3 кроки, щоб мати здорову товсту кишку
Здоровий кишківник є основним компонентом здоров’я в цілому, оскільки він допомагає з виведенням токсинів, поглинанням поживних речовин та правильним функціонуванням імунної системи. Отже, покращуйте своє загальне здоров’я, вживаючи необхідні кроки, щоб мати здорову товсту кишку.
Читайте далі, щоб з’ясувати, які 3 кроки є настільки важливими, що ви не можете пропустити їх, якщо хочете мати здорову товсту кишку: дієта на основі органічних продуктів, регулярне очищення та правильне додавання пробіотиків.
Чому ви хочете мати здорову товсту кишку?
Кишки відіграють кілька ролей у тілі:
- Вони закінчують процес травлення.
- Крім того, вони відповідають за поглинання поживних речовин через свої стінки (які потім потрапляють у ваш кровотік).
- Зі здорової товстої кишки відбувається випорожнення.
- Крім того, ваш кишківник регулює баланс води в організмі.
- І вони пов’язані з вашою імунною системою.
Ось чому так важливо мати здорову товсту кишку, тому що інакше ваше тіло не буде працювати належним чином, і у вас виникнуть проблеми як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі.
Три кроки, які не можна пропустити
Для здорової товстої кишки виконайте ці 3 основних кроки.
1. Їжте органічні продукти
Ваша дієта повинна ґрунтуватися на органічних або цілісних продуктах. Вони не повинні проходити через процеси очищення, які видаляють волокно.
Інакше кажучи, не потрібно споживати очищені зерна, біле борошно та цукор.
Ваша дієта повинна містити тваринний білок (червоне м’ясо, риба, яйця, молочні продукти). Проте такі харчові групи повинні переважати у вашому раціоні кожного дня.
- Фрукти та овочі
- Бобові культури
- Цільні зерна
- Горіхи та насіння
- Гриби
- Морські водорості
Попередження про споживання волокна:
Коли ви їсте продукти з великим вмістом волокна, вам також потрібно збільшити споживання води, тому що інакше ви можете заблокувати кишківник.
Якщо ви їсте в основному очищену їжу, перші кілька днів, після того, як ви починаєте їсти клітковину, ви можете пітніти, бо ваше тіло адаптується до змін.
Їжа з додаванням волокна не є найкращим варіантом для товстої кишки, тому що споживання занадто багато волокна є насправді поганим для вас.
Просто їжте к ожного дня достатню кількість фруктів і овочів, і ви отримаєте все волокно, яке потрібно вашому організму.
2. Очищення товстої кишки
Ваша товста кишка – це кінець вашого шлунково-кишкового тракту та орган, який відповідає за видалення відходів.
Тому природне очищення має важливе значення для того, щоб запобігти утворенню токсинів.
Ви можете періодично використовувати цей засіб глибокого очищення кишківника.
Інгредієнти
- 1 столова ложка насіння чіа (10 г)
- 3 абрикоси
- 1 склянка води (200 мл)
- Сік 1/2 лимона
- 1 столова ложка кокосової чи оливкової олії (15 г)
Що потрібно робити?
- Вночі замочіть насіння чіа та абрикоси в склянці води.
- Наступного дня, коли ви встанете, збийте воду з насінням чіа та абрикосами (поділеними) разом з лимонним соком і олією.
Як можна споживати?
- Насамперед, випийте суміш вранці, принаймні за півгодини до сніданку.
- Ви можете використовувати її один раз на тиждень або один раз протягом двох тижнів.
3. Пробіотики
Третя порада, яку ви не можете пропустити, якщо ви хочете мати здорову товсту кишку, крім споживання органічних продуктів і природного очищення через деякий час, полягає в захисті вашої тендітної кишкової флори.
Різні фактори можуть зашкодити цим здоровим бактеріям:
- Антибіотики та інші ліки
- Незбалансована дієта з надмірно обробленою їжею та добавками
- Кишкові розлади
- Стрес і різні емоційні стани
- Сидячий спосіб життя
Пробіотики
Для захисту та повторного використання кишкової флори ви можете приймати пробіотики у формі додатку, який завжди треба приймати натщесерце протягом двох годин до і після будь-якої їжі.
Це є вимогою для того, щоб вони працювали належним чином, оскільки якщо ви їх змішуватимете з їжею, усе це буде погіршувати травлення.
Є багато видів пробіотиків, і вони різняться за якістю. Чим більше штамів вони містять, тим повнішими і ефективнішими будуть. Ви можете вживати їх тимчасово або кожного разу, коли вам потрібні позитивні зміни.
Ви також можете додати ферментовані продукти до своєї дієти, оскільки вони також багаті пробіотиками. Деякі з найбільш рекомендованих:
- Кефір
- Натуральний йогурт
- Квашена капуста
- Комбуча
- Місо
- Pearse Lyons, T., & Chapman, J. D. (2017). Probiotics. In Non-Traditional Feeds for Use in Swine Production (1992). https://doi.org/10.1201/9780203711248
- De Vrese, M., & Schrezenmeir, J. (2008). Probiotics, prebiotics, and synbiotics. Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology. https://doi.org/10.1007/10_2008_097
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu5041417