7 корисних для здоров'я властивостей зелених бананів
Зелені банани використовують у багатьох країнах світу. Є багато способів їх приготування: варені, запечені або смажені вони є чудовим гарніром до багатьох страв.
Харчова цінність зелених бананів в тому, що вони є прекрасним джерелом клітковини, калію, вітаміну С і бета-каротину разом з іншими вітамінами (наприклад, В6) та мінералами (наприклад, залізом).
Окрім того, що вони заряджають ваш організм енергією, вони надають деякі переваги для здоров’я, про які ми поговоримо нижче.
1. Зелені банани здатні покращити і регулювати пульс.
Не забудьте прочитати: 7 продуктів для регулювання кров’яного тиску
2. Боротьба з гастритом та іншими проблемами зі шлунком
Зелені банани дуже багаті на крохмал. Вони – прекрасні захисники слизової оболонки шлунка. Саме тому їх варто їсти, коли страждаєте на одну із проблем:
- Гастрит
- Печія
- Виразки шлунку
У цих випадках, однак, важливо, щоб ви їх правильно готували і не обсмажували.
Використання олії під час смаження майже напевно скасує всі корисні властивості, які вони мають.
Найчастіше їх рекомендують їсти вареними та приправленими невеликою кількістю солі та оливкової олії.
3. Вони борються з кишковими захворюваннями
Вміст крохмалю в бананах дуже корисний для хороших бактерій, які допомагає покращити роботу товстої кишки, оскільки він має регуляторний і пребіотичний ефект.
Вживання зелених бананів допоможе вам відновити кишкову мікрофлору.
Чудово було б додавати їх до свого раціону, якщо ви щойно закінчили курс антибіотиків, який, можливо, послабив вашу кишкову мікрофлору.
Вони також корисні у випадку кишкових захворювань, таких як хвороба Крона або коліт.
4. Вони підвищують захист організму
Як і часник, зелені банани є чудовим джерелом вітаміну B6. Це важливо для правильної роботи імунної системи, особливо у людей похилого віку.
Багато захворювань, які стають дедалі поширенішими з віком, можуть викликати запалення, яке вироджується до триптофану, тому ваше тіло потребує більше вітаміну В6, щоб залишатися здоровим.
Оскільки вітамін B6 водорозчинний, добре вживати банани, приготовані на пару, щоб максимально зберегти цю поживну речовину.
5. Вони регулюють ваш кров’яний тиск
Калій дуже важливий для здоров’я організму – не тільки тому, що він приносить користь артеріям. Він також допомагає зі скороченнями м’язів, що дуже важливо, коли йдеться про серце.
Коли ви страждаєте на високий артеріальний тиск, треба збільшити споживання калію, магнію та кальцію.
Зелені банани містять велику кількість калію та магнію, тому їх споживання – це чудова ідея.
Зверніть особливу увагу, якщо ви вже приймаєте ліки проти високого кров’яного тиску, оскільки вони також зазвичай збільшують кількість калію.
6. Вони знижують рівень холестерину
200 грамів зелених бананів можуть забезпечити вам до 5 грамів білку, що допоможе знизити рівень холестерину.
Це важливо, якщо ви хочете уникнути проблем зі здоров’ям, таких як ожиріння, захворювання, пов’язані з діабетом 2 типу і певні види раку.
7. Вони допомагають запобігти ожирінню
Крохмал, який містять зелені банани, забезпечує тривале відчуття ситості після того, як ви їх з’їсте, окрім того, щоб банани – це їжа з низьким вмістом жиру.
Якщо ви намагаєтеся схуднути, додавайте зелені банани до страв, але помірно (пам’ятайте, що вони також багаті на вуглеводи).
Можна їх варити, готувати з них пюре або обробляти паром – на ваш смак.
На що треба звернути увагу, коли ви їсте зелені банани
Майте на увазі, що тоді як вживання зелених бананів дуже корисне для здоров’я, треба уникати їх, якщо ви страждаєте на печінкові проблеми або ниркову недостатність.
Це важливо, тому що якщо нирки пошкоджені, занадто організм не може видалити багато калію водночас.
Це спричиняє підвищення рівня цього мінералу та підвищує ризик гіперкаліємії, що може призвести до:
- Гіпервентиляції
- Нудоти
- Слабкого пульсу
- Серйозних вад серця
- Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
- Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
- D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
- Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
- Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research, 2017, 2197975.