Безхолестериновий рис з овочами та насінням чіа
Якщо ви хочете дотримуватися принципів правильно харчування, не перевищувати рекомендовану добову норму калорій та зменшити кількість поганого холестерину в організмі, радимо неодмінно зробити рис з овочами та чіа частиною свого щоденного раціону.
Ця страва стане чудовим гарніром на обід чи вечерю. Для приготування рису з овочами та насінням чіа вам знадобиться всього 30-40 хвилин вільного часу, зате вам точно вдасться приємно здивувати цією стравою цілу родину.
Зверніть увагу, що основні страви, які найкраще пасуватимуть до цього поживного гарніру – це курятина та індичатина. Утім, ви також можете подавати рис з овочами разом із круто звареними яйцями, сиром тофу, сейтаном (харчовим продуктом із пшеничного білка) чи темпе. Усе залежить від ваших смакових вподобань.
Головною складовою цієї страви є насіння чіа, яке володіє не тільки неймовірним смаком, але і дивовижно високою поживною цінністю. Насіння чіа характеризується високим вмістом жирних кислот Омега-3, клітковини, мінералів (зокрема кальцію, бору, цинку, марганцю, калію та заліза), а також крохмалю, вітаміну Е та навіть антиоксидантів.
Нині насіння чіа можна часто побачити у складі різних страв, від смузі до основних страв та гарнірів. Рецептом однієї страви з цим поживним продуктом ми хочемо поділитися з вами сьогодні.
Рис з овочами та насінням чіа: простий рецепт
Інгредієнти:
- оливкова олія
- 1 стеблина цибулі-порей
- 1/2 червоного болгарського перцю
- 1/2 зеленого болгарського перцю
- 1 середня морквина
- 1 склянка рису жасмин (200 г)
- 3 столові ложки насіння чіа (30 г)
- приправи: сіль, мелений чорний перець та свіжа петрушка
- на бажання: 1/2 чайної ложки меленого сухого часнику (3 г), соєвий соус та гриби.
Спосіб приготування:
- Перш за все необхідно промити зерна рису в холодній воді. Щойно вода стане прозорою, рис буде готовим до приготування.
- Візьміть невелику каструлю та висипте туди склянку рису. Залийте рис жасмин двома склянками води та додайте до нього одну чайну ложку солі. Доведіть воду до кипіння та варіть рис упродовж 10 хвилин, постійно помішуючи. Залиште рис варитися ще кілька хвилин.
- Помийте болгарські перці та наріжте їх невеликими шматочками. Те саме потрібно зробити з цибулею-порей. Відкладіть овочі на час приготування решти інгредієнтів.
- Почистьте та наріжте моркву. На бажання ви також можете натерти цей овоч.
- Поставте сковорідку на середній вогонь. Коли вона нагріється, додайте у сковорідку трохи оливкової олії. Додайте нарізані болгарські перці, цибулю-порей та моркву. Через кілька хвилин додайте приправи та зніміть сковорідку з вогню.
- Додайте до рису готові овочі та ретельно перемішайте страву.
- Наприкінці приготування додайте до овочів та рису насіння чіа та свіжу петрушку. Якщо ви все зробили правильно, то у вас вийде напрочуд ароматний та смачний гарнір.
Рис з овочами та насінням чіа: смачна та поживна комбінація
Ми хочемо запропонувати вашій увазі ще один варіант приготування корисного рису з овочами.
Інгредієнти:
- соняшникова олія
- 1 авокадо
- 2 столові ложки насіння чіа (20 г)
- 1 склянка бурого рису (200 г)
- 1/2 пучка спаржі (163 г)
- 1 банка зеленого горошку (150 г)
- 2 столові ложки лимонного соку (30 мл)
- приправи: сіль, мелений чорний перець та паприка
- на бажання: свіжі томати чері.
Спосіб приготування:
- Як і в першому рецепті, перш за все потрібно ретельно промити та відварити рис.
- Коли рис буде майже готовим, радимо взятися за підготовку інших інгредієнтів страви.
- Наріжте спаржу та відкладіть її на час приготування інших складових гарніру. Авокадо почистьте від шкірки та наріжте тонкими слайсами. Відкладіть його вбік.
- Злийте з банки з горошком всю рідину. Змішайте горошок з іншими овочами.
- Поставте на середній вогонь сковорідку та розігрійте в ній трохи соняшникової олії. Додайте у сковорідку всі овочі та протушкуйте їх до готовності.
- В іншій посудині змішайте авокадо разом із приправами (сіллю, чорним перцем та паприкою) та невеликою кількістю рослинної олії.
- Подавайте рис з овочами та заправкою на основі авокадо. Зверху притрусіть страву насінням чіа і можете насолоджуватися неймовірним смаком цього гарніру.
Зверніть увагу, що для приготування подібних страв можна використовувати різні види рису: бурий, пропарений, басматі, дикий, чорний, червоний, тощо. Найважливіший фактор, який потрібно врахувати під час приготування страви – це зменшити кількість рослинної олії до мінімуму та відмовитися від використання продуктів з високою калорійністю, зокрема від смаженої їжі.
Якщо ви хочете, щоб рис з овочами та чіа чудово смакував і водночас залишався легким гарніром, радимо поєднувати його з нежирним білим м’ясом чи рибою. Ця страва чудово пасуватиме до креветок, тож неодмінно спробуйте комбінацію цих страв або замініть креветки іншими морепродуктами.
Неодмінно приготуйте цю страву на власній кухні та насолодіться її неймовірним смаком!
- Macedo, M. C. M. (2009). arroz. Revista Brasileira de Zootecnia. https://doi.org/10.1021/ja057122h
- Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura. https://doi.org/10.3109/16066359.2014.987760
- Agrarias, C., & Distribuci, U. N. R. (2016). Chía : importante antioxidante vegetal. Revista Agromensajes. https://doi.org/16698584
- Gómez Sanchiz, M., Martínez Checa, J., Muñoz Blázquez, C., & Valenzuela Pulido, N. (2016). Alimentación y hábitos saludables en una población mayor. Medicina General y de Familia. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2015.11.003