3 чудові настої, які сприяють процесам травлення
Після ситної трапези, багатої на жири і білки, немає нічого кращого ніж трав’яний чай, який допоможе шлунку все перетравити. У вас є кілька варіантів на вибір. У цій статті розповідається про деякі найефективніші настої, які запобігають виникненню відчуття важкості у шлунку після їжі.
Організм людини дуже складний механізм. Щоб допомагати кожній системі організму людини справлятись зі своїми функціями, корисно пити різні настої. Приділимо увагу системі травлення.
Три корисні настої для травлення
Імбирний чай
Імбир добре відомий використанням у кулінарії. Імбир додають у страви та напої у якості смачної приправи. Проте, основні активні компоненти (гінгерол, шогаол, та інші) можуть по-різному використовуватися в області натуральної медицини. Ці ж компоненти позитивно впливають на шлунок, а яким чином читайте далі:
- Стимулюють роботу підшлункової залози та жовчного міхура, а це сприяє травленню.
- Допомагають зменшити відчуття “важкості” в шлунку.
- Запобігають диспепсії, здуттю живота та газам.
- Допомагають запобігти нудоті та блювоті.
І тому, для хорошого травлення, після їжі потрібно пити імбирний чай.
Ось рецепт приготування смачного настою з імбиру, ромашки та лимону: В одному літрі води, зварити половинку лимона, порізаного скибочками. Зняти з вогню через кілька хвилин і додати почищені шматочки імбиру (стільки скільки хочете) і кілька пакетиків ромашкового чаю. Залиште настоятися на декілька хвилин. Далі потрібно процідити додати за смаком мед або стевію.
Ромашка: ще один дієвий трав’яний настій
Ромашка – трава, яка добре відома своїми цілющими властивостями. Ромашковий чай не лише має заспокійливий ефект, після обіду або вечері він подарує вам відчуття легкості. Активні компоненти ромашки запобігають запаленню шлунку та кишечнику, допомагають запобігти виникненню здуття живота, а також відчуття важкості в шлунку.
Ще один настій, який варто запам’ятати, тому що чудове поєднання ромашки та м’яти прекрасно впливає на процеси травлення: закип’ятіть трохи води; як тільки вода почне кипіти, зніміть з вогню, покладіть жменю ромашки і м’яти в чашку. Налийте воду в чашку, і нехай настоюється протягом п’яти хвилин. Далі потрібно настій процідити та додати цукор чи мед за смаком.
Больдо та його корисні властивості
Настій больдо має дуже унікальний смак, а також є одним з найпопулярніших чаїв, зроблених для полегшення процесу травлення. Цей напій стимулює діяльність печінки та жовчного міхура, а з його допомогою легше перетравити жирну їжу. Для кращого ефекту, поєднайте больдо з м’ятою, ромашкою, або естрагоном. Такий напій можна вживати, хоч щодня.
Ось рецепт приготування смачного настою з больдо: закип’ятіть трохи води. Зніміть з вогню, як тільки вона почне кипіти, і додайте кілька листків больдо. Якщо любите, додайте кілька листків м’яти, разом з естрагоном чи ромашкою. Залиште настоюватися на декілька хвилин, потім потрібно процідити настій. За смаком додайте меду, цукру чи навіть варення. Далі цей напій готовий до споживання.
Так що тепер у вас є кілька варіантів настоїв, які можна пити за смачною застільною розмовою. Ці настої дозволять вам почуватися набагато краще після важкої їжі. А чому б зараз не насолодитися чашкою настою? Та не допомогти своїй травній системі?
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
- McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1900
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125