Чи слід їсти шкірку фруктів
Ми можемо дійсно заплутатися у вирі різномантної інформації про те, можна їсти чи ні шкірку фруктів, таких як яблука, груші, цитрусові, виноград і т.д. Інформація про шкірку деяких інших фруктів, таких як банан або ананас, можливо, навіть здивує вас. У цій статті ми розповімо, корисно чи ні їсти шкірку фруктів, навчимо вас повною мірою скористатися всіма поживними властивостями, які ці плоди можуть нам запропонувати.
Які поживні речовини містить шкірка фруктів?
У минулому фрукти з’їдали здебільшого повністю. Навіть шкірку фруктів які, здавалося б, слід було викинути, таких як шкірки лимона або апельсина, можна сміливо використовувати як лікувальні засоби від певних хвороб.
Насправді шкірка фруктів є тією частиною плоду, який отримує найбільше енергії через вплив на них сонячних променів. Адже саме вона захищає внутрішню частину плоду від різких змін погоди, і саме тому вона містить більше волокна і кольору (та, як наслідок, більше поживних речовин).
Коли нам не слід їсти шкірку фруктів?
Найбільша проблема з фруктами і овочами сьогодні та, що тепер використовують велику кількість пестицидів для захисту і збільшення урожаю. Це значно відрізняє їх від тих, які споживали люди кілька десятиліть тому.
Навіть після миття такі фрукти не цілком безпечні, оскільки хімічні засоби захисту рослин проникли в плоди через пори у шкірці. І саме тому що деякі фрукти є більш пористими, ніж інші, а значить хімікати проникають в них значно легше, сьогодні рекомендовано завжди очищати від шкірки деякі з фруктів.
Для тих, хто хотів би скористатися перевагами поживних речовин, що знаходяться в шкірці, ми рекомендуємо завжди вибирати фрукти, які є екологічно або органічно сертифікованими або ті, які ви виростили у вашому власному саду. Також ми радимо вам ретельно мити їх водою та харчовою содою, а по можливості навіть мити їх з допомогою спеціальної щітки для овочів та фруктів.
Яку шкірку ми рекомендуємо вживати?
Якщо фрукти є органічними, ми завжди рекомендуємо їсти шкірку таких плодів:
- Яблуко: його шкірка містить урсолову кислоту, яка допомагає доброму здоров’ю м’язів, володіє протизапальними властивостями, запобігає високому рівню холестерину та сприяє виробленню колагену. До того ж, вона забезпечує пектин і клітковину для боротьби із закрепами.
- Груша: щоб скористатися всіма антиоксидантними властивостями треба з’їдати всю шкірку груші, оскільки більшість цієї шкірки містить вітамін С. Крім того, вона містить розчинні волокна, що робить її їжею, яка краще втамовує голод. А також запобігає закрепам та хворобам, таким як рак товстої кишки.
- Цитрусові фрукти: шкірка цитрусових – та частина фруктів, яка містить більшість антиоксидантів та флавоноїдів. Вони допомагають запобігти раку і лікувати його природно, особливо рак грудей і шкіри. А також зменшити шанси серцево-судинних захворювань. Шкірка цитрусових також містить велику кількість вітаміну С і має тонізувальні, сечогінні, заспокійливі та травні корисні властивості.
- Виноград: флавоноїди, антоціанові пігменти і ресвератрол, в основному, трапляються в шкірці та насінні винограду. Вони захищають капіляри і та здоров’я серцево-судинної системи в цілому. Крім того, шкірка винограду містить велику кількість антиоксидантів.
- Банан. Шкірка банана містить антибіотик та має протигрибкову і ферментативну властивості. ЇЇ можна їсти сирою або вареною, зрозуміло, після ретельного миття. А внутрішня частина може навіть відбілити зуби, якщо протирати нею зуби після чистки щіткою.
- Ананас. Ви можете приготувати здоровий і терапевтичний чай або смачний ферментований напій зі шкірки ананаса. Обидва напої допоможуть уникнути затримки рідини і покращують травлення.
Примітка про алергію
Є люди, які мають алергію на шкірку деяких фруктів. Тим не менш, цілком можливо, що насправді алергія може виникнути не від самого плоду, а від хімічної речовини на рослині або дереві, яку використовують як інсектицид. Тому ми рекомендуємо завжди споживати екологічно чисті фрукти, особливо якщо ви збираєтеся їсти їх зі шкіркою. Сподіваємося ми відповіли вам на питання, чи корисно їсти шкірку фруктів, та яких саме.
Зображення люб’язно надані torbakhopper, hayleysuzanne та Emily Barney.
- Díaz Varela, J & López Lago, I & Merino, Fuencisla. (1996). La bromelina: una proteasa de interés comercial. Ciencia y Tecnología Alimentaria. 10.1080/11358129609487552.
- Martín, A.R., Villegas, I., La Casa, C., y de la Lastra, C.A. (2004). Resveratrol, a polyphenol found in grapes, suppresses oxidative damage and stimulates apoptosis during early colonic inflammation in rats.
Biochemical Pharmacology, 67, 1399-1410. - Liu J, Yu H, Ning X (2006) Effect of quercetin on chronic enhancement of spatial learning and memory of mice. Sci China
C Life Sci 49:583-590. - Palomo G, Iván, Yuri S, José Antonio, Moore-Carrasco, Rodrigo, Quilodrán P, Álvaro, & Neira E, Amalia. (2010). EL CONSUMO DE MANZANAS CONTRIBUYE A PREVENIR EL DESARROLLO DE ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES Y CÁNCER: ANTECEDENTES EPIDEMIOLÓGICOS Y MECANISMOS DE ACCIÓN. Revista chilena de nutrición, 37(3), 377-385.