Топ-15 корисних пробіотиків та пребіотиків

· Грудень 21, 2016
Топ-15 корисних пробіотиків та пребіотиків

Пробіотики та пребіотики – це не одне і те саме. Їх іноді плутають або не чітко вказують, які вигоди забезпечує кожен із продуктів. Проте і пробіотики, і пребіотики мають життєво важливе значення для щоденного здоров’я.

Вони допомагають поліпшити функції травлення і зміцнюють імунну систему для боротьби з інфекціями.

Ми впевнені, що ви знайдете користь в цій інформації і будете мати можливість втілити цю пораду на практиці. Тож чому б нам не почати?

Пробіотики та пребіотики: не одне й те саме

Ми впевнені, що ви вже звикли бачити рекламу різних видів йогуртів на ТБ, які збагачені “хорошими бактеріями”. Це стосується пробіотиків, таких як класичний простий йогурт, кефір, квашена капуста чи суп місо. Усі вони сприяють зміцненню бактеріальної флори.

Так що ж таке тоді пребіотики? Хіба вони також не забезпечують хороші бактерії? Чи є вони травними мікроорганізмами? Ну… майже. Ось ще деяка інформація:

1. Пробіотики

  • Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) дає визначення пробіотиків як живих мікроорганізмів, які, при споживанні в потрібних кількостях, справляють позитивний вплив на стан здоров’я.
  • Вони є кишковими бактеріями, які допомагають стимулювати травні соки та натуральні ферменти, необхідні для правильного травлення. Це завжди хороша ідея – споживати органічні пробіотики або ті, що перебувають в природному стані.
  • Можливо, трохи страшно думати про свою травну систему як про “колонізацію” усіх видів бактерій. Але це явище відоме як кишкова мікробіота, і вона не тільки має життєво важливе значення для здоров’я, але й також дуже чутлива до будь-якого типу продуктів, який ви їсте, а також стресів, деяких захворювань, а також багатьох різних ліків.
  • Ці мікроорганізми також грають роль імунної системи в слизовій оболонці кишківника. Вони не дозволяють патогенам або шкідливим мікроорганізмам рости та розвиватися.
  • Споживання пробіотиків, наприклад, кисломолочних продуктів, допомагає захистити організм від великої кількості захворювань. Однак обговорімо термін “ферментований”. Природне молоко часто може бути більш токсичним, ніж корисним для кишківника, оскільки воно може спровокувати запалення, якщо людина страждає від непереносимості.

кефір та сир

2. Пребіотики

  • Пребіотики є типом вуглеводів, який є базовим шаром до пробіотиків. Вони є компонентами, які кишківник не може перетравити, але вони діють як структурна основа, що забезпечує міцність цих живих організмів, які захищають нас від шкідливих речовин.
  • Вони призначені, щоб стимулювати імунну систему, сприяючи розвитку корисних бактерій у кишківнику, а також перешкоджаючи росту патогенних мікроорганізмів.
  • Пребіотики допомагають поглинати деякі мінерали, наприклад, кальцій і магній.
  • Вони допомагають зменшити газ і сприяють кишковому потоку.
  • Вони борються із запорами та запальними захворюваннями кишківника.

Кращі пробіотики для щоденного споживання

живіт

1. Кефір

  • Кефір – це ферментоване коров’яче або козяче молоко. Він має кислий смак і хорошу текстуру, завдяки процесу ферментації, який зменшує велику частину первинного цукру в молоці настільки, наскільки це можливо.
  • Кефір можна вживати у вигляді рідини або гранул, і наполегливо рекомендовано вживати його на сніданок.
  • Це один із найбагатших на живі мікроорганізми продуктів, здатних зміцнювати та доглядати за здоров’ям кишківника.
  • Якщо кефір споживати регулярно, це усуне патогенні бактерії, які населяють кишківник і часто призводять до гастроентериту.

2. Квашена капуста

  • Можна сказати, що після кефіру квашена капуста є другою найбільш корисною їжею для кишкових бактерій.
  • Квашена капуста – це ферментована капуста, багата на лактобактерії або біфідобактерії.
  • Квашена капуста покращує кишкові бактерії, відновлює рівень рН в тонкому кишківнику, захищає травлення та дозволяє нам краще засвоювати поживні речовини.
  • Ферментована капуста багата на вітаміни А, В1, В2, С та мінерали, такі як залізо, кальцій, фосфор і магній.

Інші продукти, які містять пробіотики

  • Грецький йогурт
  • Суп місо
  • Комбуча
  • Оливки
  • Темний шоколад

Найкращі продукти з пребіотиками на кожен день

запечені артишоки

Артишоки

Мало того, що артишоки є надзвичайно корисними для печінки, вони також є одним із найкращих пребіотичних продуктів серед інших. Вони містять від 3% до 20% інуліну – поширеного пребіотика.

Корінь цикорію

Друга найбагатша на пребіотичні компоненти (такі, як інулін) їжа – корінь цикорію. Ви можете придбати його в магазинах здорової їжі та використовувати як додаток до страв або приготувати його у вигляді природного настою.

Часник

Часник містить приблизно 15% інуліну. Тож як щодо ідеї випивати склянку води зі свіжим часниковим соком щоранку? Ваше здоров’я подякує вам за це!

Цибуля

Цибуля містить від 5% до 8% інуліну, і її можна вживати сирою або вареною.

Цибуля-порей

Цибуля-порей забезпечує від 3% до 10% інуліну та ідеально підходить для поліпшення здоров’я мікрофлори кишківника.

Зародки пшениці

Зародки пшениці – ще один пребіотичний продукт, який можна додати раціону. Вони забезпечують 5% цих типів речовин.

Пшеничне борошно

При споживанні у приготовленому стані та завжди в помірних кількостях (щоб запобігти збільшенню ваги), воно дасть вам 5% пребіотиків.

Банани

Якщо ви любите банани, їжте їх щоразу, коли вам захочеться. Вони забезпечують лише 5% інуліну, але в поєднанні з вищезазначеними харчовими продуктами, це допоможе стимулювати кишкові бактерії, щоб зробити вас здоровими. Воно того варте!