Як правильно комбінувати харчові продукти?

Чи вмієте ви правильно комбінувати харчові продукти? Мабуть, вам вже відомо, що деякі поєднання продуктів є шкідливими для здоров'я, тому їх не варто вживати. Вірте чи ні, але комбінацій певних харчових продуктів варто уникати, адже вони не дозволяють організму правильно засвоювати поживні речовини з їжі.
Як правильно комбінувати харчові продукти?

Останнє оновлення: 29 грудня, 2018

Деякі продукти не варто поєднувати в одній страві. Саме тому в цій статті ми зібрали найефективніші рекомендації, завдяки яким ви навчитеся правильно комбінувати харчові продукти в щоденному раціоні.

Вірте чи ні, але деякі корисні мікроелементи та вітаміни погано працюють в одній зв’язці. Ба більше, іноді один з них навіть блокує здатність організму засвоювати інший елемент.

Ми зібрали кілька порад, які допоможуть вам навчитися комбінувати харчові продукти та уникати шкідливих для організму поєднань. Візьміть на озброєння ці рекомендації та спробуйте додати до свого раціону тільки корисні страви, до складу яких входить не більше ніж п’ять продуктів.

У цій статті ми спробуємо пояснити, чому деякі комбінації продуктів не працюють разом.

Як правильно комбінувати харчові продукти?

1. Залізо

з чим можна поєднувати м'ясо

Залізо – це той мікроелемент, який здатний покращувати роботу імунної системи, поповнювати запаси енергії в організмі, а також боротися з ознаками стресу та депресії. До того ж продукти з високим вмістом заліза є просто незамінними для правильного росту та розвитку дітей.

Ви можете споживати залізо у таких харчових продуктах:

  • Червоне м’ясо
  • Печінка
  • Вівсянка
  • Горошок
  • Квасоля.

З чим можна поєднувати залізо?

Продукти з високим вмістом заліза чудово поєднуються з овочами та фруктами, до складу яких у великих кількостях входить вітамін С. Вірте чи ні, але вітамін С здатний покращити здатність організму засвоювати залізо з їжі. Саме тому ми рекомендуємо поєднувати продукти з високим вмістом заліза з такими фруктами та овочами:

З чим не можна поєднувати залізо?

  • Якщо ви хочете підвищити рівень заліза в організмі, радимо не змішувати продукти з високим вмістом заліза із сільськогосподарською продукцією.
  • Подібний негативний ефект може мати комбінація заліза з такими напоями, як кава, чай та гарячий шоколад. Оскільки ці продукти характеризуються високим вмістом фенольних сполук, вони можуть завадити правильному засвоєнню заліза з харчових продуктів.
  • Те саме стосується і пасти, адже макаронні вироби містять багато клітковини. До складу пасти також входить фітинова кислота, яка не дозволяє організму людини засвоювати з їжі залізо у достатній кількості.

2. Цинк

продукти з високим вмістом цинку

Серед корисних продуктів, що містять багато цинку, варто виділити такі:

  • Гарбузове насіння
  • Волоські горіхи
  • Кедрові горішки
  • Арахіс
  • Проростки пшениці
  • Печінка
  • Квасоля

Цинк є незамінним для організму людини, адже він має здатність покращувати роботу імунної системи. До того ж, продукти з високим вмістом цинку є незамінними для поповнення запасів енергії в організмі. Серед інших переваг цинку можна згадати такі:

  • Покращення пам’яті
  • Зміцнення кісток, волосся та нігтів
  • Профілактика таких неприємних захворювань, як діабет та артрит.

 З чим можна поєднувати цинк?

Насправді продукти з високим вмістом цинку чудово гармоніюють з усіма стравами, які містять марганець, а саме:

Ви також можете комбінувати харчові продукти з високим вмістом цинку зі свіжими овочами, які багаті на марганець:

  • Буряки
  • Зелений горошок
  • Часник
  • Морква
  • Цибуля
  • Шпинат

З чим не можна поєднувати цинк?

  • Краще не поєднувати цинк з молочними продуктами, адже кальцій не дозволяє організму належно засвоювати цинк з їжі.
  • Також ми не радимо комбінувати харчові продукти з високим вмістом цинку з напоями, що містять фенольні сполуки (зокрема чаєм, кавою та гарячим шоколадом), а також зі збагаченими клітковиною продуктами.

3. Кальцій

з чим кобмінувати молочні продукти

Всім відомо, що велику кількість кальцію містять саме молочні продукти, тобто молоко, натуральний йогурт, твердий сир, творог, тощо.

Цей елемент є незамінним для організму людини, адже саме кальцій відповідає за зміцнення кісток та зубів.

До того ж, без кальцію важко уявити належну роботу м’язів, а також органів нервової та серцево-судинної систем.

З чим можна поєднувати кальцій?

Найкраще комбінувати харчові продукти, що містять кальцій, зі збагаченими калієм смаколиками, зокрема з курагою та родзинками. Вірте чи ні, але калій має здатність стимулювати процес засвоєння кальцію організмом.

Є також ціла низка інших продуктів, з якими кальцій також можна вживати:

  • Морква
  • Гарбуз
  • Буряки
  • Капуста
  • Редис.

З чим не можна поєднувати кальцій?

Збагачені кальцієм продукти у жодному разі не варто поєднувати з випічкою, а саме з білим пшеничним хлібом. Також не можна комбінувати харчові продукти з кальцієм разом з іншими рафінованими продуктами, зокрема випічкою промислового виробництва.

Пояснити це кулінарне табу дуже просто: прості вуглеводи не дозволяють організму отримувати кальцій з їжі у достатній кількості.

  • Зверніть увагу, що краще не вживати продукти, які містять кальцій, з продуктами, які характеризуються високим вмістом цукру.

У такому випадку травній системі знадобиться велика кількість кальцію для того, щоб засвоїти цукор, а це з часом може призвести до дефіциту кальцію в організмі.

  • Не рекомендуємо вживати кальцій разом з продуктами, котрі характеризуються високим вмістом цинку, адже цей елемент нівелює корисні властивості кальцію.

Інші корисні поради

Для правильного засвоєння кальцію необхідно вживати багато вітаміну D. Саме тому ми радимо завжди піклуватися про підтримання належного рівня цього вітаміну в організмі. Ось які продукти необхідно додати до свого щоденного раціону з цією метою:

  • Лосось
  • Тріска
  • Печінка
  • Яйця



Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.