5 способів використання гвоздики для поліпшення здоров'я

14 квітня, 2020
Гвоздику використовують як лікарську рослину з давніх часів. Відкрийте для себе деякі з багатьох способів використання гвоздики в цій статті.
 

Вам відомі дивовижні способи використання гвоздики?

Гвоздику з давніх часів використовують як лікарську рослину для боротьби з певними захворюваннями. Вона походить з дерева Syzygium aromaticumі та має властивості, що покращують здоров’я травної системи та обмін речовин.

Хоча її широко застосовують в кулінарії по всьому світу, вона також стала дуже популярною як природний лікувальний засіб.

Однак багато людей не знають про всі її переваги для здоров’я. Наприклад, гвоздика є важливим джерелом дубильних речовин, флавоноїдів, стеролів та інших компонентів, які покращують здоров’я. У цій статті ми розглянемо деякі з багатьох застосувань гвоздики.

Лікарські способи використання гвоздики

Гвоздику використовують по всьому світу як спецію для багатьох різних продуктів, таких як м’ясо, випічка, напої тощо. Її також часто використовують для сильного приємного аромату. Хоча є багато позитивних аспектів, ця стаття буде присвячена лише її лікарським властивостям.

По-перше, варто зазначити, що гвоздика діє як дуже потужний стимулятор. Її можна використовувати для підвищення апетиту, усунення кишкових газів та боротьби з певними ротовими інфекціями.

Окрім того, олію та екстракти гвоздики також використовуються в деяких зубних пастах і стоматологічних лікарських засобах.

Як бачите, цілющі властивості та способи використання гвоздики численні. Читайте далі, щоб дізнатися більше про те, як гвоздика може стати частиною вашої аптечки.

1. Гвоздика – засіб від проблем з травленням.

 
використання гвоздики для травлення
Одне з найважливіших застосувань гвоздики – це допомога травній системі. Завдяки своїм вітрогінним та протизапальним властивостям вона ідеально підходить для усунення газів та розладів травлення. Ба більше, екстракти гвоздики можна використовувати для лікування виразок.

Інгредієнти

  • 5 гвоздик
  • 1 склянка води

Підготовка

  • Спочатку скип’ятіть склянку води.
  • Коли вода закипить, додайте гвоздику.
  • Вимкніть вогонь і дайте гвоздиці настоятися у воді 10 хвилин.
  • Після того, як минуть 10 хвилин, процідіть, а потім випийте.
  • Пийте цей засіб двічі на день протягом 3 днів поспіль для найкращих результатів.

2. Використання гвоздики допомагає при ангіні.

Антимікробні властивості гвоздики допомагають усунути мікроорганізми, які можуть подразнювати горло.

Хоча її не варто їсти окремо, вона дуже ефективна при споживанні разом з іншими корисними інгредієнтами.

Інгредієнти

  • 1 чайна ложка меленої гвоздики (5 г)
  • 1 столова ложка редьки (15 г)
  • мед (15 г)
  • тепла вода (200 мл)

Підготовка

  • Поєднайте всі інгредієнти і залийте їх склянкою теплої води.
  • Тепер полощіть сумішшю горло протягом 2-3 хвилин.
  • Повторюйте щодня, поки не будете почуватися краще.

3. Вона є чудовим засобом для здоров’я ротової порожнини.

способи використання гвоздики
 
Ще одне лікарське застосування гвоздики – для здоров’я ротової порожнини, адже вона не тільки допомагає зменшити ріст бактерій, що викликають хвороби ясен та інфекції, але й зменшує наліт і допомагає зменшити такі проблеми, як зубний біль та неприємний запах з рота.

Інгредієнти

  • 2 гілочки петрушки
  • 3 гвоздики
  • 2 склянки води (400 мл)

Підготовка

  • Спочатку скип’ятіть дві склянки води.
  • Щойно вона закипить, додайте петрушку і гвоздику.
  • Зменште вогонь і залиште варитися 2 хвилини.
  • Далі зніміть з вогню, накрийте напій і залиште на 10-15 хвилин.
  • Потім процідіть.
  • Пийте цей настій тричі на день для досягнення найкращих результатів.

