7 найгірших інгредієнтів для салатів

Ви, напевно, вже можете уявити деякі з найгірших інгредієнтів для салатів, але ми знаємо, що деякі продукти в цьому списку вас здивують. Дізнайтеся про 7 продуктів, яких треба уникати, коли йдеться про здоровий салат.
7 найгірших інгредієнтів для салатів

Останнє оновлення: 30 січня, 2019

Часто інгредієнти, які додають у салат, не допомагають для досягнення цілей, особливо якщо ви намагаєтеся скинути вагу.

Якщо це ваша мета, переконайтеся, що ви оминаєте ці 7 інгредієнтів. Ви навіть можете замінити їх на інші, здорові варіанти.

1. Бекон

Бекон може бути найгіршим кошмаром для здорового салату. Це жирне м’ясо може додати близько 400 калорій і 30 грамів жиру на порцію.

Звичайно, це залежить від кількості бекону, яку ви додасте. У будь-якому випадку доданий бекон призведе до збільшення калорійності салату.

Якщо ви хочете додати щось хрустке до салату, спробуйте овочі. Редис і перець – досить хороші варіанти.

2. Тости та грінки

Ці продукти рідко згадують, коли намагаються схуднути. Вони тільки додають зайві калорії, не маючи жодної поживної користі.

Майте на увазі, що їх здебільшого смажать, щоб додати кращого смаку. Це означає, що ви також додаєте зайві жири.

Потрібна кількість хліба для салату становить лише дві ложки. Це приблизно дві грінки. Вони додадуть близько 100 калорій або більше.

Грінки можна замінити на одну або дві столові ложки пластівців. Добре підійдуть кунжут або насіння соняшнику. Це надасть вашому салату хрустку текстуру. Ви також отримаєте перевагу від клітковини з цільного зерна.

3. Смажена їжа

смажена їжа
Такі інгредієнти, як курка, креветки або риба, корисні для салатів, але не у смаженому вигляді.

Ці смажені продукти сповнені жирів і калорій, навіть якщо смажені на корисних оліях.

Якщо ви їсте не вдома, хороший спосіб уникнути цих продуктів – це уважно читати меню. Хрусткі страви або страви у паніруванні майже завжди смажені.

4. Вершкові заправки

Ваш салат може бути повним здорових і поживних речовин, але додаванням заправки все можна легко зіпсувати.

Нежирні заправки для салатів – це теж не найкращий варіант. Багато виробників додають цукор, щоб компенсувати жир, який вони вилучили. Для них кількість калорій зазвичай становить від 60 до 80 на порцію (2 столові ложки).

Ви можете натомість додати до салатів домашню заправку з оцтом.

5. Жирні ковбаси

Оброблені ковбаси також не є хорошим доповненням до салату. Салямі є одним із найпопулярніших інгредієнтів в салатах, але чи знаєте ви, що тонка скибочка салямі має 43 калорій і 3 грами жиру?

Це може здаватися не так багато, але якщо врахувати, що салат може містити 4-5 скибочок салямі, це досить багато.

Ковбаси також містять багато солі. Це збільшує ваше загальне споживання натрію.

Курка, пісна яловичина або індичка –  здорові варіанти для вашого салату.

6. Глазуровані асорті

Глазуровані в меді курка або шинка – це, на жаль, також не дуже хороші варіанти. Вони забезпечують аромат, але також додають деяких зайвих жирів.

Краще перейти на сухофрукти. Ми рекомендуємо додавати невелику кількість горіхів, журавлини та мигдалю. Це дозволяє насолоджуватися смаком сухофруктів та їхніми перевагами без калорій і цукру.

7. Салат з сиром

салат з сиром
Не хвилюйтеся! Сир не обов’язково поганий, якщо ви вибираєте найлегші варіанти. Однак популярні різновиди, наприклад, чеддер, є джерелом насичених жирів.

Важливо обережно додавати його до салатів, а краще взагалі не додавати.

Якщо ви все ж вирішили його з’їсти, варто переконатися, що це справжній сир. Він не має містити “добавок”, які надають смак і калорії без поживної цінності.

Рекомендований розмір порції – 30 грамів. Ви можете використати електронні ваги, щоб переконатися, що не додаєте більше, ніж потрібно.

Якщо ви хочете схуднути, також варто готувати салати вдома. Готуйте самі, щоб знати, що саме ви їсте. Це також допоможе вам рахувати калорії.

Поєднайте харчування з щоденними фізичними вправами. І пам’ятайте: треба проконсультуватися з лікарем, перш ніж робити серйозні зміни в раціоні.



  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
  • Kotemori A., Ishihara J., Zha L., Liu R., et al., Dietary acrylamide intake and risk of breast cancer: the japan public health center based prospective study. Cancer Sci, 2018. 109 (3): 843-853.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.