Кориця: 8 причин, чому треба її вживати

Щоб отримати максимальну користь від цієї спеції, необхідно споживати органічну корицю, оскільки багато видів не мають лікувальних властивостей.
Кориця: 8 причин, чому треба її вживати

Останнє оновлення: 03 лютого, 2019

Кориця – це спеція, наділена кулінарними і лікувальними властивостями. Упродовж багатьох століть вона була в раціоні мільйонів людей.

Вона походить від кори дерева Цинамон. Спеція, яку використовують як інгредієнт до численних страв, сягає корінням аж у часи Стародавнього Єгипту, коли її вважали подарунком, достойним королів.

Сьогодні корицю додають у страви, десерти і напої для аромату. Проте часто використовують і як основу для певних ліків.

Завдяки високій концентрації корисних поживних речовин, кориця дає можливість запобігти різним проблемам зі здоров’ям.

Фактично вона наділена антибактеріальними і протизапальними властивостями, призначена для внутрішнього та зовнішнього застосування.

Кориця є в наявності будь-де. Завдяки своїй універсальності, її можна додати до раціону різними способами.

Чи відомо вам, чому вона така корисна? Дізнайтесь про 8 причин споживання кориці, а також багато іншої інформації.

1. Кориця поліпшує травлення

Кориця поліпшує травлення

Кориця містить активну речовину, відому під назвою цинамальдегід. Завдяки протизапальним властивостям, вона сприяє поліпшенню роботи травної системи.

Спазмолітичні властивості спеції контролюють симптоми розладу травлення, біль, запалення, а також надмірне газоутворення.

До того ж, кориця у невеликій кількості містить клітковину і кальцій. Це сприяє покращенню функції товстої кишки і полегшує виведення солей жовчі й інших відходів.

 Також читайте: 5 рецептів, що містять чай з корицею

 2. Кориця захищає здоров’я серця

Помірне і регулярне споживання кориці має цікаві переваги для здоров’я серцево-судинної системи.

Ця спеція, що збагачена ефірними оліями і антиоксидантами, полегшує контроль рівня холестерину та допомагає запобігти високому кров’яному тиску.

Протизапальні компоненти підтримують процес відновлення тканин кишківника, а також знижують ризик серцевого нападу.

3. Кориця сприяє втраті ваги

кориця сприяє втраті ваги

Цинамальдегід, активний інгредієнт кориці, стимулює метаболізм і підтримує процес спалення жиру.

Якщо пити чай з корицею, відбувається детоксикація крові. До того ж, поліпшується здатність організму використовувати вуглеводи і цукор як джерело енергії.

4.Кориця запобігає розвитку діабету

Цинамтанін В1 – це один із компонентів цієї спеції, який стимулює рецептори інсуліну в організмі і змушує їх працювати.

Це дозволяє клітинам працювати ефективніше і використовувати глюкозу в організмі, а не накопичувати її у крові.

Через це кориця є чудовою добавкою для запобігання та лікування діабету , особливо коли хвороба на ранніх стадіях.

5. Кориця зміцнює здоров’я органів дихання

Кориця зміцнює здоров’я органів дихання

Антибактеріальні і протизапальні компоненти спеції допомагають захистити респіраторну систему від антигенів, що викликають захворювання.

Чай з кориці може контролювати симптоми, пов’язані з надмірним виробництвом мокротиння. Також ця спеція захищає тканини від запальних процесів.

Завдяки антиоксидантам, що є у складі кориці, гарно прочищаються дихальні шляхи та зупиняється негативний вплив вільних радикалів.

6. Кориця сприяє когнітивному здоров’ю

Дослідження свідчать, що помірне споживання кориці може стимулювати функції мозку в похилому віці. Це добре для пам’яті і уваги.

Аромат цієї спеції покращує когнітивні процеси та допомагає поліпшити концентрацію під час виконання щоденних задач.

7. Кориця позбавляє від менструального болю

Кориця позбавляє від менструального болю

Жінки, які потерпають від сильного менструального болю, можуть відчути покращення, якщо споживатимуть корицю.

Ця спеція є своєрідним спазмолітиком і анальгетиком, що усуває біль, розслаблюючи м’язові скорочення.

До того ж, сечогінні властивості цього продукту борються з затримкою рідини і значно зменшують запалення, яке трапляється у цей період.

Рекомендовано прочитати: 7 порад щодо зменшення затримки рідини

8. Кориця освіжає дихання

Нарешті, ароматична сила кориці є простим і ефективним способом боротьби з неприємним запахом з рота.

Антибактеріальні властивості допомагають тримати ротову порожнину у чистоті та запобігати появі бактеріальної та грибкової інфекції.

Кориця також сприяє очищенню і гарній роботі печінки, що в свою чергу допомагає вивести токсини і шкідливі речовини з організму.

Чи споживаєте ви корицю? У якій кількості? Пам’ятайте, що вона корисна для здоров’я. Найкраще споживати корицю у невеликій кількості, оскільки надлишок може мати протилежний ефект на організм.

Додавайте корицю до улюблених страв або пийте чай з корицею, через деякий час ваше самопочуття покращиться.



  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093
  • Couturier, K., Batandier, C., Awada, M., Hininger-Favier, I., Canini, F., Anderson, R. A., … Roussel, A. M. (2010). Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model of the metabolic syndrome. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.05.032
  • Ramos Llica, E., Castañeda Castañeda, B., & Ibáñez Vásquez, L. A. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de plantas medicinales peruanas nativas e introducidas. Revista de La Academia Peruana de Salud. https://doi.org/S0165-6147(05)00305-6 [pii] 10.1016/j.tips.2005.11.003

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.