Ми також рекомендуємо: Кокосова олія для покращення здоров’я ротової порожнини

4. Використання гвоздики корисне для лікування печінки.

Ця спеція містить активну речовину під назвою евгенол, що особливо корисна для здоров’я печінки. Евгенол може сприяти лікуванню жирової печінки та наслідків, спричинених окислювальним стресом. Це також може допомогти організму боротися з цирозом печінки.

Інгредієнти

  • 5 гвоздик
  • 1 склянка води (200 мл)
  • 1 столова ложка меду (15 г)

Підготовка

  • Скип’ятіть воду.
  • Щойно вода закипить, додайте гвоздику.
  • Потім накрийте суміш і дайте настоятися 10 хвилин.
  • Далі процідіть суміш і додайте мед.
  • Пийте цей засіб раз на день протягом двох тижнів для досягнення найкращих результатів.

Відкрийте для себе: 8 продуктів, які провокують погіршення роботи печінки

5. Вона є прекрасним засобом від кашлю.

використання гвоздики від кашлю
 
Гвоздика сприяє зміцненню імунної системи, що особливо корисно під час застуди або грипу.

Цей природний інгредієнт також чудово підходить для лікування кашлю або інших проблем з диханням. Її властивості допомагають боротися з вірусами і бактеріями, які вражають легені. Крім того, вона допомагає зміцнити імунну систему.

Інгредієнти

  • 3 гвоздики
  • 1 склянка води (200 мл)
  • ½ склянки лимонного соку
  • 1 столова ложка меду (15 г)

Підготовка

  • Спочатку доведіть воду до кипіння.
  • Щойно вона закипить, додайте гвоздику, лимонний сік і мед.
  • Дайте настоятися 10 хвилин, а потім випийте.
  • Пийте цей настій щовечора перед сном або до зникнення симптомів.

Увага!

Хоча використання гвоздики має кілька лікарських переваг, є деякі випадки, коли люди не повинні їсти гвоздику.

Наприклад, кожен, хто страждає на печінкову недостатність через хворобу Крона, має утриматися від споживання гвоздики. Жінки, які вагітні і годують груддю, також повинні уникати гвоздики.

Звичайно, якщо у вас є сумніви, необхідно проконсультуватися з лікарем.

 
  • E.O., A. (2008). Gastrointestinal effects of Syzigium aromaticum (L) Merr. & Perry (Myrtaceae) in animal models. Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine.
  • Nzeako, B. C., Al-Kharousi, Z. S. N., & Al-Mahrooqui, Z. (2006). Antimicrobial activities of clove and thyme extracts. Sultan Qaboos University Medical Journal.
  • Rompelberg, C. J. M., Vogels, J. T. W. E., de Vogel, N., Bruijntjes-Rozier, G. C. D. M., Stenhuis, W. H., Bogaards, J. J. P., & Verhagen, H. (1996). Effect of short-term dietary administration of eugenol in humans. Human & Experimental Toxicology. https://doi.org/10.1177/096032719601500205
  • Prashar, A., Locke, I. C., & Evans, C. S. (2006). Cytotoxicity of clove (Syzygium aromaticum) oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation. https://doi.org/10.1111/j.1365-2184.2006.00384.x
  • Santin, J. R., Lemos, M., Klein-Júnior, L. C., Machado, I. D., Costa, P., De Oliveira, A. P., … De Andrade, S. F. (2011). Gastroprotective activity of essential oil of the Syzygium aromaticum and its major component eugenol in different animal models. Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology. https://doi.org/10.1007/s00210-010-0582-x
  • Nurdjannah, N., & Bermawie, N. (2012). Cloves. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.197