Чаї для зниження цукру в крові: 4 рецепти

Чаї для зниження цукру - це найпростіший спосіб скористатися лікувальними властивостями різних рослин і покращити свій стан здоров'я. Неодмінно спробуйте їх!
Чаї для зниження цукру в крові: 4 рецепти

Останнє оновлення: 19 травня, 2019

Чаї для зниження цукру легко приготувати й вони дуже економні. Вам не доведеться витрачати багато часу чи грошей, а користь буде просто надзвичайна. Найпростіший спосіб зробити чай – купити пакетики відповідного сорту в супермаркеті.

Однак для рецептів, про які ми розповімо далі, знадобляться розсипні трави. Ви можете використовувати їх сухими або свіжими.

Як приготувати чаї для зниження цукру в крові?

чаї для зниження цукру

Процедура дуже проста:

Інгредієнти

  • 1 склянка гарячої очищеної води
  • 1 столова ложка листків, квітів чи коренів відповідної сухої трави або 2 столові ложки свіжої.

Кухонне приладдя

  • Чайник або каструля
  • Чашка

Що потрібно робити?

  • Насипте трави в чайник із гарячою водою.
  • Залиште їх настоятися на 7 хвилин.
  • Коли зазначений час мине, налийте чай у чашку.

Є ще один необов’язковий крок. Якщо хочете, можете додати мед, щоб підсолодити напій. Однак, оскільки це чаї для зниження цукру в крові, ми все ж радимо не робити цього.

Спосіб приготування однаковий для всіх чаїв.

Чому ці чаї знижують цукор у крові?

чаї для зниження цукру

Надмірний вміст глюкози в крові, або глікемія, шкодить вашому здоров’ю.

Щоб вести активний спосіб життя та справлятися з проблемами й викликами, усім нам потрібна енергія. Але якщо в організмі забагато глюкози, це може призвести до порушень метаболізму. А якщо ви вчасно не візьмете ситуацію під контроль, може навіть розвинутися діабет.

Проблема в тому, що зазвичай, коли людина має порушення метаболізму, у неї не проявляються жодні симптоми.
Людям із діабетом потрібно бути особливо обережними зі своїм харчуванням і постійно стежити за рівнем глюкози.

Крім того, ми радимо проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати ці чаї для зниження цукру у свій раціон.

1. Пажитник (гуньба)

Пажитник – це щорічна рослина, що походить із Європи та Південної Азії. Її використовують у східній кухні як приправу.

Вона має безліч лікувальних властивостей, зокрема допомагає для лікування:

  • гастриту;
  • підвищеного рівня холестерину;
  • запалення горла;

Також пажитник покращує здоров’я печінки.

 Завдяки вмісту кумаринів, нікотинової кислоти та тригонелліну його використовують як замінник пероральним засобам для зниження цукру в крові для пацієнтів, які не мають залежності від інсуліну.
Є кілька досліджень, які підтверджують, що пажитник посилює периферійні функції інсуліну. Він також зменшує кількість вуглеводів, які засвоює організм.

Як його пити

  • Пийте склянку чаю з пажитника щодня протягом місяця.
  • Зробіть перерву на тиждень, а потім повторіть лікування.

Вас неодмінно зацікавить стаття про те, як приготувати натуральний йогурт вдома

2. Женьшень

чаї для зниження цукру

Женьшень – це назва, яка використовується, щоб охарактеризувати кілька видів родини аралієвих.

Він росте в дикій природі в гористій місцевості від Непалу до Маньчжурії та від Західного Сибіру до Кореї. Але через високий попит на цю рослину її також вирощують в інших країнах.

Женьшень має здатність знижувати цукор завдяки вмісту гінзенозидів, які сприяють цьому.

Як його пити

  • Випивайте склянку чаю з женьшеню щодня протягом трьох місяців.
  • Після цього зробіть перерву на один місяць.
  • Пройдіть медичне обстеження. Якщо протипоказань немає, можете пити цей засіб знову, але не довше ніж 9 тижнів.

3. Ромашка

Коли йдеться про чаї для зниження цукру, без ромашки тут ніяк не обійтися.

Ця щорічна рослина відома своїми протисудомними властивостями та чудово допомагає при проблемах із травленням.

Крім того, вона корисна для лікування:

Ромашка не лише регулює рівень цукру в крові, а й збільшує запаси глікогену в печінці. Крім того, вона захищає підшлункову залозу від окисного стресу, спричиненого надлишком глюкози.

Як його пити

  • Випивайте три чашки ромашкового чаю на день після прийомів їжі.

4. Зелений чай

Зелений чай росте на чайному кущі (Camellia Sinensis). Хоча він походить із Китаю, зараз його п’ють у всьому світі.

Завдяки вмісту катехінів зелений чай має антиоксидантні властивості. Крім того, у ньому багато бета-каротину та вітамінів C й E.

Він ефективно знижує рівень глюкози, адже в листі чайного куща є полісахариди. Вони діють так само, як інсулін. 

Як його пити

  • Пийте від трьох до п’яти склянок зеленого чаю на день протягом двох місяців.
  • Не пийте цей чай натщесерце.
  • Після того, як зазначений час лікування мине, пройдіть медичний огляд. Якщо протипоказань немає, можете продовжувати пити зелений чай.

Основне зображення люб’язно надане © wikiHow.com



  • Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
  • Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Tsuneki, Hiroshi & Ishizuka, Mitsuyo & Terasawa, Miki & wu, Jinbin & Sasaoka, Toshiyasu & Kimura, Ikuko. (2004). Effect of Green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC pharmacology. 4. 18. 10.1186/1471-2210-4-18.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.