Чи може салат дійсно бути основною стравою?

Чи може салат дійсно бути основною стравою?

Останнє оновлення: 09 лютого, 2019

Салат щодня їдять у багатьох оселях, адже люди люблять цю просту страву, крім того, це легка і здорова їжа. Але чи є ця страва достатньо ситною і збалансованою, щоб бути основною на вашому столі?

У сьогоднішній статті ми розкажемо про кілька ключових способів приготування хорошого салату, який задовольнить ваші потреби в харчуванні.

Сирі продукти

Однією з найбільших переваг споживання салатів є те, що вони складаються з сирих продуктів, які містять чимало енергії завдяки високій кількості необроблених поживних речовин. Такі овочі містять неушкоджені вітаміни і мінерали, які зазвичай зникають, коли їжу готувати при високих температурах.

ДО того ж, сирі продукти мають ще одну важливу перевагу: вони містять багато води та клітковини, які є дуже ситними.

Тому, якщо врахувати цю інформацію, можна зробити висновок, що корисний салат в меню – це дуже розумний вибір, він допоможе отримати щоденну порцію сирих продуктів, яких потребує організм.

Погляньмо на вимоги до по-справжньому поживного салату.

салат с капуцином

Латук

Латук є базовим інгредієнтом традиційного салату. Це зелений листовий овоч, багатий на клітковину і воду, які розслабляють організм, знімають почуття нервозності і занепокоєння.

Є багато різних сортів латуку та інших зелених листових овочів. Найголовніше при їх виборі – переконатися, що вони природні та свіжі, перш ніж їх споживати.

Ми рекомендуємо залишити упакований латук або салат світлого кольору, як і популярний качановий сорт, на полицях. Вони мають менше поживних речовин і також організму важко його перетравити.

Натомість насолоджуйтеся будь-яким різновидом темно-зеленого латуку і такими овочами, як крес-салат, рукола, шпинат, ендівій та ін.

Інші інгредієнти

Ось деякі продукти, які ви можете змішати, щоб доповнити салат різноманітними вигодами для здоров’я:

  • Морква: добра для шкіри і зору.
  • Цибуля: ретельно очищає і корисна для нирок.
  • Помідори: допомагають боротися з вільними радикалами, які викликають рак.
  • Капуста: містить багато клітковини і мінералів, таких як йод, чудово підходить від гіпотиреозу.
  • Буряк: надає багато енергії і запобігає анемії.
  • Спаржа: сприяє детоксикації і врівноважує рН, усуває надлишок рідини.
  • Гриби: дають відчуття ситості і багаті на рослинний білок.
  • Авокадо: дуже поживні і багаті на білок і здорові жири.

Прийміть виклик і приготуйте салат з різними кольорами і перевагами.

салат

Ще поживніший салат

Окрім приготування згаданого різнокольорового салату, ви можете зробити його ще поживнішим для сніданку, якщо додасте такі продукти:

  • Гарбузове, соняшникове насіння, насіння кунжуту або льону
  • Горіхи: волоські, фундук або мигдаль
  • Боби
  • Паростки люцерни, сочевиці, брокколі тощо.

Ідеальні приправи

Різновид приправи, який ви обираєте, повинен бути зумовленим бажаним смаком салату. Ми пропонуємо додати одну з цих смачних і корисних заправок:

  • Оливкова олія
  • Оцет
  • Яблучний оцет (сирий і непастеризований)

Також можете урізноманітнити салат різними нотками ароматів таких продуктів:

  • Тахині або кунжутна паста
  • Материнка або базилік
  • Часниковий порошок
  • Свіжа зелень петрушки

Остерігайтеся занадто великої кількості фруктів

Сьогодні модно додавати фрукти в салати, але ви повинні знати, що фрукти, які ви обираєте, можуть серйозно вплинути на процес перетравлення страви.

Найкращі фрукти для салатів є нейтральними з низьким вмістом цукру і кислотності, зокрема це яблука і груші. Уникайте надмірно солодких фруктів або цитрусових, адже вони можуть почати бродити у шлунку і дійсно погіршити процес травлення.

Ви також можете включити трохи ананасу і папаї, якщо салат не містить багато борошна або крохмалю.

салат з огірком

Квіти для салату

Чи знаєте ви, що можна навіть додати квіти до салатів, щоб надати їм екзотичного і оригінального вигляду? Існує чимало їстівних квітів, наприклад, чорнобривці. Спробуйте їх!

Це може вас зацікавити ...
Смачні та корисні салати на кожен день
Моє здоров'я
Написав та перевірив Моє здоров'я
Смачні та корисні салати на кожен день

Салати зі свіжих овочів є невіддільним компонентом здорового та збалансованого раціону. Вони мають привабливий вигляд та неймовірний смак.



  • Yeh M. (2016). Molly on the Range: Recipes and Stories from an Unlikely Life on a Farm. Rodale Books.
  • Marks G. (2010). Encyclopedia of Jewish Food. John Wiley & Sons.

Зміст цієї публікації носить виключно інформаційний характер. Ні в якому разі не можна використовувати для постановки або заміни медичного діагнозу, самого лікування або рекомендацій спеціаліста. Якщо у вас виникли запитання чи сумніви, зверніться до перевіреного спеціаліста та отримайте його схвалення перед початком будь-якої процедури.