Маточне молочко корисне для імунітету?

30 вересня, 2020
Бджільництво - це наука та мистецтво збереження здоров’я бджіл та продуктів їх виробництва. Одним із продуктів бджіл є маточне молочко. Зараз під час пандемії коронавірусу багато людей запитують, чи маточне молочко корисне для імунітету.

Мед, прополіс і маточне молочко – усе це речовини, які отримують від бджіл. Завдяки своїм активним компонентам вони дуже корисні для покращення раціону. Хоча маточне молочко корисне для імунітету, воно не сприяє підвищенню імунітету, але пов’язане з антибактеріальною, протизапальною, очисною та антиоксидантною дією.

Що таке маточне молочко?

Маточне молочко – це речовина, яку виділяють робочі бджоли. Це «суперпродукт», який живить личинки перші три дні життя, а бджолині матки протягом усього життя.

Багато людей використовували його як традиційний засіб протягом багатьох років. Насправді його часто застосовували в азіатській апітерапії та Стародавньому Єгипті. Сьогодні його широко використовують у фармацевтиці та косметиці.

Які властивості воно має для здоров’я?

Харчовий склад маточного молочка дуже повноцінний і містить високу концентрацію поживних речовин. Воно складається з води, білків, вуглеводів, ліпідів, вітамінів (особливо групи В) та деяких мінералів. Окрім того, дослідники відкрили понад сотню інших органічних сполук, серед яких виділяються роялактин та деякі флавоноїди.

Завдяки всьому цьому маточне молочко має низку корисних властивостей. Крім того, оскільки в ньому багато флавоноїдів, ця речовина має й інші ознаки:

  • це антиоксидант
  • корисне проти старіння
  • протизапальна дія
  • нейротропний засіб
чи справді маточне молочко корисне для імунітету

Дізнайтеся більше: 8 продуктів для покращення імунної системи

Коли воно може нам допомогти?

Як бачите, ця речовина є дуже поживною. Однак вам слід думати про неї більше як про харчову добавку, яку потрібно приймати в певних випадках. Тут ми пояснимо деякі з них.

Фізичне та психічне відновлення

Маточне молочко може стимулювати психічні та фізичні функції у людей похилого віку. Дослідження з журналу «Доказової додаткової та нетрадиційної медицини» показує, що після лікування маточним молочком миші в експерименті показали нижчий рівень гормонів стресу. У людей дослідження показало поліпшення психічного здоров’я після споживання маточного молочка протягом 6 місяців.

Регенерація тканин і рубцювання

Насправді маточне молочко може допомогти загоєнню ран. У ході досліджень у реальному часі та in vitro було виявлено, що маточне молочко скорочує період загоєння ран та лущення шкіри. Як місцево, так і перорально, воно може допомогти при проблемах зі шкірою.

Антибактеріальна активність

Наукова література підтверджує антибактеріальну активність цієї речовини та деяких її компонентів, здебільшого проти грампозитивних бактерій. Однак не у випадку з грамнегативними бактеріями, де це не настільки ефективно.

Окрім того, інші дослідження пов’язують цю речовину з антимікробною дією проти деяких бактерій, стійких до традиційних антибіотиків. Наприклад, одним із них є золотистий стафілокок. Потрібні подальші дослідження в цій галузі, оскільки стійкість до бактерій є однією з головних проблем охорони здоров’я сьогодні.

Зниження окисного стресу

Однією з найбільш перспективних властивостей є те, що воно є антиоксидантним та протизапальним. Принаймні, це показують різні дослідження на тваринах. Наприклад, дослідження, опубліковане в журналі «Neuroscience Letters». Це ще потребує глибшого тестування на людях, але показує перспективні результати.

Чи справді маточне молочко корисне для імунітету?

Маточне молочко має антибактеріальні властивості, тому воно корисне для боротьби з інфекціями. Крім того, це відкриває широке поле досліджень, які вчені повинні проводити й надалі.

Однак ми не можемо сказати те саме про підвищення імунної системи. Було б ризиковано стверджувати, що маточне молочко корисно для імунітету, коли наука це не доказує. Нам потрібні додаткові дослідження, щоб безпечно зробити такі рекомендації.

Найкращі поради, яким ми можемо слідувати, щоб зберегти свою імунну систему міцною та здоровою:

  • Харчуйтесь здоровими та збалансованими стравами зі свіжих продуктів, які дають вам усі необхідні поживні речовини.
  • Споживайте продукти, багаті на пробіотики, які є найкращою їжею для нашого кишківника.
  • Займатися фізичними вправами та залишайтеся активними щодня.
  • Висипайтеся.
  • Тримайтеся далі від стресу, наскільки це можливо
  • Деякі добавки можуть допомогти, але вам потрібно обов’язково звернутися до фахівця та повідомити його, чи є у вас захворювання та чи приймаєте ви ліки.

Не пропустіть: Що руйнує імунітет?

Немає доказів того, що маточне молочко дійсно посилює імунну систему

Як і прополіс або мед, воно дуже багате на активні компоненти, такі як фенольна кислота, терпени та ферменти. Це надає йому харчові властивості, які приносять користь організму.

Дослідження в цій сфері є досить перспективними. Однак сьогодні потрібно більше досліджень на людях, щоб переконатися, що це безпечна харчова добавка. Наразі, якщо у вас є якісь інфекції або симптоми, завжди краще проконсультуватися з лікарем, щоб отримати найкращу пораду.

  • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
  • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
  • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
  • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
  • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
  • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
  • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.