5 способів збільшити рівень заліза в крові
Залізо є мікроелементом, який має важливе значення для утворення гемоглобіну та еритроцитів. Ось чому правильний вміст заліза в крові є життєво важливим для здорового організму. Дізнайтеся, як збільшити рівень заліза в крові.
Коли рівень заліза знижується, тканинам не вистачає кисню, що може спричинити слабкість, втому та анемію. Якщо ваш лікар сказав вам, що у вас дефіцит заліза, перегляньте ці поради.
1. Їжте продукти, багаті на залізо
Щоб підтримувати здоровий рівень заліза в крові, важливо мати здорове, збалансоване харчування. Основною причиною низького рівня заліза є погане харчування. Оскільки залізо є мінералом, його можна знайти природним шляхом у харчових продуктах, як тваринного, так і рослинного походження.- Залізо у тваринних продуктах організм поглинає легше. Головним джерелом є м’ясо (зокрема червоне м’ясо).
- Залізо в рослинах поглинається повільніше, але це так само корисно для вас. Найкращі варіанти – бобові, листові зелені овочі та горіхи.
Хочете дізнатися більше? Анемія з дефіцитом заліза: 7 способів боротьби з нею
2. Збільште споживання вітаміну С
Щоб залізо добре поглиналося, його потрібно перетворити на феритин. Цей процес відбувається за допомогою шлункового соку в організмі. Він повинен містити соляну кислоту та вітамін С. Отже, вам потрібно додати до раціону харчові продукти, багаті на вітамін С: лимони, апельсини, броколі та перець – чудові варіанти.
Зверніть увагу: хоча вітамін С важливий для вашої імунної системи та поглинання заліза, занадто велика його кількість може спричинити дефіцит фолієвої кислоти. Найкраще споживати максимум два цитрусові на день.
3. Залізо-блокувальні продукти
Подібно тому, як є продукти, які допомагають збільшити рівень заліза в крові, є й інші, яких варто уникати.Ось ці продукти:
- Яйця. Фосвітін, який вони містять, заважає організму поглинати залізо.
- Молоко. Кальцій у молочних продуктах пригнічує абсорбцію заліза з тваринних та рослинних продуктів, коли ви споживаєте понад 300 мг на добу.
- Чай. Оксалат у ньому впливає на поглинання заліза з рослин. Не рекомендуємо пити чай із продуктами, що мають багато заліза.
- Шоколад та кава. Їхні фенольні сполуки пригнічують всмоктування заліза рослинного походження.
- Горіхи. Фітати, які містять горіхи та інше насіння, діють як сильні блокатори заліза й можуть зменшити поглинання заліза на 50-65%.
Якщо ваш лікар діагностував анемію чи дефіциті заліза, уникайте цих продуктів якомога більше.
4. Залізовмісні добавки
Якщо ви вагітні, рекомендуємо приймати залізовмісні добавки для покриття енергетичних потреб вашого тіла, а також вашої дитини. Залізо важливе для розвитку дитини.
- Залежно від того, чому рівень заліза низький, зверніться до лікаря, перш ніж почати приймати добавки.
- Однак добавки не обов’язкові у всіх випадках, і не всі добавки корисні для всіх.
Якщо у вас виявили дефіцит заліза, і через кілька місяців ви з’ясували, що вагітні, повідомте лікаря, щоб зробити аналіз крові. Тоді вам можуть сказати, чи вам потрібно внести будь-які зміни в раціон.
Перевірте цю статтю: 30 багатих на залізо продуктів від втоми та головного болю
5. Уникайте великих кількостей дієтичного волокна
Дієтичне волокно має кілька важливих завдань в організмі, серед яких регулювання травлення, допомога в зниженні рівня холестерину в крові та захист від деяких хронічних захворювань, зокрема новоутворень у кишківнику. Хоча харчові волокна дуже корисні, зловживання ними може бути контрпродуктивним, якщо у вас низький вміст заліза в крові.- Оскільки дієтичне волокно має проносну дію, залізо проходить через травну систему швидше.
- Це означає, що менше заліза поглинається.
Салат, який збільшує рівень заліза в крові
Хоча ці поради досить прості, можливо, ви не знаєте, як почати підвищувати рівень заліза в крові. У цьому випадку спробуйте цей салат.
Інгредієнти
- стейк або інше червоне м’ясо (150 г)
- 1 миска сирої митої руколи (100 г)
- 1 миска сирого митого шпинату (100 г)
- грейпфрут без шкірки та насіння
- сіль та мелений перець (за смаком)
Приготування
- Приправте стейк або інше червоне м’ясо та посмажте його на грилі.
- Поріжте смажене м’ясо на шматочки.
- У мисці з’єднайте м’ясо, овочі та грейпфрут.
- Посипте трохи сіллю та меленим перцем та одразу з’їжте.
Чи знаєте ви інший рецепт, який добре підходить, щоб збільшити рівень заліза в крові? А який рівень заліза у вас?
-
de la Cruz García, G. (2020). Utilidad de la eritropoyetina en el paciente quemado grave con anemia. Revisión del tema. Gaceta Médica Espirituana, 22(1), 60-70. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1608-89212020000100060
-
MEDISAN. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. [online] Available at: http://bvs.sld.cu/revistas/san/vol13_6_09/san14609.pdf [Accessed 1 Nov. 2017].
- Pita-Rodríguez G. y cols. (2013). El bajo consumo de alimentos ricos en hierro y potenciadores de su absorción se asocia con anemia en preescolares cubanos de las provincias orientales. Revista Chilena de Nutrición, [online] (3). Available at: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v40n3/art03.pdf [Accessed 1 Nov. 2017].