Чому корисні кон'юговані лінолеві кислоти

19 листопада, 2020
Численні дослідження на тваринах та людях виявляють, що кон'юговані лінолеві кислоти можуть сприяти зменшенню жиру в організмі. Дізнайтеся більше в цій статті!

Кон’юговані лінолеві кислоти – це дещо модифіковані незамінні жирні кислоти. Ця характеристика дає низку переваг для здоров’я для організму, особливо коли йдеться про регуляцію апетиту.

Проте є багато тверджень щодо харчових властивостей, які ще не повністю доведені. Отже, необхідна адекватна оцінка їхньої безпеки для споживачів. Інакше з часом це може призвести до небажаних побічних ефектів.

У цій статті ми розглянемо їх детальніше.

Яку користь для здоров’я дають кон’юговані лінолеві кислоти

чому корисні кон'юговані лінолеві кислоти
Інтерес, який викликали кон’юговані лінолеві кислоти в останні роки, пов’язаний з їх властивостями для здоров’я. Загалом вони можуть покращити серцево-судинні проблеми. Вони також мають антиканцерогенні властивості. Інші переваги для здоров’я, які приписують цій сполуці:

  • Вони можуть модулювати реакцію імунної системи.
  • Кон’юговані лінолеві кислоти також корисні проти діабету.
  • Вони покращують мінералізацію кісток.
  • Нарешті, вони можуть зменшити жирові відкладення.

Розгляньмо детальніше дію кон’югованих лінолевих кислот:

Кон’юговані лінолеві кислоти можуть запобігти діабету

Щодо їх впливу на діабет, різні дослідження, проведені на тваринах, довели, що кон’юговані лінолеві кислоти проявляють активність, подібну до певних препаратів, які діють проти цієї хвороби. Також клінічні випробування на хворих на цукровий діабет 2 типу, які приймали кон’юговані лінолеві кислоти, показали, що ця речовина призводить до значного зниження рівня глюкози, лептину, індексу маси тіла та ваги.

Читайте також:Продукти, які можна їсти, якщо у вас діабет

Антиадипогенний ефект

Кон'юговані лінолеві кислоти для схуднення
Наразі проводять багато досліджень на тваринах та людях, які демонструють, що кон’юговані лінолеві кислоти зменшують жир в організмі.

Це зниження ваги відкриває можливості для комерційного використання цих жирних кислот як корисного засобу для профілактики та лікування ожиріння. Однак їх вплив на людину викликає низку суперечок. Це пов’язано з тим, що при введенні людям, які не мають проблем із вагою, не помітили значних змін у жирі в організмі.

Вплив кон’югованої лінолевої кислоти на кількість жиру в організмі, схоже, пояснюється модифікацією енергетичного балансу. Цілком можливо, що ці кислоти зменшують споживання їжі, збільшують споживання енергії та навіть можуть спричинити обидва явища одночасно.

Посилення імунної системи

Це одна з нещодавно виявлених переваг для здоров’я. Однак досліджень, які це підтверджують, все ще недостатньо. Науковці зауважили, що ця речовина збільшує певні імуноглобуліни. Це клітини, які розпізнають чужорідні речовини або антигени. Таким чином, ці результати дають нам змогу зрозуміти корисність цієї жирної кислоти для профілактики та лікування деяких харчових алергій.

Дізнайтеся також: Вилочкова залоза: центральний орган імунної системи

Антиканцерогенний ефект

Ця властивість найбільш докладно вивчена дослідниками. Вони проводять експериментальні дослідження не лише на тваринах, але й на людях. Отримані результати щодо профілактики раку молочної залози перевершують результати кон’югованої лінолевої кислоти у порівнянні з іншими подібними сполуками. Це означає, що вона може бути ефективною у запобіганні раку молочної залози.

Загалом, антиоксидантний ефект, посилення імунної відповіді, пригнічення ангіогенезу та метастазування, разом зі збільшенням апоптозу (загибелі клітин), можуть бути механізмами цього антиканцерогенного ефекту.

Корисні властивості кон’югованих лінолевих кислот для мінералізації кісток

властивості кон’югованих лінолевих кислот для мінералізації кісток
Нарешті, є також дослідження, які показують можливу роль цієї речовини у профілактиці саркопенії та остеопорозу.

Загалом, якщо дослідження на людях підтвердять результати, отримані на тваринах, кон’юговані лінолеві кислоти, безумовно, стануть популярнішими! Однак для того, щоб вчені змогли підтвердити ці переваги, потрібно ще більше досліджень на людях.

Висновок

Кон’юговані лінолеві кислоти – це речовини, які дають багато користі для здоров’я організму. Однак, як ми вже говорили, чимало їх властивостей досі потребують пильної уваги.

Ви повинні пам’ятати, що не можна використовувати ці кислоти як замінник будь-якого лікування, призначеного лікарем. Отже, поговоріть зі своїм фармацевтом або лікарем перед початком будь-якого лікування. Це пов’язано з тим, що неправильне використання може призвести до серйозних наслідків.

  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cáncer, obesity and aterosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019.
  • Kanter JE., Goodspeed L., Wang S., Kramer F., et al., 10,12 conjugated linoleic acid driven weight los is protective against aterosclerosis in mice and is associated with alternative macrophage enrichment in perivascular adipose tissue. Nutrients, 2018.
  • Kadirareddy RH., Ghanta Vemuri S., Devi Palempalli UM., Probiotic conjugated linoleic acid mediated apoptosis in breast cáncer cells by downregulation of NFkB. Asian Pac J Cancer Prev, 2016. 17 (7): 3395-403.