Дивовижні переваги супу з броколі
Капуста броколі належить до великого переліку продуктів, дуже корисних для здоров’я людини, а раціон, у якому багато броколі, дає організму дивовижні переваги. Саме тому ми хочемо розповісти про користь супу з броколі, адже суп – це чудовий спосіб приготувати її.
Броколі – це хрестоцвітий овоч, який належить до родини капустяних. У цій групі також такі овочі, як брюссельська капуста, ріпа, звичайна капуста, цвітна капуста тощо.
Усі вони містять дуже мало калорій і водночас містять багато кальцію. У броколі навіть є важливий активний компонент, який бореться з раком.
Броколі – це дуже необхідний продукт для схуднення. Тому якщо ви намагаєтеся позбутися кількох зайвих кілограмів, суп із броколі стане ефективним доповненням до меню.
Броколі як джерело вітамінів
За результатами багатьох досліджень, броколі є основним джерелом вітаміну С.
Журнал “Time” додав броколі в список топ-10 продуктів, які “мають позитивний вплив на здоров’я”.
Серед його основних поживних речовин вітаміни C, E, та B6, а також сульфорафан, складник, відомий своїми протираковими властивостями.
Броколі містить не лише вітаміни, а й кальцій, який є необхідним для росту кісток і схуднення.
Дивіться також статтю: 7-денна дієта від затримки рідини
Ще одна перевага броколі – клітковина
Капуста броколі також багата на антиоксиданти та містить глутатіон, активну сполуку, яка позитивно впливає на роботу імунної системи.
Клітковина дуже важлива для схуднення, адже крім інших причин, організм довше перетравлює продукти з її високим вмістом.
Завдяки цьому ви довше почуваєтеся ситими.
Клітковина також допомагає запобігти закрепам та іншим проблемам із кишківником, регулює метаболізм і роботу всієї травної системи.
Суп із броколі
Завдяки поєднанню рідких і твердих інгредієнтів суп із броколі чудово зменшує апетит.
Дієта на основі такого супу допоможе позбутися зайвої ваги, містить мало калорій і покращує здоров’я імунної системи.
Хоча капусняк зараз досить популярна страва, адже він сприяє схудненню, суп із броколі може бути навіть кориснішим.
Переваги дієти на основі супу з броколі
- Антиоксиданти поставляються у вигляді вітамінів С й Е, бета-каротину, флавоноїдів та ізотіоціанатів.
- Вітамін С забезпечує організм колагеном і підтримує здоров’я й еластичність шкіри, тоді як вітамін E захищає мембрани клітин шкіри.
- Броколі бореться з раком.
- Поживні речовини, які організм отримує разом із броколі, можуть сповільнити поширення ракових клітин, що робить його ефективною добавкою до лікування для деяких дітей із раком.
- Цей овоч має очисні властивості та допомагає позбутися целюліту. Селен – це ще один активний інгредієнт, який міститься в броколі. Він покращує метаболізм естрогенів у печінці.
- Броколі – це лужний продукт, який регулює рівень pH у крові, як наслідок організм може ефективніше захистити себе від захворювань.
- Суп із броколі володіє протизапальними властивостями та позитивно впливає на роботу травної системи, запобігаючи виразкам шлунка, а також деяким типам раку.
- Завдяки тому, що в броколі високий рівень калію і при цьому вміст жиру низький, цей овоч корисний для серця. Він чудово підходить для схуднення, адже ситний і містить багато клітковини.
- Крім того, броколі корисна для здоров’я очей.
- Лютеїн – це ще один активний інгредієнт, який захищає очі від дегенеративних захворювань. Наприклад, катаракти й інших хвороб, пов’язаних зі старінням і плином часу.
Простий рецепт супу з броколі
Ось один зі способів приготування супу з броколі.
Інгредієнти
- 2 картоплини
- 1 головка броколі
- 1/2 цибулі
- Вода
- Сіль
Приготування
- Спершу наріжте цибулю та почистіть картоплю.
- Помийте головку броколі, а потім наріжте її.
- Готуйте всі інгредієнти в підсоленій воді протягом 20 хвилин (води має бути небагато, щоб овочі зберегли свої поживні речовини).
Неодмінно прочитайте цю статтю: як в домашніх умовах виростити цибулю
- Після того, як 20 хвилин минуло, збийте все в блендері або кухонному комбайні до консистенції однорідного пюре.
- Можете залишити кілька овочів цілими і використовувати їх як гарнір для супу.
- Приправте спеціями за смаком.
- Якщо хочете, можна додати трохи знежиреного молока або простого йогурту перед подачею супу на стіл.
- Hwang, J. H., & Lim, S. B. (2015). Antioxidant and anticancer activities of broccoli by-products from different cultivars and maturity stages at harvest. Preventive nutrition and food science, 20(1), 8-14.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391535/ - Fahey, J. W., Zhang, Y., & Talalay, P. (1997). Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 94(19), 10367-72.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC23369/ -
Broccoli: Health Benefits, Risks & Nutrition Facts (2017).