5 cпособів зробити авокадо стиглим за кілька хвилин
Авокадо є одним із найсмачніших і найкорисніших фруктів у природі, тому ви сміливо можете додавати його до свого щоденного раціону. В сьогодняшній статті розповімо про кілька способів зробити авокадо стиглим, якщо ви купили його незрілим.
Більшість людей здатна візуально розрізнити два сорти авокадо, проте у природі насправді існує понад 900 різновидів цього продукту.
Найпопулярнішими сортами є авокадо “Хасс”, яке використовують для приготування соусу гуакамоле, і так зване “гігантське” авокадо, з якого готують гарніри до різних страв.
Багато покупців обирають саме ці два сорти авокадо за їхню ніжну, кремову текстуру та унікальний смак, який легко поєднується з іншими стравами.
Що стосується поживної цінності, авокадо є одним із найбільш повноцінних продуктів, у якому містяться майже всі необхідні для організму корисні речовини. Авокадо містить велику кількість життєво важливих жирних кислот, білків та антиоксидантів.
У цього надзвичайного продукту є лише один недолік – при виборі авокадо дуже важко визначити, наскільки фрукт є стиглим та готовим до вживання.
Дуже часто у продажу трапляються недостиглі авокадо. Ось чому ми зібрали у цій статті декілька хитрощів, які допоможуть прискорити дозрівання фрукта.
Ми поділимося з вами декількома способами зробити авокадо стиглим за кілька хвилин та за декілька днів.
Приготуйтеся занотовувати!
Як зробити авокадо стиглим у мікрохвильовці
Авокадо знадобиться щонайменше декілька днів для того, щоб дозріти у природних умовах. Усе залежить від того, на якій саме стадії дозрівання плід було зірвано.
Втім, якщо у вас немає стільки часу, радимо скористатися методом розігрівання авокадо в мікрохвильовці. Цей спосіб зробить плід зрілим та м’яким всього за кілька хвилин.
Перш, ніж використати цей метод, радимо звернути увагу на те, що підігрівання у мікрохвильовці змінить природний смак продукту. Проте плід можна буде успішно використовувати для приготування соусу гуакамоле, салатів, смузі та інших страв.
Спосіб приготування:
- Скористайтесь виделкою для того, щоб проколоти авокадо у декількох місцях.
- Помістіть фрукт на тарілку та вкрийте його серветкою або пластиковою кришкою, щоб уникнути розбризкування соку авокадо по мікрохвильовці.
- Нагрівайте авокадо протягом 30 секунд. Якщо воно буде твердим, додайте ще 30 секунд.
- Зачекайте, поки фрукт трохи охолоне, після чого можете розрізати його звичним способом.
Як зробити авокадо стиглим за допомогою фольги
Зробити авокадо стиглим за 5 хвилин можна за допомогою алюмінієвої фольги.
У цьому випадку мікрохвильовка вам не знадобиться. Вам потрібно буде запікати фрукт у духовці при температурі 200 °C на деку, встеленому пергаментом для випічки.
Спосіб приготування:
- Загорніть авокадо у фольгу. Переконайтесь, що воно запаковане герметично, не варто шкодувати фольги.
- Помістіть фрукт на деко, встелене пергаментом та запікайте у духовці 10 хвилин.
- Зачекайте, поки авокадо повністю охолоне, після чого його можна розпаковувати й використовувати в їжу.
Як зробити авокадо стиглим за допомогою паперового пакету
Паперовий пакет, який часто використовують для пакування обідів, також є чудовим способом прискорити достигання авокадо, оскільки він перешкоджає виходу етилену.
Цей спосіб займе у вас більше часу, ніж два попередні, проте у нього є й свої переваги: при доспіванні у паперовому пакеті авокадо зберігає свій природний смак та всі корисні властивості.
Спосіб приготування:
- Помістіть авокадо всередину паперового пакету, попередньо переконавшись, що упакування є цілісним.
- Вкладіть у пакет до авокадо один томат або яблуко для того, щоб стимулювати виділення етиленових газів.
- Закрийте пакет та залиште його при температурі від 18 до 24 °C.
- За декілька днів фрукт буде готовим до споживання.
Як прискорити дозрівання вже розрізаного авокадо
Якщо вам не пощастило, ви придбали недостигле авокадо і вже розрізали його навпіл, радимо вам скористатись нашою наступною порадою. Робити це потрібно якомога швидше, поки м’якуш ще не потемнів.
Спосіб приготування:
- Перед тим, як загорнути авокадо у пакет, збризніть його м’якуш невеликою кількістю лимонного соку.
- З’єднайте дві половинки фрукта докупи, не виймаючи кісточки, та загорніть його у чистий пластиковий пакет.
- Помістіть пакет з авокадо в холодильник, поки плід повністю не дозріє.
Як зробити авокадо стиглим за допомогою газети
Навіть попри те, що цей спосіб прискорити дозрівання авокадо є одним із найдавніших, його досі використовують господині в усьому світі.
Спосіб приготування:
- Загорніть недозріле авокадо в аркуш газети та помістіть його у тепле місце (наприклад, всередину вимкненої духовки).
- Залиште плід там щонайменше на декілька днів, поки він не стане м’яким на дотик.
Тепер ви знаєте, як пришвидшити дозрівання авокадо, якщо вам трапився недостиглий плід, а з’їсти його хочеться якомога скоріше.
Оберіть метод, який вам сподобався найбільше, та дотримуйтесь всіх наших порад для досягнення бажаного результату.
- Rodríguez, P., & Henao, J. (2016). Maduración del Aguacate (Persea Americana Mill. c.v Hass) y calidad de los Frutos. Agronomía Colombiana. http://doi.org/10.15446/agron.colomb
- Pérez Álvarez, S., Ávila Quezada, G., & Coto Arbelo, O. (2015). Revisión bibliográfica El aguacatero (Persea americana Mill). Cultivos Tropicales, 36(2), 111–123. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.19879.55200
- Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759