7 неймовірних переваг споживання гарбуза
Чи знаєте ви, яку користь принесе вашому організму споживання гарбуза?
Гарбузи ростуть чи не на кожному городі. Ця рослина належить до родини Гарбузових, до якої також входять кавун і огірки.
Гарбуз походить з південної Азії. Однак з часом він поширився і на інші континенти. Спочатку його культивували так, що люди їли лише його насіння. Це тому, що воно використовується, як для кулінарних, так і для лікарських цілей. Проте, через смак та багатогранність плода, люди стали споживати цілий гарбуз. Це перетворило його на чудове джерело необхідних поживних речовин.
Деякі люди знають про гарбуз лише через декілька відомих рецептів. А втім, це хороше джерело клітковини, антиоксидантів і мінералів. Вони забезпечують багато користі для здоров’я.
Через це ми хочемо поділитися з вами 7 неймовірними перевагами споживання гарбуза як частини вашої звичайної дієти.
Ви повинні знати про них!
Переваги споживання гарбуза
1. Не дає зору погіршитися
Споживання гарбуза надає вашому зору кілька переваг. Це можна пояснити тим, що він містить велику кількість вітаміну А.
Ця поживна речовина має важливе значення для захисту ваших очей і зниження їхньої чутливості. Крім того, вона запобігає захворюванням, таким як катаракта і дегенерація жовтої плями.
Насправді, завдяки його антиоксидантам, він ідеально підходить для захисту клітин сітківки від ушкоджень, викликаних вільними радикалами.
2. Зміцнює вашу імунну систему
Цей овоч є великою перевагою для вашого імунітету. Це завдяки вмісту вітамінів А, С і Е. Споживання гарбуза підвищує реакцію організму на зовнішні агенти, які можуть викликати хворобу.
Його антиоксидантні властивості посилюють процеси клітинного зв’язку. Це є ключовим для захисту тканин від нападів збудника.
Вітамін у гарбузі С зміцнює імунні функції. Це також допомагає під час лікування декількох видів інфекцій і аутоімунних захворювань.
3. Покращує травлення
Завдяки підвищеній кількості дієтичних волокон, гарбуз є одним з кращих продуктів для поліпшення травлення. Це також збільшує процес поглинання мінералів.
Ця поживна речовина покращує рух кишківника. Крім того, це полегшує позбавлення від залишків, які накопичуються у товстій кишці.
Завдяки цьому, це хороший засіб проти запорів, паразитів і проблем, що виникають під час запалень.
4. Гарбуз допомагає вам схуднути
Соки, які роблять з цього овоча, є хорошими дієтичними варіантами, оскільки вони можуть допомогти тим, хто намагається схуднути здоровим способом.
Цей овоч малокалорійний. Він також багатий клітковиною та антиоксидантними речовинами. Вони вирішальні, коли мова йде про підтримку ваших метаболічних функцій у хорошому стані.
Споживання гарбуза або гарбузового соку насичує вас на тривалий час. Крім того, він сприяє усуненню рідин і токсинів, які зберігаються у ваших тканинах.
5. Бореться з запаленнями
Каротиноїди надають гарбузам їхній характерний колір. Вони також надають йому протизапальні властивості, які ідеально підходять для лікування хронічних захворювань, таких як діабет і артрит.
Споживання гарбуза контролює рівень запалення в тканинах. Водночас він допомагає запобігти передчасному старінню.
Як ми вже згадували, гарбузи також мають велику кількість вітамінів С і Е. Обидва вони рекомендовані для захисту серця і когнітивного здоров’я.
6. Гарбуз підвищує рівень енергії
Попри їхню малу кількість калорій, гарбуз є енергетичною їжею. Вони допомагають покращити розумову та фізичну діяльність.
Вони містять як крохмаль, так і вуглеводи. На відміну від інших продуктів, вони допомагають створити м’язовий глікоген замість глікогену печінки.
Це означає, що додавши гарбуз до звичайної дієти, ваша м’язова маса буде збільшуватися після вправ, спрямованих на м’язи.
Крім того, вони мають важливі мінерали. До них належать калій, магній і цинк. Всі вони необхідні для підтримки збалансованих рівнів електролітів.
7. Допомагає регулювати артеріальний тиск
Калій – одна з найважливіших поживних речовин, які забезпечують гарбузи. Це допомагає створити баланс у рівнях натрію для зниження артеріального тиску.
Разом з вітамінами А і С він регулює артеріальний кровообіг. Таким чином, він знижує ризик страждання від інфарктів або серцевої недостатності.
Антиоксиданти в гарбузі сприяють хорошій роботі серця. Крім того, він також зменшує накопичення нальоту на стінках артерій.
Чи знали ви про ці дивовижні переваги споживання гарбуза? Тепер ви знаєте, наскільки вони хороші для вашого тіла, тому додайте їх у свій раціон!
Вони дуже смачні!
- Seo, J. S., Burri, B. J., Quan, Z., & Neidlinger, T. R. (2005). Extraction and chromatography of carotenoids from pumpkin. In Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2004.10.044
- Kim, M. Y., Kim, E. J., Kim, Y. N., Choi, C., & Lee, B. H. (2012). Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2012.6.1.21
- Murkovic, M., Mülleder, U., & Neunteufl, H. (2002). Carotenoid content in different varieties of pumpkins. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1006/jfca.2002.1052
- Silver, B. (2016). Pumpkins. Journal of Agricultural and Food Information. https://doi.org/10.1080/10496505.2016.1218693