6 продуктів, які провокують целюліт
Для того, щоб позбутися целюліту, необхідно дотримуватися збалансованого харчування, пити воду, займатися фізичними вправами, використовувати антицелюлітні креми, тощо. Можна ще довго перелічувати можливі варіанти, але в такій ситуації найкраще буде з’ясувати, який саме продукт сприяє появі целюліту, і вчасно цьому запобігти. Далі ми розповімо, які продукти провокують целюліт і їх краще виключити з раціону щоб запобігти появі целюліту, або хоча б зменшити його прояви.
Білий цукор
Білий цукор не забезпечує організм поживними речовинами, і багато дієтологів називають його мало не отрутою. Як відомо, він містить “порожні калорії”, які провокують целюліт та призводять до ожиріння. Він є одним із факторів ризику виникнення діабету ІІ типу, а також може спричинити руйнування зубів.
Білий цукор збільшує кислотність крові та забирає з організму мінерали, такі як кальцій, роблячи зуби і кістки слабшими.
Звертаємо Вашу увагу на декілька здорових замінників білого цукру:
- Коричневий цукор;
- Мед;
- Сахароза;
- Кленовий сироп;
- Сік агави;
- Гранули з зернових культур (з рису, ячменю тощо);
- Фруктові сиропи (з яблук, груш).
Кухонна (очищена) сіль
Кухонну сіль краще виключити з раціону, оскільки це – очищена сіль, яка через свій вміст хлористого натрію, може спричинити затримку рідини і слабку циркуляцію. Крім цього, вона може сприяти появі целюліту. Тому, набагато здоровіше буде використовувати морську або гімалайську сіль, яка багата на мінерали та мікроелементи, що необхідні для організму.
Ще однією альтернативою, яка не лише запобігає затримці рідини в організмі, а й допомагає вивести її зайву кількість, є використання морської води під час приготування їжі. Її можна придбати в аптеці, у продуктовому магазині та навіть в супермаркетах. Її можна використовувати під час приготування каш, перших страв чи навіть макаронів або рису.
Смажена їжа
Смажена їжа містить багато жирів і, здебільшого, це – жири низької якості. Кожного разу, при великій температурі нагрівання жирів, вони виробляють отруйні речовини, які організм намагається накопичувати подальше від життєво важливих органів, щоб запобігти виникненню будь-якого ризику. Тому рекомендуємо використовувати казанок з опуклим дном для смаження, варіння, запікання.
Алкогольні напої
Алкогольні напої не провокують целюліт напряму, але вони звужують кровоносні судини шкіри, що робить ситуацію ще гіршою. Вони так само, як і цукор, містять “порожні калорії”, які призводять до збільшення ваги і не забезпечують організм поживними речовинами. Під час метаболізму, вони перетворюються в цукор. До того ж, алкоголь спричиняє затримку рідини і збільшує жирові відкладення в окремих областях тіла (на стегнах, руках, животі та сідницях). Пропонуємо в альтернативу алкоголю споживати, наприклад, натуральні соки, чи настоянки, а якщо таке не до смаку, вживайте звичайну воду.
Рослинна їжа
Їжа з білого борошна важко перетравлюється, а також спричиняє накопичення отруйних речовин в організмі, що може викликати появу целюліту, недоліки тіла, тощо. Крім цього, такі продукти викликають закреп. Саме тому, ми рекомендуємо уникати вживання білого хліба і борошна, а замість цього використовувати цілі зерна: рису, макаронів, тощо. Якщо ви готуєте страви вдома, можете використовувати цільнозернове борошно.
З іншого боку, навіть якщо ваш організм сприймає вуглеводи в цілому, не варто споживати вище денної норми. Вони дають багато енергії і, якщо організм її не потребує, вона буде відкладатися в якості жирів. Найкраще щодня вживати збалансовані порції цілих зерен, фруктів, овочів і протеїнів (тваринні та/або рослинні джерела).
“Фаст-фуд”
Взагалі, страви “швидкої їжі” (борошняні кондитерські вироби, картопля фрі, сандвічі, штучні приправи, пересмажена їжа тощо) вважаються найгіршими продуктами, які провокують целюліт. Високий вміст у ній білого борошна, цукру, очищеної солі, жирів, має негативний вплив на здоров’я.
Доведено, що така їжа збільшує ризик виникнення коронарних захворювань. Під час засвоєння таких компонентів, організм не тільки недоотримує необхідну кількість поживних речовин, а й відправляє їх напряму в “запас”, що і являється накопиченням жирів, яке спричиняє целюліт.
Така їжа викликає відчуття постійного голоду. Щоб насититись, необхідно буде з’їсти дуже велику кількість таких страв, а через надмірний вміст цукру, солі та штучних приправ, вони викликають залежність і, з часом, у вас розвинеться постійне відчуття голоду. Зазвичай, це призводить до ожиріння, і сприяє появі целюліту.
- Blanco Anesto, J. (2002). Consumir azúcar con moderación. Revista Cubana Aliment Nutr. Available at: bvs.sld.cu/revistas/ali/vol16_2_02/ali08202.pdf
- Sánchez M., C. (2007). Exceso de sodio, un mal a largo plazo. [Magazine] Punto Vital. Available at: 148.228.165.6/PES/fhs/Dimension%20Educacion%20para%20la%20salud/Exceso%20de%20sodio.pdf