Кому не слід пити коров'яче молоко
Дізнайтесь чому ми не повинні пити коров’яче молоко, попри те, що це один з найпопулярніших і найбільш споживаних продуктів на планеті. Справді, протягом сотень років його вважали основою раціону кожної людини.
Так, цей продукт містить деякі необхідні поживні речовини, яких потребує організм, зокрема кальцій. Втім, нещодавні дослідження встановили, що коров’яче молоко не таке корисне, яким здається, оскільки воно викликає різноманітні захворювання і розлади, які стають все більш і більш поширеними серед людей.
Чому говорять, що споживання коров’ячого молока може вплинути на здоров’я?
Так само, як і у випадку з іншими продуктами, думки про користь чи шкоду коров’ячого молока різняться. Для багатьох буде перебільшенням вважати, що настільки популярний і споживаний продукт може бути шкідливим для здоров’я, особливо якщо врахувати той факт, що він був частиною раціону більшості людей протягом багатьох років.
Однак, існує дуже влучне пояснення, про яке має пам’ятати кожен споживач.
Згідно з даними досліджень, у 1800 році корова давала близько двох літрів молока щодня. Але все змінилося в 1960 році, коли почали використовувати штучні процеси модифікації великої рогатої худоби, внаслідок яких корови почали давати від 2 до 9 літрів молока щодня.
Кількість молока зростала протягом років, і сьогодні використовують різні методи штучного розведення. Серед них використання антибіотиків і гормонів росту, генетичний відбір, зміна кормів, які набагато збільшили виробництво м’яса і молока.
Фахівці в галузі намагалися зберегти цей секрет, але дослідження показали, що всі методи і зміни негативно впливають на здоров’я споживачів. Справді, нещодавнє дослідження Гарвардського університету підтвердило більшість небезпек від споживання коров’ячого молока.
10 причин, чому коров’яче молоко шкодить здоров’ю
- Коров’яче молоко знижує рівень заліза у дітей. У 1993 році Національна академія педіатрії в США опублікувала дослідження, у якому вказано, що жодна дитина не повинна пити коров’яче молоко у віці до 18 місяців. Крім того, коров’яче молоко сприяє втраті незамінних жирних кислот і вітаміну Е.
- Молоко містить білок, відомий як казеїн, який використовують для виробництва клею і може викликати запалення м’яких тканин у багатьох дітей. Ці тканини знаходяться в горлі, носовій порожнині та придаткових пазухах носа. Якщо вони запалюються, у дитини можуть виникнути труднощі з диханням.
- Споживання коров’ячого молока і продуктів, отриманих з нього, призводить до різних захворювань, серед яких діабет, розсіяний склероз, хвороби серця, хвороба Крона, синдром подразненого кишечника і навіть катаракта.
- Коров’яче молоко містить аномальну кількість антибіотиків через штучне розведення та методи вирощування великої рогатої худоби. Така кількість антибіотиків сприяє росту бактерій, які стійкіші до антибіотиків і з якими важко боротися, особливо людям, що страждають на серйозні захворювання.
- Варто пам’ятати, що коров’яче молоко і продукти, отримані з нього, містять близько 59 різних типів синтетичних гормонів, зокрема: стероїди, наднирники та статеві гормони, – які можуть поєднуватися з різними токсинами і спричиняти дегенеративні захворювання.
- Молоко містить багато жиру, що може підвищити рівень холестерину і ризик артеріальної обструкції, особливо у молодому віці.
- Коров’яче молоко спеціально підходить для травної системи корів. Коли люди споживають його, вони ковтають компоненти, які перешкоджають засвоєнню поживних речовин з їжі.
- Споживання коров’ячого молока призводить до алергії і підвищеної чутливості. Було доведено, що воно впливає на поведінку, сон і концентрацію і може навіть викликати енурез (нетримання сечі).
- Різні дослідження показали, що коров’яче молоко викликає рак простати у чоловіків, особливо якщо вони споживають 3 склянки на день. У випадку з жінками, ризики раку яєчників може досягти аж 66%.
- Завдяки казеїну коров’яче молоко виробляє гістамін, а потім слиз. З цієї причини споживання молока і його похідних часто спричиняє астму.
- Barrera Méndez, A. M., Pérez, O., & Mauricio, E. (2012). Determinación de resíduos de antibióticos β-lactámicos y Tetraciclinas en leche cruda de cinco ganaderías ubicadas en el municipio de San Luis Talpa y en leche pasteurizada (Doctoral dissertation, Universidad de El Salvador).
- Ludwig, D. S., & Willett, W. C. (2013, September). Three daily servings of reduced-fat milk: An evidence-based recommendation? JAMA Pediatrics.
- Monge, J. J. L. S. (2011). Alergia a alimentos. Gaceta Médica de México, 147(1), 57-66.
- Samartín Sáenz, S. (2004). Características de la función inmune celular en pacientes con alergia o intolerancia a las proteínas de la leche de vaca: estudio comparativo. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones.