scientific American. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0385-114