Болдо для поліпшення здоров'я печінки
Природа має дивовижні рослини та трави, які можуть нам допомогти зберегти здоров’я. У цій статті ми поговоримо про болдо – дерево, яке походить з Чилі і може поліпшити здоров’я і роботу печінки.
Листя цього дерева містять усі його лікувальні властивості. Їх використовують для приготування чаю – альтернативи лікарським засобам. Його спочатку застосовували від болю в суглобах і м’язах. Тепер ця рослина, як відомо, допомагає лікувати печінкові захворювання, порушення травлення та проблеми з жовчним міхуром.
Ви також можете знайти болдо в країнах з середземноморським кліматом і в магазинах здорової їжі по всьому світу.
Хімічний склад болдо
Листя цього дерева містять багато ефірних олій і флавоноїдів, що означає, що вони мають антимікробні властивості.Вони також містять багато алкалоїдів. Одним із них є болдін – природний екстракт, який сприяє виробництву або секреції жовчі, що дає змогу легко перетравлювати жир. Хоча болдо не містить багато цього алкалоїду, це головна причина того, що ця рослина стала настільки популярною.
Погляньте на цю статтю: Рослинні засоби для регулювання рівня цукру у крові
Дотримуйтеся здорової дієти для поліпшення здоров’я печінки
Щоб зберегти печінку в хорошому стані, варто уникати надмірної ваги. Для цього необхідно дотримуватися дієти, яка не містить жир і цукор.
Також необхідно уникати:
- споживання занадто великої кількості тваринного білка
- алкоголю
- тютюну
- солодощів (особливо шоколаду)
Усе це означає, що ви повинні прагнути дотримуватися лужної дієти, щоб забезпечити організм поживними речовинами, яких він потребує для регенерації клітинних тканин.
Чому варто додати болдо до раціону
Ця рослина дуже корисна для здоров’я. Її щоденне споживання:
- Бореться з жировою та набряклою печінкою, гепатитом, цирозом та розладом шлунка.
- Зменшує ризик запалення жовчного міхура. Таким чином, ви зменшите ризик виникнення холециститу.
- Полегшує секрецію жовчі, це може знизити ризик запалення жовчного міхура внаслідок накопичення токсинів.
- Захищає печінку завдяки вмісту флавоноїдів і болдіну.
- Очищає печінку. Це допомагає очистити печінку, якщо ви п’єте алкоголь, приймаєте занадто багато ліків або їсте занадто багато.
Як готувати і пити болдо для здоров’я печінки
Чай з болдо
Ми радимо вам пити чай з болдо після кожного основного прийому їжі. Необхідно доповнити його споживання здоровою і збалансованою дієтою.
Інгредієнти
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка листя болдо (15 г)
- мед (необов’язково)
Підготовка
- Нагрійте воду. Коли вона закипить, додайте листя болдо.
- Накрийте настій і дайте настоятися 10 хвилин перед вживанням.
- Якщо це занадто гірке для вас, підсолодіть його медом.
З лимоном
Поєднання цієї трави з лимоном підвищить ефект детоксикації. Обидва інгредієнти ефективно допомагають очистити печінку.
Ця комбінація може знизити ризик виникнення запалення печінки, печінкової токсичності або жовтяниці. Приготуйте чай з болдо, як ми пояснили вище, а потім додайте сік одного лимона.
Від жовчних колік
Для цього використовуйте натуральний екстракт замість чаю. Це допоможе поступово контролювати симптоми. Проте вам варто звернутися за професійною консультацією.
Інгредієнти
- 1 склянка гарячої води (250 мл)
- 2 столові ложки натурального екстракту болдо
Підготовка
- Залийте дві столові ложки натурального екстракту болдо склянкою гарячої води.
- Пийте тричі на день.
Від жовчних каменів
Болдо також може допомогти усунути жовчні камені. Підготуйте його так:
Інгредієнти
- 3 або 5 листків болдо
- 4 склянки води (1 літр)
Підготовка
- Залийте листки болдо водою на ніч. На наступний день процідіть суміш і нагрійте рідину.
- Випийте першу склянку натщесерце, а решту протягом дня після кожного прийому їжі.
Відкрийте для себе: 6 продуктів від каменів у жовчному міхурі
Для запобігання болю у шлунку
Ви також можете скористатися властивостями болдо місцево, щоб запобігти болю в шлунку.
- Усе, що вам потрібно зробити, – це приготувати чай з болдо і зробити кілька компресів.
- Потім помістіть компреси на живіт. Це також допоможе заспокоїти нерви та позбутися газів.
Так ви будете почуватися легше і спокійніше, що дозволить вам зосередитися на інших справах.
Правильне дозування
Рекомендуємо пити чай з болдо вранці за годину до сніданку. Важливо також не проводити лікування більше ніж 9 днів поспіль. Після закінчення цього часу зробіть тритижневу перерву.
Крім того, можна купити капсули, сиропи і екстракт болдо. Якщо ви купили сироп, пийте його по одній столовій ложці тричі на день для детоксикації печінки. Однак, якщо ви віддаєте перевагу капсулам, приймайте їх тільки двічі на день, щоб уникнути інтоксикації.
Протипоказання
Є ситуації, в яких треба уникати цієї рослини. Надмірне використання може призвести до:
- блювоти
- діареї
- запаморочення
- нудоти
- галюцинацій
З іншого боку, його повинні уникати:
- вагітні або годуючі матері
- пацієнти, які страждають на важкі захворюванням печінки
- діти до 12 років
- пацієнти з хворими нирками
- пацієнти, які приймають антикоагулянтні препарати, оскільки болдо може підвищити ризик кровотечі
Пам’ятайте, що будь-який засіб необхідно приймати помірно. Ми рекомендуємо вам звернутися до спеціаліста перед тим, як вирішити додати цю рослину до раціону. Фахівець допоможе визначитися з правильним дозуванням.
Сподіваємося, тепер ви знаєте, як болдо може покращити здоров’я печінки!
- Simirgiotis, M. J., & Schmeda-Hirschmann, G. (2010). Direct identification of phenolic constituents in Boldo Folium (Peumus boldus Mol.) infusions by high-performance liquid chromatography with diode array detection and electrospray ionization tandem mass spectrometry. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2009.11.014
- Arora, D. S., Kaur, G. J., Irani, M., Sarmadi, M., Bernard, F., Ebrahimi pour, G. H., … Hensel, A. (2004). Evaluation of Selected Medicinal Plants Extracted in Different Ethanol Concentrations for Antibacterial Activity against Human Pathogens. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.11.037
- Quezada, N., Asencio, M., Valle, J. M., Aguilera, J. M., & Gómez, B. (2006). Antioxidant Activity of Crude Extract, Alkaloid Fraction, and Flavonoid Fraction from Boldo (Peumus boldus Molina) Leaves. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.tb10700.x