7 продуктів, які не варто їсти, якщо в них закінчився термін придатності

08 січня, 2019
7 продуктів, які не варто їсти, якщо в них закінчився термін придатності
Нас завжди вчили викидати їжу, якщо вийшов її термін придатності. Утім багато експертів, намагаючись зменшити харчові відходи, стверджують, що певні продукти можна їсти навіть після того, як у них закінчився термін придатності.

Та це стосується не всіх груп продуктів. Насправді, деяка їжа може ставати шкідливою після зазначеної на її упакуванні дати. 

Проблема в тому, що ці продукти швидше розкладаються. Ось чому вони забруднюються різними типами бактерій і токсинів, які вражають наше здоров’я.

Тому надзвичайно важливо почати дивитися на упакування продуктів перед їх використанням. Також необхідно знати, які типи їжі не варто споживати, якщо закінчився термін придатності.

У цій статті ми хочемо детально розповісти про 7 основних типів їжі, які не можна їсти після завершення терміну. Так ви зможете бути обережнішими, коли наступного разу готуватимете щось.

Читайте про них далі!

1. М’які сири

не вживайте м'які сири, якщо в них закінчився термін придатності

На відміну від твердих сирів, які можна ще довго зберігати після того, як в них закінчився термін придатності, через свій склад м’які сири одразу стають непридатними до споживання.

У цьому різновиді сирів досить легко розмножуються шкідливі бактерії, такі як Listeria Monocytogenes, що може спричинити розлади травлення та небажані реакції в імунній системі.

Дивіться також: 7 суперпродуктів, які допоможуть очистити печінку природним шляхом

2. Фарш

Коли йдеться про споживання м’яса, потрібно дотримуватися суворої гігієни та стандартів безпеки. Але також варто взяти до уваги, що фарш має підвищений ризик забруднення шкідливими бактеріями, як-от E. Coli.

Якщо закінчився термін придатності м’яса, існує висока ймовірність його зараження такими бактеріями:
  • кишкова паличка;
  • сальмонела;
  • лістерія моноцитогенна;
  • золотистий стафілокок.

Ці бактерії виділяють небезпечні токсини в кишковий тракт. Через певний час це впливає на процес травлення.

3. Свіжі ягоди

ягоди

Одна з причин, чому рекомендовано заморозити ягоди перш, ніж вони достигнуть, – бактерія циклоспора, яка росте на їх поверхні, коли вони починають розкладатися. Після інфікування цим типом бактерій у людини виникають дуже неприємні симптоми, зокрема нудота, здуття та кольки.

4. Сосиски та ковбаси

У ковбасах містяться хімічні сполуки, які забезпечують їх свіжий вигляд, навіть коли термін придатності минув.

Однак насправді вони починають розкладатися. Як наслідок, підвищується ризик забруднення такими бактеріями, як лістерія та кишкова паличка. 

Використовуйте загальне правило: сосиски та ковбаси треба їсти впродовж першого тижня після того, як ви відкрили упакування, або ще швидше, якщо це вказано на продукті.

5. Сирі яйця не варто вживати в їжу, якщо в них закінчився термін придатності

сирі яйця

Лікарям вже багато років доводиться лікувати мільйони випадків інфекцій і харчових отруєнь, які виникають через неправильне споживання сирих або протермінованих яєць.

Яйця дуже смачні та необхідні в раціоні кожної людини. Утім важливо їсти їх із розумом і правильно готувати до закінчення терміну придатності.

Також варто бути обережними з продуктами, до складу яких входять яйця, як-от:

  • майонез;
  • флан;
  • десерти;
  • соуси.

Серед основних проблем, які виникають через споживання протермінованих яєць, кишкові інфекції, спричинені сальмонелою.

6. Креветки

Склад креветок змінюється після того, як у них закінчується термін придатності. Утім із плином часу вони також перетворюються в скупчення шкідливих бактерій і мікроорганізмів, які невпинно розмножуються.

Тому радимо їсти цей багатий на поживні речовини продукт одразу після того, як ви його купили.

Крім того, креветки потрібно готувати на чистій поверхні, окремо від інших продуктів, які можуть спричинити перехресне забруднення.

7. Курятина

куряче м'ясо

Курятина належить до пісного м’яса, яке найчастіше рекомендують як джерело амінокислот і складних вуглеводів для організму.

Утім із сирою курятиною потрібно бути дуже обережними. Обов’язково готуйте її на чистій поверхні без бактерій.

Якщо неправильно розтопити курятину або їсти її після закінчення терміну придатності, це може призвести до розвитку серйозних кишкових інфекцій, спричинених кишковою паличкою або сальмонелою.

Тепер, коли ви знаєте, які продукти потрібно викидати одразу, коли вони протерміновані, постарайтеся купувати їх лише в потрібній кількості та їсти вчасно.

Так само готуйте їх правильно та зберігайте в оптимальних умовах, щоб запобігти забрудненню шкідливими патогенами.