8 продуктів, які провокують погіршення роботи печінки
Печінка є незамінним внутрішнім органом, адже саме вона відповідає за оптимальне функціонування травної системи та звільнення організму від шкідливих відходів. Саме тому дуже важливо регулярно докладати всіх можливих зусиль з метою запобігання погіршення роботи печінки.
Чому так важливо піклуватися про роботу печінки?
Ми вже неодноразово розповідали, що печінка відповідає за очищення крові від печінки, адже цей внутрішній орган виступає своєрідним природним фільтром.
- Вона зберігає вітаміни та мінерали
- Печінка перетворює цукор, що потрапляє в організм з їжею, в енергію
- Печінка виділяє жовч та допомагає засвоювати жири
- Цей внутрішній орган відіграє важливу роль у підтриманні стабільної ваги
- Неправильне харчування може викликати такі неприємні захворювання печінки, як гепатит, цироз, жирова хвороба печінки та навіть рак.
Продукти, які можуть спровокувати погіршення роботи печінки
1. Цукор
Ми рекомендуємо відмовитися від вживання таких продуктів, як різноманітні десерти, газовані солодкі напої, цукерки, а також від інших видів солодощів, до складу яких входить рафінований цукор. Ці продукти підвищують ризик розвитку захворювань печінки (зокрема, фіброзу).
2. Сіль
Регулярне вживання солі у великій кількості призводить до підвищення кров’яного тиску, а також збільшують ризик розвитку жирової хвороби печінки. Дуже важливо при покупці продуктів уважно читати етикетки, щоб перевірити їх на вміст натрію.
3. Алкоголь
Всім відомо, що регулярне зловживання алкогольними напоями призводить до погіршення роботи печінки.
Ці напої не тільки порушують баланс хімічних речовин в організмі, але й пошкоджують клітини печінки. З часом це може спровокувати розвиток гепатиту або цирозу.
4. Насичені жири
Жирні продукти містять велику кількість калорій та високий рівень тригліцеридів, а це може пошкодити печінку.
Якщо ви хочете відрегулювати роботу печінки, рекомендуємо зменшити у щоденному раціоні кількість вершкового масла, жирного м’яса, майонезу, вершків та ковбасних виробів.
5. Вироби з рафінованого пшеничного борошна
Якщо ви будете регулярно вживати продукти з високим вмістом вуглеводів у великій кількості, організм перестане використовувати жирові запаси як джерело енергії. Замість того, щоб розщеплювати жири, організм починає накопичувати їх у вигляді жирових відкладень.
- Вуглеводи також мають здатність підвищувати рівень інсуліну в організмі, а інсулінорезистентність, тим часом, може спровокувати різні захворювання серцево-судинної системи.
- Організм трансформує зайві вуглеводи у глікоген та накопичує їх у печінці.
- З часом ці вуглеводи перетворюються у жир, який накопичується у жировій тканині. Це може призвести до стрімкого набору ваги та навіть ожиріння.
6. Дуже гострі страви
Якщо ви будете регулярно вживати страви з додаванням великої кількості прянощів та спецій, з часом це може спровокувати погіршення роботи печінки. Не варто зловживати подібними пікантними стравами, адже вони можуть також викликати серйозні розлади травлення.
Щоденний раціон, в якому багато пряних страв, може призвести до незворотних пошкоджень печінки.
7. Смажені страви
Жири та ліпіди – це ті речовини, які входять до складу багатьох продуктів та використовуються для побудови тканин та клітинних мембран.
Основна проблема полягає у тому, що при зловживанні цими речовинами можна спровокувати погіршення роботи печінки та негативно вплинути на загальне самопочуття.
Жири, що потрапляють в організм та не перетворюються в енергію, залишаються у вигляді жирових клітин.
Зазвичай вони перетворюються на жирові відкладення на животі, а це у свою чергу суттєво підвищує ризик розвитку таких серйозних захворювань:
- Діабет другого типу
- Серцево-судинні захворювання
- Рак молочної залози та товстої кишки.
8. Різні медикаменти
Деякі препарати можуть викликати серйозні побічні ефекти, якщо вживати їх разом з алкоголем або приймати неправильно без попереднього узгодження з лікарем.
Самолікування може спровокувати погіршення роботи печінки. Саме тому при появі будь-яких неприємних симптомів ми рекомендуємо одразу звернутися до спеціаліста з метою отримання точного діагнозу. Тільки після повного обстеження лікар зможе призначити вам ті препарати, які вам справді необхідні.
Якщо ви хочете зберегти здоров’я печінки, візьміть на озброєння такі корисні рекомендації:
- Дотримуйтеся принципів правильного харчування та регулярно вживайте продукти з високим вмістом вітамінів, мінералів та клітковини
- Збільшіть кількість свіжих овочів, фруктів та бобових у щоденному меню
- Регулярно їжте рибу та нежирне біле м’ясо (наприклад, курятину без шкірки)
- Їжте багато салатів зі свіжих овочів
- Випивайте щодня по 2-3 літри чистої води
- Пийте трав’яні чаї, які стимулюють травлення (ромашку, вербену лимонну, мальву)
- Максимально зменште кількість алкоголю у раціоні
- Слідкуйте за своєю вагою, оскільки зайва вага та ожиріння можуть спровокувати серйозні пошкодження тканин печінки
- Регулярно займайтеся спортом
- Піклуйтеся про достатню кількість сну
- Відмовтеся від тютюнових виробів
- Намагайтеся максимально уникати стресових ситуацій.
Не забувайте, що неправильне харчування – це не лише переїдання або недоїдання, але і якість продуктів, котрі ви вживаєте.
Якщо людина не є худорлявою та багато їсть, це не означає, що вона здорова. Незбалансоване харчування та зайва вага призводять до дефіциту незамінних вітамінів та поживних речовин.
У разі, якщо ви не вмієте самостійно складати раціон, рекомендуємо звернутися до дієтолога. Лікар відповість на будь-які ваші запитання та навчить вас обирати лише корисні продукти.
Якщо ви хочете уникнути погіршення роботи печінки, не забувайте вести активний спосіб життя та дотримуватися принципів правильного харчування.