Наскільки важливий строк придатності продуктів?
Іноді ми звертаємо увагу на строк придатності продуктів. Однак в деяких випадках ми не приділяємо цьому належної уваги. Річ у тім, що строки придатності критично важливі.
У цій статті ми розповімо вам усе, що потрібно знати про це, зокрема, про те, як дізнатися, коли можна їсти продукти, у яких вийшов строк придатності.
Навіщо потрібен строк придатності продуктів
Строк придатності відповідає за те, скільки можна зберігати їжу. Інакше кажучи, це дата, яка говорить вам про час між створенням і псуванням.Він також враховує кілька чинників, таких як температура, світло і кисень. Це пояснюється тим, що вони можуть вплинути на цей строк.
Їжа може псуватися по-різному. У будь-якому випадку її стан має контролюватися за допомогою методів збереження, зокрама охолодженням або заморожуванням.
Так ваша їжа може залишатися в хорошому стані протягом тривалого часу.
Строк придатності важливий, особливо якщо їжа швидко псується. Зрештою, тоді виникає вищий ризик шкоди для здоров’я. Наприклад, це стосується молока та м’яса.
Можливо, ви не знаєте про це, але є продукти, які повинні бути позначені строком придатності або написом «найкраще вжити до» за законом.
Серед них вино та алкогольні напої міцністю понад 10%. Навіть якщо вони зіпсуються, у цьому випадку немає ризику для здоров’я.
Як знайти строк придатності на харчових продуктах
Строк придатності не використовують однаково для всіх харчових продуктів. Насправді, він позначений кількома способами:- Їжа, яка не може зберігатися більше ніж три місяці, повинна мати “найкраще смакує до” або “строк придатності” на пакуванні. Після цього має бути вказаний місяць і день.
- Однак якщо ви можете зберігати продукт понад три місяці, він повинен мати місяць разом з роком.
- Якщо ви можете зберігати продукти більше ніж 18 місяців, виробники повинні вказати рік.
Що відбувається з простроченими харчовими продуктами?
Перш за все, якість продукту погіршується, оскільки він довго лежить на полиці.
Це може бути пов’язано з багатьма чинниками, серед яких:
- зміна температури
- фізичний контакт з киснем, набуття запахів і кольорів
- зміни внаслідок впливу сонця
Якщо ви хочете краще дізнатися про строк зберігання їжі, вам доведеться побачити, чи почали ці зміни позначатися на продукті. Зрештою, ви побачите, чи псується продукт під час зберігання.
Подбайте про температуру продуктів
Під час зберігання необхідно пам’ятати про температуру продуктів.Якщо відбувається швидке зростання або зміна температури, у вас можуть виникнути проблеми з безпекою продуктів.
Чим більше часу і чим вища температура, тим більша небезпека.
Їжа може бути повністю забруднена мікроорганізмами за лічені години.
Крім того, інший аспект, з яким потрібно бути особливо обережним, – процес відтавання їжі. Зрештою, ви можете піддавати їжу бактеріальному забрудненню, якщо не виконуєте цей процес правильно.
Щоб уникнути цього, вам потрібно правильно зберігати продукти:
- Контролюйте температуру зберігання. Це гарантує, що патогенні мікроорганізми не розмножуються.
- Максимальна температура для харчових продуктів становить від 2° С до 6° С.
- Gast RK., Regmi P., Guraya R., Jones DR., Anderson KE., Karcher DM., Contamination of eggs by salmonella enteriditis in experimientally infected laying hens of four commercial genetic lines in conventional cages and enriched colony housing. Poult Sci, 2019. 98 (10): 5023-5027.
- Camp MJ., Shipley LA., Milling CR., Rachlow JL., et al., Interacting effects of ambient temperature and food quality on the foraging ecology of small mammalian herbivores. J Therm Biol, 2018. 71: 83-90.