Хумус: натуральний антидепресант, багатий на поживні речовини
Ви коли-небудь чули про хумус? А куштували? Він не надто відомий, однак потроху починає завойовувати своє місце на столах.
Якщо вам подобається нут, то полюбите і хумус. Ця заманлива паста – просте поєднання соку лимона, оливкової олії, часнику, паприки, насіння кунжуту, оливок і нуту, який є її основою.
Рецепт приготування різний у різних країнах, але інгредієнти завжди якомога корисніші. Насправді, багато досліджень, про які ми згадаємо далі, уже описують хумус як супер-їжу й ефективний засіб від депресії. Хочете довідатися про цю страву більше?
Дивовижні корисні властивості
Хумус є невід’ємною стравою кухні Близького Сходу. У таких країнах як Туреччина, Ліван, Сирія і навіть Греція та Кіпр люди часто його готують.
Хоча хумус можна знайти в супермаркетах і закладах харчування, досить часто цю страву готують удома, щоб гарантувати її свіжість та якість інгредієнтів.
Свіжий лимонний сік, трохи дрібного нуту та спеції за смаком гарантуватимуть, смачний хумус, який виправдає ваші найсміливіші кулінарні очікування.
Які саме корисні властивості має ця смачна паста? Читайте далі.
Чудовий натуральний антидепресант
За результатами дослідження, проведеного в університеті Тель-Авіва (Ізраїль), хумус:
- є натуральним антидепресантом, який діє схоже до ліків, призначених для лікування депресії.
- дарує відчуття задоволення та щастя завдяки своїй здатності підвищувати вироблення серотоніну. Це пояснюється здоровим поєднанням паприки й оливкової олії, адже в обох міститься тип амінокислоти, яка стимулює цей гормон.
- забезпечує відчуття ситості, розслабляє та допомагає заснути.
Багатий на рослинний білок
Йдеться про нут, одне з найбагатших джерел білка, який є основою різноманітних рецептів. Багато хто його дуже любить!
Цікавий факт: атлети додають хумус до свого раціон харчування, адже це потужне джерело енергії. Завдяки вмісту оливкової олії та лимонного соку він також багатий на антиоксиданти, які сприяють травленню. До того ж, ця страва ситна і регулює рівень цукру в крові.
Повноцінна страва для всієї сім’ї
Ви вже знаєте, що хумус багатий на рослинні білки, але зверніть увагу ще й на його поживну цінність. Він чудово підходить для всієї сім’ї, адже містить:
- залізо
- калій
- кальцій
- комплекс вітамінів B
- магній
- фолієву кислоту (ідеально підходить вагітним і дітям)
- це багате джерело тіаміну та рибофлавіну, двох типів вітамінів, які зміцнюють м’язи та нервову систему.
- у хумусі міститься ретинол, основний елемент, який забезпечує молодість та еластичність тканин.
- завдяки високому вмісту антиоксидантів хумус добре допомагає справлятися з гіпертонією та покращує здоров’я серця
- завдяки своїм сечогінним властивостям цей продукт також чудово виводить сечову кислоту
Покращує травлення
Часто бувають закрепи? Чи, може, вам взагалі треба очистити кишківник та організм? Тоді хумус повинен стати невід’ємною частиною вашого раціону харчування.
Він містить корисні вуглеводи, які повільно засвоюються, поступово забезпечуючи організм енергією та регулюючи рівень цукру в крові.
Клітковина в нуті, а також лимонний сік, часник, оливкова олія та корисні спеції покращують кишковий транзит і допомагають вивести токсини з товстої кишки.
У хумусі мало жиру
Як ми вже говорили раніше, продукти, які входять до складу хумусу, дуже корисні, містять поживні жирні кислоти, зокрема лінолеву кислоту, олеїнову кислоту й Омега-3.
Хумус добре смакує з житнім хлібом. Якщо накласти його на сиру моркву та селеру, вийде смачна і корисна закуска.
Хумус допомагає під час раку
Завдяки потужній дії антиоксидантів і часнику, який є натуральним антибіотиком, можна знищити багато шкідливих клітин, які іноді переростають у пухлину.
Ми не можемо не згадати про фолієву кислоту та сапоніни, які дуже добре захищають організм від генетичного пошкодження клітин, що спричиняє рак.
Хіба можна відмовити собі у шматочку тосту з хумусом?
Смачного!
- Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
- Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
- Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
- Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
- Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279