Грушевий пиріг - корисний та дієтичний десерт
Насправді груша є зірковим інгредієнтом багатьох солодких страв завдяки своїй м’якій та соковитій текстурі. Саме тому цей поживний фрукт дуже добре пасує до різноманітних кулінарних страв. Усім відомо, що грушу можна готувати у вині, проте далеко не всі знають про наявність безлічі інших цікавих способів приготування груші.
Чи знали ви, що груші у великій кількості вирощують в Іспанії? Ба більше, велика кількість сортів цього фрукта навіть носить назви тих регіонів, де їх виростили. Зокрема це стосується сорту “Хумілья”, який вирощують у місті Мурсія, а також сортів “Рінкон-де-Сото” з провінції Ла-Ріоха та “Лерида” з Каталонії.
Звісно, що окрім Іспанії є ще величезна кількість різних регіонів, де також вирощують груші. Зверніть увагу, що груші, подібно до яблук та інших корисних фруктів, також є дуже поживними для організму людини.
Корисні властивості та переваги груш
Не забувайте, що груша є неймовірно корисним та водночас дієтичним продуктом, адже на 100 г цього фрукта припадає всього 53 калорії. До того ж груші характеризуються високим вмістом клітковини, завдяки чому їх дуже легко перетравлювати. Цей фрукт має здатність покращувати роботу всіх органів шлунково-кишкового тракту, адже груша характеризується високою кислотністю та потужними зв’язувальними властивостями.
За умови регулярного вживання груш можна покращити роботу всього організму, а саме нервової, травної та серцево-судинної систем. Цими корисними властивостями свіжі груші завдячують високому вмісту поживних речовин та вітамінів групи В, зокрема В1, В2 та ніацину. До того ж натуральні засоби на основі груш глибоко живлять волосся та шкіру, а також прискорюють ріст нового волосся.
Зверніть увагу, що груші містять велику кількість вітамінів А та С, а саме тому вони володіють незліченною кількістю переваг. Ба більше, до складу груш входять такі незамінні для організму мінерали, як магній, кальцій, калій, фосфор та мідь.
Крім того, свіжі груші містять таніни, а також олеїнову, пальмітинову, глутамінову, кофеїнову та аспарагінову кислоти. Усі ці речовини є незамінними для забезпечення різних біологічних процесів, а ще вони мають здатність покращувати загальне самопочуття людини.
Смачний грушевий пиріг: простий та неймовірний рецепт
Для приготування цього поживного пирога вам знадобиться неймовірно легке та пухке тісто. Цей рецепт призначений спеціально для груш, проте на бажанням ви можете замінити їх на яблука або будь-які інші сезонні фрукти.
Цей грушевий пиріг є неймовірно простим у приготуванні, адже він складається тільки з тіста, вкритого шаром свіжих фруктів. Насправді будь-які свіжі фрукти, що піддаються термічній обробці, чудово підходять для цієї випічки.
Компоненти, з яких ми пропонуємо приготувати неймовірно смачний та корисний грушевий пиріг, розраховані на чотири порції страви. Якщо ви хочете пригостити домашньою випічкою більшу кількість людей, рекомендуємо збільшити пропорції відповідно до числа гостей.
Інгредієнти:
- 2 великі спілі груші
- 2 яйця
- 1/2 склянки натурального яблучного соусу (100 г)
- 1/2 склянки натурального грецького йогурту (100 г)
- 2 столові ложки рисового борошна (30 г)
- 1/2 склянки коричневого цукру (100 г)
- 3 столові ложки меленого мигдалю (45 г)
- сік 1 лимона
- мелена кориця за смаком
- дрібка солі.
Спосіб приготування:
- Перш за все розігрійте духовку до 180°С.
- Змастіть форму для випікання кулінарним жиром або застеліть її листом пергаментного паперу. За бажанням ви можете випікати грушевий пиріг у порційних формах.
- Почистьте груші та вийміть з них всі зернята. Наріжте фрукти акуратними тонкими шматочками. Опісля помістіть нарізані фрукти у невелику посудину та збризніть їх свіжим лимонним соком для того, щоб груші не потемніли.
- Відокремте білки від жовтків.
- У невеликій окремій посудині змішайте натуральний йогурт, яєчні жовтки, цукор та яблучний соус. Змішайте всі компоненти страви до утворення однорідної густої суміші.
- Додайте до отриманої суміші рисове борошно, мелений мигдаль та сіль. Знову перемішайте всі інгредієнти, щоб утворилося однорідне гладеньке тісто без грудочок.
- Збийте яєчні білки за допомогою вінчика до утворення м’яких піків.
- Поступово вмішайте збиті білки в тісто. Робити це потрібно дуже обережно, щоб меренга не втратила свою форму.
- Перекладіть готову суміш у змащене деко або порційні форми для випічки. Зверху викладіть рівним шаром нарізані тонкими шматочками груші. Легко притисніть фрукти до тіста, щоб грушевий пиріг гарно тримав форму.
- Зверху основу для пирога можна посипати цукром та меленою корицею.
- Запікати грушевий пиріг необхідно впродовж 40 хвилин до золотавої скоринки.
- Опісля дайте пирогу трохи охолонути, після чого можете подавати його до столу.
Зверніть увагу, що попри свій неймовірний смак, грушевий пиріг містить дуже мало калорій. Найкраще ця випічка смакує з холодним або гарячим чаєм. Додатково підсолоджувати випічку немає потреби.
- Nawirska, A., & Kwaśniewska, M. (2005). Dietary fibre fractions from fruit and vegetable processing waste. Food Chemistry, 91(2), 221–225. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.10.005
- Wang, H., Cao, G., & Prior, R. L. (1996). Total antioxidant capacity of fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44(3), 701–705. https://doi.org/10.1021/jf950579y
- Bunzel, M., & Ralph, J. (2006). NMR characterization of lignins isolated from fruit and vegetable insoluble dietary fiber. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(21), 8352–8361. https://doi.org/10.1021/jf061525z