Чому варто їсти шоколад

Дізнайтесь із цієї статті, чи справді корисно їсти шоколад та чому наш організм так його потребує.
Чому варто їсти шоколад

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Часто люди намагаються подолати втому чи смуток просто з’ївши шоколадку. Але чи справді це працює? Чи дає шоколад нашому організму все необхідне, щоб почуватись краще? Доказом слугуватиме вміст вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів та триптофану. У цій статті ми пояснимо, чому наше тіло так просить шоколаду, що ми отримуємо, коли їмо його та яка від поїдання шоколаду.

Шоколад чи какао?

Цілком можливим є те, що коли ваш організм негайно хоче шоколаду, то насправді він просить какао. Це дуже вагомо, адже какао дуже корисне, на відміну від інших жирів та цукрів, що містяться в плитці шоколаду, особливо молочного чи білого, а також у шоколадному морозиві та кремах.

какао

Тому ми радимо купувати лише шоколад з найвищим вмістом какао (щонайменше 70%), себто в його найчистішому вигляді, або мелене какао.

Для чого використовують какао?

Перш за все, какао повинне бути якісним та натуральним. Є безліч рецептів, з чим можна використовувати какао, призначене для шоколаду. А все це завдяки текстурі. Ось декотрі варіанти:

  • Какао з молоком та медом – напій, що чудово смакує теплим й охолодженим.
  • Бісквіт з какао
  • Банан, грецький горіх, та какао-смузі щоб розпочати день з добрим запасом енергії.
  • Соус з какао, лимонний сік та коричневий цукор як гарнір на заміну гарячому шоколаду.
  • Розтоплений крем, змішаний з горіховим кремом (мигдаль чи арахіс), какао та коричневим цукром.
  • Настоянка з какао – засіб, який допомагає відновити сили та розслабитись.

напій з шоколаду

Коли організм чогось потребує…

Какао або чистий шоколад містять деякі важливі для здоров’я речовини, а коли їх не вистачає, то організм просто благає про шоколад. Вміст вітамінів, мінералів, клітковини, антиоксидантів та триптофану у шоколаді дає змогу виправдати його часте вживання в певних випадках.

Для покращення настрою

Амінокислота триптофан, що входить до складу какао, підвищує продукування серотоніну, нейромедіатора, який посилає сигнали до нервової системи і це спричиняє відчуття щастя. Тому какао допомагає боротись з тривогою, дратівливістю та депресією. Коли ви перебуваєте в подібних станах і відчуваєте потребу з’їсти шоколаду, то не вагайтесь, а відшукайте плиточку з висом відсотком какао та насолоджуйтесь. Не забувайте про пошук інших засобів, що впливають на стан вашого настрою.

шоколад

Для боротьби зі стресом

Какао багате на антиоксиданти, навіть порівняно із зеленим чаєм. Саме тому вам часто потрібно його вживати, коли ви переживаєте стрес, тому що стрес пришвидшує процеси окислення в організмі. Антиоксиданти також сповільнюють процес старіння, та ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи та раку. Для того, щоб антиоксиданти діяли максимально ефективно, шоколад краще вживати на голодний шлунок.

Щоб розслабитись

Какао також є одним із продуктів, найбагатших на магній, що живить нервову систему та м’язи. Його варто вживати щодня. Однак, лікарі рекомендують вживати магній в якості додатка, оскільки для людей на дієті, шоколад та какао мають багато недоліків. Через це ви можете вживати магній як добавку, а ваш потяг до шоколаду значно знизиться.

Для зубів та кісток

На додачу до всіх корисних властивостей, кальцій, який міститься у какао, ще й додасть сили кісткам та зубам. Але для того, аби це спрацювало належним чином, потрібно приймати какао без цукру, адже білий цукор погіршує засвоєння кальцію організмом.

Для підняття імунітету

До складу какао входить вітамін С. Наш організм має щоденну потребу в цьому вітаміні, тому що він підвищує захисні сили та попереджує безліч захворювань, а також покращує стан кісток, зубів та шкіри. Хто ж відмовиться від чашки гарячого шоколаду, коли вам холодно або ви застуджені?

Відновлюємо сили

В період особливої стомлюваності та стресів, какао додасть вам втрачену енергію. Щоранку з’їдайте столову ложку натурального какао з медом та корицею, і хай ваш день буде успішним.



  • Magrone, T., Russo, M. A., & Jirillo, E. (2017). Cocoa and dark chocolate polyphenols: from biology to clinical applications. Frontiers in immunology, 8, 677.
  • Scholey, A., & Owen, L. (2013). Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutrition reviews, 71(10), 665-681.
  • Wirtz, P. H., von Känel, R., Meister, R. E., Arpagaus, A., Treichler, S., Kuebler, U., … & Ehlert, U. (2014). Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. Journal of the American College of Cardiology, 63(21), 2297-2299.
  • Seem, S. A., Yuan, Y. V., & Tou, J. C. (2019). Chocolate and chocolate constituents influence bone health and osteoporosis risk. Nutrition.
  • Candies, chocolate, dark, 70-85% cacao solids Nutrition Facts & Calories. Retrieved 28 February 2020, from https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.