Чи може салат дійсно бути основною стравою?

Чи може салат дійсно бути основною стравою?

Останнє оновлення: 09 лютого, 2019

Салат щодня їдять у багатьох оселях, адже люди люблять цю просту страву, крім того, це легка і здорова їжа. Але чи є ця страва достатньо ситною і збалансованою, щоб бути основною на вашому столі?

У сьогоднішній статті ми розкажемо про кілька ключових способів приготування хорошого салату, який задовольнить ваші потреби в харчуванні.

Сирі продукти

Однією з найбільших переваг споживання салатів є те, що вони складаються з сирих продуктів, які містять чимало енергії завдяки високій кількості необроблених поживних речовин. Такі овочі містять неушкоджені вітаміни і мінерали, які зазвичай зникають, коли їжу готувати при високих температурах.

ДО того ж, сирі продукти мають ще одну важливу перевагу: вони містять багато води та клітковини, які є дуже ситними.

Тому, якщо врахувати цю інформацію, можна зробити висновок, що корисний салат в меню – це дуже розумний вибір, він допоможе отримати щоденну порцію сирих продуктів, яких потребує організм.

Погляньмо на вимоги до по-справжньому поживного салату.

салат с капуцином

Латук

Латук є базовим інгредієнтом традиційного салату. Це зелений листовий овоч, багатий на клітковину і воду, які розслабляють організм, знімають почуття нервозності і занепокоєння.

Є багато різних сортів латуку та інших зелених листових овочів. Найголовніше при їх виборі – переконатися, що вони природні та свіжі, перш ніж їх споживати.

Ми рекомендуємо залишити упакований латук або салат світлого кольору, як і популярний качановий сорт, на полицях. Вони мають менше поживних речовин і також організму важко його перетравити.

Натомість насолоджуйтеся будь-яким різновидом темно-зеленого латуку і такими овочами, як крес-салат, рукола, шпинат, ендівій та ін.

Інші інгредієнти

Ось деякі продукти, які ви можете змішати, щоб доповнити салат різноманітними вигодами для здоров’я:

  • Морква: добра для шкіри і зору.
  • Цибуля: ретельно очищає і корисна для нирок.
  • Помідори: допомагають боротися з вільними радикалами, які викликають рак.
  • Капуста: містить багато клітковини і мінералів, таких як йод, чудово підходить від гіпотиреозу.
  • Буряк: надає багато енергії і запобігає анемії.
  • Спаржа: сприяє детоксикації і врівноважує рН, усуває надлишок рідини.
  • Гриби: дають відчуття ситості і багаті на рослинний білок.
  • Авокадо: дуже поживні і багаті на білок і здорові жири.

Прийміть виклик і приготуйте салат з різними кольорами і перевагами.

салат

Ще поживніший салат

Окрім приготування згаданого різнокольорового салату, ви можете зробити його ще поживнішим для сніданку, якщо додасте такі продукти:

  • Гарбузове, соняшникове насіння, насіння кунжуту або льону
  • Горіхи: волоські, фундук або мигдаль
  • Боби
  • Паростки люцерни, сочевиці, брокколі тощо.

Ідеальні приправи

Різновид приправи, який ви обираєте, повинен бути зумовленим бажаним смаком салату. Ми пропонуємо додати одну з цих смачних і корисних заправок:

  • Оливкова олія
  • Оцет
  • Яблучний оцет (сирий і непастеризований)

Також можете урізноманітнити салат різними нотками ароматів таких продуктів:

  • Тахині або кунжутна паста
  • Материнка або базилік
  • Часниковий порошок
  • Свіжа зелень петрушки

Остерігайтеся занадто великої кількості фруктів

Сьогодні модно додавати фрукти в салати, але ви повинні знати, що фрукти, які ви обираєте, можуть серйозно вплинути на процес перетравлення страви.

Найкращі фрукти для салатів є нейтральними з низьким вмістом цукру і кислотності, зокрема це яблука і груші. Уникайте надмірно солодких фруктів або цитрусових, адже вони можуть почати бродити у шлунку і дійсно погіршити процес травлення.

Ви також можете включити трохи ананасу і папаї, якщо салат не містить багато борошна або крохмалю.

салат з огірком

Квіти для салату

Чи знаєте ви, що можна навіть додати квіти до салатів, щоб надати їм екзотичного і оригінального вигляду? Існує чимало їстівних квітів, наприклад, чорнобривці. Спробуйте їх!



  • Yeh M. (2016). Molly on the Range: Recipes and Stories from an Unlikely Life on a Farm. Rodale Books.
  • Marks G. (2010). Encyclopedia of Jewish Food. John Wiley & Sons.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.