Наночастинки з чайного листя здатні вбивати ракові клітини легенів

Січень 3, 2019
Наночастинки, що містяться в чайному листі, дуже корисні для лікування певних захворювань, зокрема раку.

Дослідження, спільно проведені вченими з Індії та Університетом Суонсі у Великобританії, виявили, що наночастинки чайного листя можуть вбивати ракові клітини.

Варто наголосити, що, як і багато інших відкриттів вчених, це сталося випадково. Результати дослідженнями можна вважати відкриттям року.

Хоча отримані результати потребують більш детального вивчення, ці маленькі частинки називаються «квантовими точками», видом наночастинок, що в чотири тисячі разів менші ніж ширина людського волосся. Саме завдяки такому розміру вони здатні проникати через пори ракових клітин,  знищуючи їх з цитотоксичним ефектом. Завдяки такому методу можна знищити до 80% клітин.

Що таке рак?

Рак – це загальноприйнята назва для групи захворювань, що належать до неконтрольованого поділу клітин, або тканин, які аномально поширюються поверх інших тканин.

Рак можна вважати автономним «гостем», який, користуючись перевагами тканин тіла, призводить до фатальних наслідків.

наночастинки лікують рак

Численні переваги наночастинок з чайного листя

Використання наночастинок вивчають у різних сферах, таких як поліпшення якості та кольору телевізійних екранів, приміром.

До того ж, якщо дослідження мають позитивні результати, ці наночастинки можуть бути використані для виявлення пухлин завдяки їхнім флуоресцентним властивостям при поглинанні світлової енергії. Проте цей процес є складним та дорогим, а також має побічні ефекти.

Команда дослідників створила простий метод отримання нетоксичних наночастинок. При цьому вони виявили вплив цих наночастинок з листя камелії китайської з іншими хімічними речовинами.

Камелія китайська – це рослина, з якої виготовляють чай. Вона походить з Китаю та Південно-Східної Азії, а зараз росте по всьому світу. Свого часу ця рослина була інгредієнтом у більш ніж 50 різних китайських лікарських засобах, її також використовували для виробництва зеленого, червоного та  чорного чаю. Це тому що камелія китайська є багатим джерелом антиоксидантів.

Вона не тільки лікує рак, а й корисна для профілактики інших захворювань, зокрема діабетуусунення втоми та лікування захворювань сечового міхура. До того ж, завдяки вмісту танінів, це прекрасне джерело кофеїну, заліза та білка.

Після відкриття вчені спостерегли, що ці наночастинки вбивали ракові клітини.

Як почалося дослідження та на якій воно стадії

Головним дослідником, який сприяв цьому відкриттю, був доктор Судхагар Пітчаймуту. Він є експертом з фізики та відомий у світі дослідник використання наночастинок. Зокрема, він вивчає їх використання для створення фотоелектричних частинок через синтез клітин.

дослідження наночастинок

Доктор Пітчаймуту пояснив, що був здивований, коли ці частинки зупинили ріст ракових клітин. Саме в цей момент він збагнув, що відбулося важливе відкриття.

Варто наголосити, що споживання великої кількості чаю не вилікує рак. Усе набагато складніше, ніж здається.

Доктор Пітчаймуту розповів BBC News, що через два роки вони зможуть перевірити дію наночастинок на людях. У найближчі 10 років цей засіб будуть використовувати в медицині.

Наступним кроком, на думку доктора Пітчаймуту, є проведення експерименту в більшому масштабі за допомогою інших співробітників. Треба дослідити дію екстракту чайного листя на ракові клітини.

Він додав, що завжди хотів створити бізнес з квантовою точкою. Завдяки цьому дослідженню він сподівається дослідити нові функції, нові способи використання наночастинок з чаю.

  • Graham, H. N. (1992). Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/0091-7435(92)90041-F
  • Yang, C. S., Wang, X., Lu, G., & Picinich, S. C. (2009). Cancer prevention by tea: Animal studies, molecular mechanisms and human relevance. Nature Reviews Cancer. https://doi.org/10.1038/nrc2641
  • Oh, J., Jo, H., Cho, A. R., Kim, S. J., & Han, J. (2013). Antioxidant and antimicrobial activities of various leafy herbal teas. Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.10.021
  • Mukhtar, H., & Ahmad, N. (2000). Tea polyphenols: Prevention of cancer and optimizing health. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1021/es902577y