5 причин вживати папаю при діабеті
Є чимало різноманітних міфів та суперечок щодо того, чи варто вживати папаю при діабеті.
Багато людей, навіть якщо вони мають доступ до папаї, добровільно вилучають цей смачний та корисний фрукт зі свого раціону, адже вони вважають, що папая може зашкодити фігурі та підвищити рівень глюкози у крові.
У цій статті ми спробуємо розвіяти всі міфи та переконати вас, що вживати папаю при діабеті просто необхідно для підтримання гарного самопочуття та здоров’я.
Спробуйте краще зрозуміти особливості перебігу діабету
Діабет – це хронічне захворювання, яке з’являється тоді, коли підшлункова залоза перестає продукувати інсулін або повністю або у достатній кількості для того, щоб засвоювати весь цукор, що потрапляє в організм з харчових продуктів та напоїв.
Не забувайте, що інсулін сприяє перетворенню глюкози з продуктів в енергію для того, щоб організм мав змогу безперешкодно виконувати свої щоденні завдання.
Якщо клітини перестають всотувати глюкозу для подальшого перетворення її в енергію, вона накопичується у крові та призводить до розвитку гіперглікемії.
Зверніть увагу, що медики під терміном “гіперглікемія” медики розуміють підвищений рівень цукру у крові людини. Якщо вчасно не зайнятися лікуванням цієї проблеми, може відбутися серйозне пошкодження багатьох тканин та внутрішніх органів.
Існує декілька видів діабету, і кожен з них потребує особливої уваги та постійного медичного догляду. Саме тому дуже важливо регулярно вживати папаю при діабеті, адже за допомогою цього фрукта можна відрегулювати рівень глюкози у крові природним та безпечним способом.
Основні причини регулярно вживати папаю
На жаль, чимало людей відмовляються від вживання папаї через помилкову думку, що цей ароматний фрукт заборонений діабетикам.
Досі побутує упередження, що при діабеті краще виключити зі свого раціону абсолютно всі фрукти, адже вони містять велику кількість натурального цукру. Вважається, що за умови регулярного вживання фруктів можна ще більше ускладнити перебіг захворювання та збільшити ризик розвитку діабету.
Насправді не варто мучити себе та назавжди відмовлятися від фруктів, навіть якщо вам діагностували діабет. Вірте чи ні, але існує ціла низка фруктів, які не лише нашкодять організму, але й зможуть усунути основні симптоми діабету. Саме до таких фруктів і належить папая. Ми пропонуємо вашій увазі перелік основних переваг цього ароматного та смачного тропічного фрукта:
- Вона характеризується високим вмістом вітамінів А, С та Е, а також деяких вітамінів з групи В.
- До складу папаї входить сполука під назвою “папаїн”. Цей корисний фермент є незамінним для покращення процесу перетравлення харчових продуктів.
- Папая у великій кількості містить такі мінерали, як магній, кальцій та фосфор.
- До складу цього фрукта входить незамінна для організму розчинна клітковина.
- Папая є потужним природним джерелом корисних антиоксидантів.
Завдяки цим корисним властивостям вживати папаю рекомендують не тільки при діабеті, але й у разі регулярних розладів травлення, зокрема при закрепах.
Корисні переваги папаї для організму
1. Папая покращує роботу імунної системи
Саме завдяки високому вмісту вітаміну С папая забезпечує подвійну рекомендовану добову норму цього корисного елемента.
Ця перевага є просто неоціненною, адже вітамін С є одним з найбільш потужних антиоксидантів, які можна зустріти у природі.
За умови регулярного вживання папаї діабетики можуть отримати такі неймовірні переваги для організму:
- Імунна система значно краще виконуватиме свої основні функції, а ризик розвитку онкологічних захворювань суттєво зменшиться.
- Папая здатна нівелювати згубний вплив вільних радикалів, котрий призводить до появи ознак передчасного старіння та пошкодження клітин внутрішніх органів.
- Суттєво зменшується ризик погіршення зору з віком.
- Покращується робота серця та інших органів серцево-судинної системи.
