Топ-9 продуктів-антидепресантів

Топ-9 продуктів-антидепресантів
Топ-9 продуктів-антидепресантів

Останнє оновлення: 23 листопада, 2018

Депресія – надзвичайно серйозне і, на жаль, дуже поширене захворювання, яке викликає у людей глибокий сум, пригніченість і низьку самооцінку. Людина втрачає інтерес до життя і всіх її задоволень. Депресія в основному спричинена генетичними факторами, однак причиною також може бути погане соціальне і емоційне життя людини.

Ми розповімо вам про деякі продукти-антидепресанти, які слід вживати, якщо ви перебуваєте у депресивному стані.

Було проведено чимало досліджень, пов’язаних з виникненням депресії та способами її лікування. Деякі з них показали, що існують певні натуральні продукти-антидепресанти, які допомагають побороти депресію і злість, а також мають позитивний вплив на організм.

Меляса

Цей продукт складається з речовини – сахарози, що не кристалізувалася. Вона багата на нуклеозид – одна із сполук ДНК,  що здатна зарядити організм енергією, і в результаті побороти депресію. Однак, не потрібно вживати надмірну кількість меляси, оскільки це – цукор.

Риба

риба

Риба, така як: лосось, сардини, тунець, анчоуси – є м’ясним продуктом з високим вмістом омега-3 жирних кислот. Ці кислоти добре відомі своїми властивостями і перевагами у боротьбі з хворобами серцево-судинної системи, адже вони знижують рівень тригліцеридів і запобігають формуванню тромбів.

Також доведено, що цей вид м’яса сприяє боротьбі з депресією та стресом. Саме тому риба рекомендована до вживання.

Цукрові буряки – продукти-антидепресанти

Буряк, який використовують для отримання цукру, має ті ж властивості, що і меляса. Він також багатий на сполуку нуклеозид, яка підвищує рівень цитидину у мозку. Цитидин в свою чергу виробляє дофімін, який, як відомо, відповідає за гарний настрій.

Соя

соя та соєве молоко

Соя стала популярною завдяки декільком дослідженням, які показали, що цей продукт містить багато дієтичних властивостей, які мають добрий вплив на здоров’я. Цей рослинний білок міститься у багатьох продуктах, що є неабиякою перевагою і не спричиняє жодних проблем для здоров’я. Ці продукти багаті на амінокислоти, які майже не містять жирів і холестерину.

У склад сої також входить омега-3 жирні кислоти, які не тільки позитивно впливають на здоров’я серця, але й також борються з депресією.

Волоські горіхи

волоські горіхи - продукти-антидепресанти

Волоські горіхи в харчуванні є великим джерелом альфа-ліноленових кислот – одні з компонентів омега-3 жирних кислот. Якщо у вас відчуття депресії, їжте волоські горіхи. Їхні корисні властивості мають великі переваги у вирішенні цієї проблеми, а також захистять ваше серце від різних захворювань.

Коричневий рис

Коричневий рис містить вітаміни В1 та В3. Також в його склад входить фолієва кислота, а ще він входить до складу продуктів з низьким глікемічним індексом. Завдяки низькому вмісту цукру, цей вид рису запобігає падінню рівня цукру в крові, що в результаті сприяє покращенню настрою.

Пивні дріжджі

пивні дріжджі

Пивні дріжджі багаті на вітамін В1, В2 та В3. Крім цього, вони містять 16 амінокислот, які є дуже необхідними для регулювання роботи нервової системи.

Вівсянка

У склад вівсянки входить фолієва кислота і вітамін В1 та В6. Це допомагає травній системі, а також запобігає падінню рівня цукру в крові, що служить причиною зміни настрою і роздратованості.

Капуста

капуста

Згідно з дослідженням, проведеним Американською асоціацією з дослідження раку, капуста має високий вміст вітаміну С і фолієву кислоту. Це 2 активні протидії стресу, різним коронарним захворюванням, а також раковим захворюванням.

Какао

Це один з продуктів, який найбільш відомий своїми властивостями заспокоювати і покращувати настрій. Какао, як і волоські горіхи і меляса, містить селен, що відповідає за настрій, укріплює мозок і бореться з ознаками старіння.

Доведено, що маленький шматочок шоколаду має добрий вплив на ваш емоційний і фізичний стан. Але в жодному разі не зловживайте цими продуктами.



  • Chand SP, Arif H. Depression. [Updated 2020 Jul 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847
  • Liao, Y., Xie, B., Zhang, H. et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry 9, 190 (2019). https://doi.org/10.1038/s41398-019-0515-5
  • Strasser B, Gostner JM, Fuchs D. Mood, food, and cognition: role of tryptophan and serotonin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016 Jan;19(1):55-61. doi: 10.1097/MCO.0000000000000237. PMID: 26560523.
  • Mamiya T, Kise M, Morikawa K, Aoto H, Ukai M, Noda Y. Effects of pre-germinated brown rice on depression-like behavior in mice. Pharmacol Biochem Behav. 2007 Jan;86(1):62-7. doi: 10.1016/j.pbb.2006.12.008. Epub 2006 Dec 22. PMID: 17258802.
  • Foster JA, McVey Neufeld KA. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013 May;36(5):305-12. doi: 10.1016/j.tins.2013.01.005. Epub 2013 Feb 4. PMID: 23384445.
  • Yano JM, Yu K, Donaldson GP, Shastri GG, Ann P, Ma L, Nagler CR, Ismagilov RF, Mazmanian SK, Hsiao EY. Indigenous bacteria from the gut microbiota regulate host serotonin biosynthesis. Cell. 2015 Apr 9;161(2):264-76. doi: 10.1016/j.cell.2015.02.047. Erratum in: Cell. 2015 Sep 24;163:258. PMID: 25860609; PMCID: PMC4393509.
  • Liu X, Yan Y, Li F, Zhang D. Fruit and vegetable consumption and the risk of depression: A meta-analysis. Nutrition. 2016 Mar;32(3):296-302. doi: 10.1016/j.nut.2015.09.009. Epub 2015 Sep 30. PMID: 26691768.
  • Godos J, Castellano S, Ray S, Grosso G, Galvano F. Dietary Polyphenol Intake and Depression: Results from the Mediterranean Healthy Eating, Lifestyle and Aging (MEAL) Study. Molecules. 2018 Apr 24;23(5):999. doi: 10.3390/molecules23050999. PMID: 29695122; PMCID: PMC6102571.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.