2. Папая не підвищує рівень цукру у крові
Попри те, що свіжа папая є досить солодким фруктом, насправді рівень глюкози у ній є настільки ж низьким, як і в яблуках. Саме тому можна регулярно вживати папаю без жодних ризиків для здоров’я чи фігури. Єдине, що потрібно робити при цьому – це контролювати розмір порцій.
Ось як правильно вживати папаю:
- Невеликими порціями (не більше однієї склянки за один підхід)
- Бажано у ранковий період, щоб організм встиг спалити зайві калорії
- Доповнювати папаю необхідно білковими продуктами, наприклад натуральним йогуртом або сиром. Це потрібно робити для того, щоб зменшити ризик розвитку гіперглікемії.
3. За допомогою папаї можна швидко втамувати відчуття голоду
Оскільки папая характеризується високим вмістом розчинної клітковини, за умови вживання цього фрукта у помірній кількості можна швидко позбутися голоду та насититися. Цей фрукт чудово підійде діабетикам, яким неймовірно складно відмовитися від солодких смаколиків.
Якщо ви будете вживати папаю на сніданок або обід, то будете почуватися ситими значно довше.
Таким чином ви зможете захистити себе від спокуси перекусити шкідливими снеками, які не тільки не містять жодних поживних речовин, але й призводять до стрімкого зростання рівня цукру у крові.
Трапляється й таке, що людина виключає папаю зі свого раціону не через страх захворіти на діабет або ускладнити перебіг цього захворювання, а через втому від одноманітного смаку цього фрукта. У такому випадку ми рекомендуємо час від часу скроплювати свіжий фрукт кількома краплями лимонного соку, використовувати його як основу багатьох вишуканих десертів або приправляти улюбленими ароматними спеціями.
4. Папая є незамінною для підтримання гарного самопочуття та здоров’я
Якщо вам діагностували діабет, за умови регулярного вживання папаї ви зможете не тільки зменшити тягу до шкідливих солодких перекусів, але й прискорити процес виведення з організму поганого холестерину (ЛПВЩ).
- Цими корисними властивостями свіжа папая завдячує високому вмісту вітаміну С, флавоноїдів та клітковини.
- За допомогою всіх вищезгаданих поживних речовин можна уникнути накопичення в артеріях жирів та помітно покращити кровообіг.
- Ба більше, папая допомагає зменшити рівень тригліцеридів у крові та запобігає розвитку багатьох захворювань серцево-судинної системи.
5. За допомогою папаї можна стимулювати процес втрати зайвої ваги
Ще однією важливою причиною регулярно вживати папаю є її здатність стимулювати процес спалення калорій та прискорювати схуднення. Зверніть увагу, що підтримувати стабільну здорову вагу особливо актуально при діабеті, проте це часто буває непросто.
Оскільки папая характеризується низькою калорійністю та високим вмістом розчинної клітковини, цей фрукт є незамінним помічником у процесі очищення товстої кишки від токсинів та шкідливих відходів.
До того ж, папая стимулює процес засвоєння продуктів з високим вмістом жирів, при цьому зменшуючи ознаки запального процесу та виводячи з організму зайву рідину.
Ми сподіваємося, що наші рекомендації переконають вас регулярно вживати папаю, адже вона містить просто незамінні для здоров’я поживні речовини. Зверніть увагу, що цей фрукт має неодмінно бути не тільки у раціоні діабетиків, але й у щоденному меню всіх, хто піклується про самопочуття та здоров’я.
Навіть якщо у вас діабет, не варто одразу вилучати з раціону всі фрукти. Діабетикам також можна вживати папаю та інші фрукти у помірній кількості, адже це не становитиме жодного ризику для їхнього організму.
- Papaya: Health Benefits, Uses, Risks. Ware, Megan. Medical News Today (MNT). MediLexicon International Ltd, 30 June 2015. Web 8 Aug 2015.
- Rajasekhar, Pinnamaneni. (2017). NUTRITIONAL AND MEDICINAL VALUE OF PAPAYA (CARICA PAPAYA LINN.). World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578. 10.20959/wjpps20178-9947.